30 ITALSKýCH RECEPTů DO 30 MINUT: RYCHLá RODINNá JíDLA, SE KTERýMI ZAZáříTE

Severní a jižní Itálie – jsou dva rozdílné světy. Vliv Rakouska-Uherska na severu země například zapříčinil, že v oblasti Alto Adige si místo těstovin můžete pochutnat na špeclích. Cestou k jihu se pak již můžete připravit na to nejlepší z kulinářských pokladů Apeninského poloostrova.

  • Směrem na jih se tvar i konzistence těstovin – a nejen jich – začne postupně rozvolňovat, stávat hravější i důvtipnější.
  • A na samotném jihu si pochutnáte na té nejklasičtější italské kuchyni, jak je nám servírována v italských restauracích v Praze. Navíc i tak zjistíte, že české varianty italské kuchyně mají s originálem až na výjimky pramálo společného.
  • Jih Itálie byl vždy chudý, přesto jsou jeho tradiční jídla v dnešní době vynášena odborníky do nebes.

Pojďme ale ochutnat celou Itálii. Procházíte-li Veronou, po návštěvě Juliina domu se zastavte na náměstí u Arény na zmrzlinu, případně dolce, které vám má zajistit nehynoucí lásku. Jsou ve tvaru srdíčka, z listového těsta, v krystalickém cukru, svou chutí připomínají francouzský palmier a ke kávě se hodí dokonale.

V Miláně nevynechte kolem 18. hodiny s přáteli schůzku v baru. Vychutnejte si aperitivo a následně se vydejte na večeři do některé z blízkých restaurací. Také se může stát, že se ocitnete na apericena. Tedy spojení aperitiva a večeře. Skvělé mají v Il Santa Bistró. Nebude se vám chtít odejít.

Prázdniny v Římě

Právě zde je čas na to ochutnat těstoviny. Kromě toho, že máte na výběr z mnoha druhů, vždy budou připraveny al dente.

  • V Pasta e Vino Osteria, se nemusíte o kvalitu připravovaného pokrmu obávat a znalci doporučují ochutnat klasiku aglio e olio e peperoncino. Tedy těstoviny s česnekem a olivovým olejem, ke kterým se dle chuti přidává najemno pokrájená chilli paprička.
  • Právě tento pokrm má tisíce lokálních podob a je stejně tak chutný v Toskánsku, kde k němu přidávají rajčata, jako v okolí Milána, kde k němu podávají pražené mandle a navrch sýr parmazán.
  • Směrem na jih objevíte také krásu a zralost ovčího sýra pecorino, který se výborně snoubí nejen s těstovinami, ale je skvělý i jako součást antipasti – tedy studených i teplých předkrmů.
  • Velmi chutnou volbou jsou také špagety cacio e pepe, které jsou římskou specialitou. V Toskánsku jsou doma špagety alla carbonara, o kterých se traduje, že díky nim přežili ve slujích ukrývající se karbonáři, kteří bojovali za sjednocení Itálie. 

Módní svět

V mondénním Miláně si nenechte ujít příležitost ochutnat ossobuco, nebo pravé italské risotto, záleží na tom, jestli budete mít chuť na klasický pokrm z telecí kližky s morkovou kostí, nebo na něco lehčího.

Risotto s tím českým má podobný snad jen název. Může se stát, že v severní Itálii narazíte na řízky. Najdete je pod názvem cotaletta alla milanese a dělají se z telecího masa (velmi oblíbené je mléčné telecí maso – tedy maso telat dosud krmených výhradně mlékem). Traduje se, že jsou předobrazem řízků vídeňských.

Podmořský svět

Vzhledem k tomu, že je Itálie prakticky ze všech stran omývána mořem, jsou mořské plody a ryby pochoutkou, kterou milují nejen místní, ale také turisté.

  • Calamari, frittura di pesce, spaghetti alle vongole. Ze všech těchto jídel budete cítit slané moře a můžete si být jisti, že jíte lokální originál i že vámi zvolený pokrm je absolutně čerstvý.
  • Některé vesničky dodnes dodržují rybářskou tradici a jejich muži denně vyrážejí na moře a s večerem se vracejí. Následně pak jejich úlovky zpracovávají v pobřežních tratoriích a hosté si de facto nemohou moc vybírat.
  • O to je ale úžas nad připravenými pokrmy větší a v zásadě nikdo ani neprotestuje, že nedostane jídelní lístek s mnoha pokrmy na výběr. Takové tradiční přípravě jídla se dodnes věnuje restaurace San Vito Io Capo V samém výběžku italského podpatku.

Polévka jako základ

V neposlední řadě – nevynechte při gurmánských toulkách polévky. Jsou hřejivé, plné slunce a chutí.

  • Můžete vyzkoušet i osvěžující studené polévky, ne nepodobné španělskému gazpachu. Všechny ale mají jedno společné: Jsou plné zeleniny a italská hospodyně do nich zpracuje všechny přebytky.
  • Přitom z několika surovin, často jen z bylinek, koření, zeleniny a bez masa vykouzlí takovou polévku, jakou jste v životě jinde neochutnali.
  • Rajčatová, špenátová, chlebová, ale taky melounová, nebo dýňový vývar. Vyberte si podle vlastních preferencí.

Láska na celý život

Itálie v ryzí podobě je totiž neopakovatelně úchvatná. Šumivá, perlivá i okouzlující – stejně jako lehká vína, vhodná k posezení s přáteli, u bazénu, během večerního rodinného setkání.

  • K červeným masům je vhodné sice popíjet vína červená z oblasti Malty a Sardinie. Ovšem i ta šumivá z oblasti Lombardie, Veneta nebo oblasti Piemont si s nimi nijak nezadají a pokud jsou správně frizzante, tedy středně šumivá, nebudete se jich chtít už nikdy vzdát.
  • Ať už dáváte přednost kuchyni lehčí nebo tradiční a hutné, při toulkách Itálií si vyberete přesně podle toho, co vás těší. Láska prochází žaludkem a ze všech jídel, která vás po cestě budou míjet, je už teď jasné, že se Itálie stane vaší láskou na celý život.

Zdroj: časopis Apetit

2024-05-10T16:04:26Z dg43tfdfdgfd