BAREVNé JARO: TRUHLíKY OSáZEJTE KVěTINAMI, KTERé BUDOU KRáSNé Až DO ZAčáTKU LéTA

Na záplavu muškátů, petúnií a dalších letniček si ještě musíme počkat. To ale neznamená, že by vaše okna, balkony a terasy nemohly být krásně barevné. Květy v truhlíku potěší pestrou paletou barev a vůní nejen vás a všechny kolemjdoucí, ale i včely. Jaké z květin vybrat, aby vydržely krásné co nejdéle? Jakou zeminu zvolit do truhlíku? A víte, jak správně jarní květiny v truhlících zalévat a hnojit?

Výsadba jarních květin:

V ČLÁNKU NAJDETE

  • Správný truhlík
  • Jak osázet truhlík
  • Primule 
  • Macešky 
  • Tulipány 
  • Narcisy 
  • Hyacinty 
  • Video: Výsadba jarních květin
  • Video: Jarní truhlíky a další dekorace

V zahradnictví vás teď nepřeberným množstvím barev určitě zaujmou primulky a macešky, kterým zdatně sekundují vznešené tulipány. Barevnou škálu doplní svými zářivými odstíny žluté narcisy. Omamnou vůní zase lákají hyacinty. Je těžké vybrat si jen něco. Zkuste tedy do svého truhlíku tyto květiny zkombinovat. Truhlík bude pestrý nejen barevně, ale upoutá i výškovým členěním. A pokud vám nebude stačit pětice zmiňovaných květin, jsou tu i krásné modřence, pomněnky, barevné sedmikrásky, hvězdníky nebo pryskyřníky, které jsou také krásnou ozdobou truhlíku.

Jarní květiny a rychlené cibuloviny vám budou při správné péči dělat radost až do května. Při nákupu se nemusíte bát ani zavřených cibulovin. Pokud se o ni budete starat, rostlina krásně vykvete.

Správný truhlík

Zahradnická centra nabízejí nejrůznější truhlíky i s různými vychytávkami jako jsou balkonové držáky nebo kontrolky vodní hladiny. Nejdůležitějším kritériem pro výběr truhlíku je ale jeho velikost.

„Kdo chce vysazovat rostliny jednoho druhu v jedné řadě, vystačí s truhlíkem užším, pro osázení druhově pestrých nádob ve dvou řadách doporučujeme zvolit truhlík širší než 20 cm. Na slunečné jižní strany doporučujeme truhlík světlejší barvy, aby se substrát v nádobě nadměrně nepřehříval,“ radí odborníci ze Zahradnictví Dvořák a syn.

U klasických, jednoduchých plastových truhlíků je potřeba provrtat v označených místech otvory pro odtok vody a vybavit je podmiskou, aby vytékající voda nepoškodila fasádu nebo podlahu na terase.

Výhodnější, byť dražší, jsou truhlíky samozavlažovací. Ušetří čas nutný pro zalévání, eliminují riziko přelití a zajistí rostlinám dostatek vody i v době naší nepřítomnosti.

Jak osázet truhlík

Rostliny do truhlíků sázejte do stejné hloubky, jako byly v květináčích. Dobře vypadá střídat vyšší s nižšími. Do truhlíků použijte k výsadbě zeminu bohatou na humus. Většina cibulovin potřebuje výživnou a dobře odvodněnou půdu.

„Pro jarní výsadbu do truhlíků platí, že mezi jednotlivými rostlinami není třeba nechávat velké mezery. Vysazené rostliny se nebudou příliš rozrůstat. Většina rostlin bude dobře prospívat v substrátu určeném pro balkónové rostliny. Regulaci vody v truhlíku pomůže zlepšit drenáž. Při osazování truhlíku proto pokryjte dno nádoby vhodným drenážním materiálem, například pískem, štěrkem, kamínky či keramzitem,“ doporučil iReceptář.

Na zeminu můžete dát mech, který je nejen dekorativní, ale i zabrání přílišnému vysychání zeminy a je i ochranou před nízkými nočními teplotami.

S minimem péče vám takto osázené jarní truhlíky pokvetou dlouhé týdny. Primule a narcisy po odkvětu dále v truhlících nepěstujeme. Cibulky narcisů si můžete uchovat do příští sezóny, petrklíče můžete zasadit někam do zahrady.

Primule

Jednoduché i plnokvěté odrůdy primulek vám provoní byt a zaplaví ho barvami od bílé přes krémovou, žlutou, růžovou, červenou, fialovou až po temně rudou. Vyzkoušejte rady ze Zahradnictví Dvořák a syn, jak doma pečovat o primule.

Jak pečovat o primule v bytě?

