AUDREY HEPBURNOVá, HVěZDA STříBRNéHO PLáTNA A MóDNí IKONA, BY DNES OSLAVILA 95. NAROZENINY

Čtvrtého květnového dne roku 1929, tedy před 95 lety, se v belgickém hlavním městě do vážené rodiny s aristokratickými předky narodila holčička. Ta se později jako Audrey Hepburnová stala slavnou herečkou a módní ikonou. Svůj rodinný původ měla i v našich zemích.

Pozdější hvězda stříbrného plátna přišla na svět před pětadevadesáti lety jako Audrey Kathleen Rustonová. Měla vážené a vlivné aristokratické předky, její matkou byla baronka Ella van Heemstra. Její otec, dědeček Audrey, se prosadil v politice i diplomacii, zastával funkci guvernéra nizozemské kolonie Surinam. Tatínek Audrey, celým jménem Joseph Victor Anthony Ruston, přišel do Belgie z Čech, a to z obce Úžice na Mělnicku, kde jeho otec vlastnil a provozoval cukrovar. Rodina Rustonova měla svůj původ v Anglii a Rakousku. Příbuzní byli i s britskou rodinou Hepburnovou, o níž se domnívali, že patří mezi aristokracii. Proto také Joseph po svatbě s Ellou začal příjmení Hepburn používat, snad aby se nizozemské šlechtičně společenským postavením vyrovnal.

Vzhledem k mnohonárodnostnímu rodinnému původu i zaměstnání otce, které se pojilo s častým cestováním (pracoval jako mezinárodní obchodník), se Audrey už odmalička učila několika cizím jazykům. Brzy dobře ovládala nejen nizozemštinu, ale také angličtinu, němčinu, francouzštinu, španělštinu či italštinu. Otec ovšem rodinu brzy opustil a Audrey putovala na soukromou školu v britském Kentu. Zanedlouho se ale vrátila do rodné země své matky, do Nizozemí, kde absolvovala konzervatoř a baletní školu.

Rodinu v Nizozemí výrazně zasáhla druhé světová válka. Blízcí příbuzní se stali oběťmi nacistického režimu, sama Audrey se zapojila do odbojové činnosti – pomáhala roznášet ilegální tiskoviny, potraviny nebo pečovala o raněné a nemocné. Během války trpěla často hladem, což se podepsalo na jejím zdravotním stavu. Po zbytek života pak byla velmi štíhlá a chudokrevná.

Po skončení války mohla Audrey pokračovat ve studiu, a to zejména milovaného baletu. Kvůli tomu se přestěhovala do Londýna, kde jako talentovaná studentka pobírala stipendium a ještě si přivydělávala jako příležitostná modelka. Rodina v Nizozemí totiž za války ztratila veškerý svůj vliv i majetek, a tak se všichni její členové museli otáčet, aby se finančně stabilizovali.

Audrey, nyní již používající výhradně příjmení Hepburnová, se musela nakonec svého snu stát se baletkou vzdát, její tělo na to bylo zkrátka příliš slabé. V roce 1948 se tedy vydala jinou cestou, zaměřila se na herectví. Začala na divadelních prknech, v roce 1952 pak dostala první větší roli ve filmu, a to baletky. Všechny scény díky svému vzdělání zvládla odtančit snadno sama.

O rok později zazářila Audrey Hepburnová ve své první hlavní roli ve filmu Prázdniny v Římě, kde představovala princeznu utíkající od svých povinností. Snímek sklidil obrovský úspěch u diváků i kritiků a Hepburnové přinesl Oscara i Zlatý glóbus. Stala se z ní hvězda a začala točit jeden film za druhým, z nichž lze jmenovat například snímky Sabrina (1954), Vojna a mír (1956), Příběh jeptišky (1959) nebo Snídaně u Tiffanyho (1961). Rozjetou hereckou kariéru Hepburnová omezila v 70. letech. Z této doby stojí za zmínku třeba film Robin a Mariana z roku 1976, v němž si vedle ní zahrál Sean Connery.

Audrey Hepburnová nebyla pouze hvězdou stříbrného plátna, ale i módní ikonou. Na svou dobu totiž zaujala netradičním a něžným ženským zjevem, krátkými vlasy, mladičkou tváří a štíhlou postavou. Oproti svým hereckým kolegyním, jako byla třeba Marilyn Monroe nebo Elizabeth Taylorová, se nestala typickým sex-symbolem, ale úplně novým ideálem ženské krásy. Platila za jednu z nejlépe oblékaných žen. Jejím dvorním módním návrhářem byl Hubert de Rivenchy, který pro ni vytvářel filmové kostýmy i šaty pro speciální příležitosti.

Úspěch Audrey Hepburnovou nezkazil, svou popularitu naopak dokázala využít pro dobrou věc. Již v roce 1954 podporovala humanitární organizaci UNICEF, později se sama zapojila coby velvyslankyně v chudých oblastech Afriky, jižní Ameriky nebo Asie. Mise pro UNICEF absolvovala až do doby, než vážně onemocněla. Na podzim roku 1992 navštívila po návratu ze Somálska lékaře kvůli bolestem břicha. O měsíc později si vyslechla krutou diagnózu – rakovina slepého střeva. Ačkoliv podstoupila náročnou operaci a následně chemoterapie, nemoc se rychle šířila. Audrey Hepburnová si přála dožít ve svém domě ve Švýcarsku, kde dne 20. ledna 1993 zemřela ve věku 63 let.

2024-05-04T18:53:42Z dg43tfdfdgfd