ANANASOVNíK SI MůžETE VYPěSTOVAT I DOMA A POCHUTNáTE SI I NA PLODECH

Ananasovník je tropickou rostlinou, která si získává stále větší oblibu. Svou vlastní rostlinu můžete získat i z korunky ananasu, který si koupíte v supermarketu. V takovém případě budete mít jedlý plod za tři až čtyři roky pěstování. Ve volné přírodě je rostlina opylována kolibříky a jakmile vykvete a vytvoří plod, odumírá. Na základně rostliny by se však měly objevit malé rostliny, které můžete znovu zasadit a pěstovat nové rostliny.

Jedlé plody

Ananasovník chocholatý, též ananas chocholatý, je zajímavou alternativou pěstování tropických rostlin. Tento plod má jedlé plody, ale aby byly dostatečně velké, je zapotřebí dostatečný prostor pro růst rostliny. Průměr listové růžice musí být minimálně 80 cm pro plod o váze nad 1 kg. Dejte si pozor: k prodeji jsou i jiné druhy ananasu, které se ale pěstují jako okrasné druhy. Ty jsou obvykle menší a jejich plody jsou také jedlé, ale nepochutnáte si na nich. Jsou totiž extrémně hořké.

Foto: Unsplash

Ananasovník proti chrápání

Některé zdroje uvádí, že anansovník umístěný v blízkosti vaší postele může snížit chrápání lidí. Pro toto tvrzení ale nebyly žádné přesvědčivé studie. Pravdou ale je, že rostlina může uvolnit více kyslíku do ovzduší, než kterákoli jiná pokojová rostlina. Takže když už nezabere proti chrápání, alespoň pročistí vzduch v místnosti.

Pěstování ananasu

Pro pěstování je vhodný kompost určený pro orchideje smíchaný s víceúčelovým kompostem bez rašeliny. Rostlinu byste měli mít na místě, které je teplé (minimálně 16 °C) a světlé (vyhýbejte se ale příliš velkému množství přímého slunečního záření). Přes léto můžete rostlinu vynést ven, ale pamatujte, že ji na podzim musíte včas schovat dovnitř. Pěstujete-li rostlinu uvnitř, každý týden její květináč pootočte, protože by se mohla natahovat za sluncem a poroste křivě.

Ananasovník – zálivka a hnojení

Zálivku provádějte v okamžiku, kdy horních pár centimetrů půdy vyschne. V zimě je zapotřebí zálivka menší, protože rostlina je v období vegetačního klidu. Půda v zimě by měla být jen lehce vlhká.  Hnojení provádíme ve vegetačním období, tedy na jaře a v létě, asi jednou za dva týdny. V zimě postačí hnojení jen jednou za měsíc. Velkou výhodou je, že rostlina netrpí na nemoci ani škůdce, což značně usnadňuje její pěstování. Sem tam můžete listy oprášit jemným štětcem.

Sklizeň plodu a množení

Plod odřízneme až v okamžiku, kdy má oranžově žlutou barvu a sladce voní. Po vytvoření ovoce ananasovník odumře. Na základně se ale vytvoří mladé rostliny, které můžete odříznout čistým nožem i s kořeny. Pak je můžete zasadit do nového květináče a znovu pěstujete. Ananas si můžete vypěstovat i ze samotného ovoce – odřízněte vršek ananasu s listy, a nechte den zaschnout. Poté vložte do nádoby s kompostem a dobře zalijte.

Zdroje info:

https://zahradkarskaporadna.cz/clanek-16305-ananas-aananas-comosusa

https://www.gardenersworld.com/how-to/grow-plants/how-to-care-for-a-pineapple-plant/

Foto: Unsplash

The post Ananasovník si můžete vypěstovat i doma a pochutnáte si i na plodech first appeared on Naše zahrada.

2024-05-06T08:42:18Z dg43tfdfdgfd