  • umístění na světlém místě chráněném před sluncem
  • čím chladnější místo, tím déle vydrží kvést a tím více voní
  • zalévat do podmisky, půdu udržovat stále mírně vlhkou
  • nepřelévat a nenechat úplně vyschnout, jinak přestanou tvořit poupata
  • občasné přihnojení prospěje, ale není nutné
  • odstraňovat odkvetlé květy a žloutnoucí listy
  • po odkvětu vysadit do zahrady

„Květy prvosenek jsou jedlé, mají nevtíravou chuť a hodí se k ozdobě nejrůznějších pokrmů – ať už zákusků či třeba krémových polévek. Jedlé jsou také listy, které se používají jako náhrada ještě nerašící pažitky. Listy a květy používáme těsně před servírováním, protože vysoká teplota jim škodí,“ doporučují tamní zahradníci.

Primule, primulka, prvosenka, nebo také petrklíč – to jsou všechno názvy trvalky, která preferuje světlá stanoviště, přímé slunce však nemá příliš ráda. Pozor také na přemokření, které snáší velmi špatně.

„Chcete-li, aby vaše rostliny vypadaly skvěle až do května, nezapomeňte na zaštipování starých květů, abyste podpořili nový růst,“ upozorňuje web Standard.

Macešky

Macešky, neboli violky, patří k nejoblíbenějším raně kvetoucím rostlinám. Vybrat si můžete z mnoha barev. Zasadit je můžete společně nebo s jinými jarními květinami už za chladného počasí.

„Jakmile chladné jarní počasí ustoupí začátku léta, bude nutné macešky v truhlíku vyměnit, protože vyblednou a nebudou už hezké,“ uvádí web The Spruce. Macešky preferují vlhkou, ale ne přemokřenou půdu, s dostatkem živin.

Tulipány

Tulipány jsou jedny z nejoblíbenějších jarních cibulovin, které byly vyšlechtěny v mnoha barvách a nejrůznějších odrůdách. V truhlíku budou vypadat krásně. Vybírat můžete i podle délky kvetení a výšky rostlin. Do truhlíků se hodí nízké tulipány, které tu vedle macešek a primulek vyniknou a vedle narcisek jim to bude slušet.

Tulipány vyžadují dostatek slunce a i u nich je třeba dbát na to, aby zemina nebyla přemokřená.

„Tulipány v truhlíku vypadají nejlépe jen jednu sezonu. V létě se totiž ohřívají, což podporuje tvorbu dceřiných cibulek, které mateřské cibuli ubírají energii. Ta pak ztratí schopnost znovu nakvést, a nové cibulky nahloučené okolo báze ještě nejsou dostatečně vyvinuté, aby příští rok úspěšně vykvetly. Proto s tulipány zacházíme buď jako s jednoletkami a po odkvětu je vyhodíme, anebo je z truhlíku nebo květináče vytáhneme a okamžitě přesadíme do volné půdy, kde postranní cibulky nasbírají živiny potřebné do dalších let,“ uvedl iReceptář.

Narcisy

Narcisy jsou výraznou jarní cibulovinou, která krásnými žlutými květy rozzáří a oživí každý jarní truhlík. Navíc jsou narcisky na pěstování nenáročné, dlouho kvetou a mrazík jim neublíží.

Ke zdárnému růstu potřebují narcisy jen trochu slunce a výživnou, dobře propustnou vlhčí půdu. Efektní je sázet narcisy po větších skupinách.

No není to krása?

„Po odkvětu už narcisy nezaléváme. Stvoly s odkvetlými květy odřežeme, ponecháme jen zelené listy, které posléze zežloutnou a zvadnou. To ale neznamená, že rostlina odumírá. Veškerá výživa z listů se jen přesune do cibule, kterou po vyjmutí a očištění od zeminy nechte odpočívat na suchém místě až do začátku podzimu, kdy ji můžete opět zasadit,“ poradil Deník.

Hyacinty

Hyacinty jsou nejvoňavějším symbolem jara. Kromě jejich intenzivní až omamné vůně jsou hyacinty oblíbené i pro krásný tvar květenství a barevnou paletu květů. Nejčastěji se setkáte s růžovými, fialovými, bílými, žlutými a modrými variantami. Hyacint není náročný na pěstování. Vykvétá při teplotě 16 až 20 °C a nemá rád mokro, proto je raději zalévejte až poté, co zemina proschne.

Pokud se někdo rozhodne udělat si pro radost truhlík, ve kterém zkombinuje různé rostliny, je nutné dbát na to, jakou půdu květiny potřebují. Zahradník Luděk Brzák ze Slovče v Deníku uvedl, že lidé dost často kombinují květiny s vřesy. Ty ale mají jiné potřeby zeminy.

„V takovém případě je dobré nechat vřes v květináči, kde má dostatek rašeliny, protože má rád kyselejší půdu, a zasadit ho k dalším květinám do truhlíku i s tím květináčem. Protože petrklíč nebo maceška rašelinu nechce,“ přidal radu Luděk Brzák.

Jarní truhlíky a další dekorace:

2024-03-26T05:21:18Z dg43tfdfdgfd