BEZ ALKOHOLU SE HUBNE LéPE. NěKDY JE ALE TřEBA PřEKONAT MUčIVOU CHUť NA SLADKé

Češi patří mezi národy s nejvyšší spotřebou alkoholu. Na druhé straně je nemálo těch, kteří ho přestávají pít úplně – protože jim je po něm špatně, chtějí zhubnout nebo snížit zdravotní rizika spojená s jeho konzumací. Někdy jim však odhodlání komplikují nečekané věci.

Klidnější spánek, lepší kondice, hladší pleť, nižší hmotnost. To jsou jen některé z benefitů, jež si lidé pochvalují po tom, co sekli s pitím alkoholu. Jenže někdy se dostaví i projevy, které člověk nečekal – třeba mučivá chuť na sladké. S podobnou se někdy potýkají i ti, kteří se rozhodli skoncovat s cigaretami.

Čtěte také: Jediná cigareta vám vezme až půl hodiny života, varuje odbornice na boj s kouřením

Důvod? Třeba ten, že si podvědomě chtějí dát něco, co jim zlepší náladu podobně jako dvojka vína před spaním. Nebo nevědí, co s rukama a nervozitou před pracovním jednáním v situaci, kdy by si dříve dali cigaretu, a tak stres zaženou kouskem čokolády.

To, že vysazení alkoholu vede k vyšší konzumací sladkých jídel, nejsou jen dojmy. Potvrdila to například předběžná studie z roku 2016 – ta ukazuje, že existuje souvislost mezi tím, že člověk právě přestal pít alkohol, a touhou po cukru. Sledovaní lidé si dávali sladkosti více než kdy předtím, snědli například třikrát více čokolády než respondenti, kteří s vínem či pivem nepřestali. Původně přitom měli vztah k cukru stejný. Podle autorů studie to až tak nesouviselo s chutěmi na alkohol, ty se objevovaly taky, ale jindy.

Co se v těle děje při pití alkoholu

Alkohol zvyšuje hladinu glukózy v krvi, což spouští uvolňování dopaminu – hormonu, který vyvolává příjemné pocity a zároveň zmírňuje stres a negativní emoce. Podobně může na někoho fungovat cukr ve sladkostech, který tu zabírá jako náhražka alkoholu, pokud se jím člověk snažil zahánět úzkosti a nepříjemné stavy.

Sacharóza, jednoduchý cukr obsažený v bonbonech a dalších sladkostech, ale také třeba v limonádách, rovněž spouští uvolňování dopaminu. Proto když přestanete pít alkohol, můžete někdy pociťovat zvýšenou chuť na cukr.

„Mozek si zvykl dostávat dávku něčeho, co je mu příjemné. Jakmile zdroj, v tomto případě alkohol, odstraníme, mozek začne hledat jinou věc, která stimuluje centrum potěšení,“ okomentovala touhu po sladkém v případě, že člověk sekne s pitím, americká psychiatrička Carol Weiss v rozhovoru pro webový magazín Women’s Health. Někdy může člověku chybět cukr prostě proto, že v alkoholu je ho hodně a on byl na jeho pravidelný přísun zvyklý a chybí mu i energie z něj.

Přečtěte si také: Alkohol v těhotenství může změnit vzhled dítěte. Co dokáže jedna sklenička?

Intenzivní touha po sladkém se přitom může objevit i u lidí, kteří nikdy nepili alkoholu moc. Na druhou stranu je pravda, že tohle bažení nepotká každého, kdo skoncuje s pitím, a že pokud se tak stane, většina lidí to zvládne ukočírovat. Může to trvat několik týdnů až měsíců, jen výjimečně se to rozvine v jakousi závislost na sladkém.

Proč se bez alkoholu hubne lépe

Lidé často skoncují s alkoholem kvůli obavám o zdraví – ukazuje se, že neexistuje bezpečné množství a že i příležitostné pití například zvyšuje riziko rozvoje různých druhů rakoviny. Ale má to smysl, i když chcete zhubnout a sem tam sklenka nebo půllitr se vám vejdou do limitu denního energetického příjmu.

Mohlo by vás zajímat: Populární léky na hubnutí mají dost vedlejších účinků: Zvracení, průjem i deprese

Ukazuje se totiž, jako například v této studii, že část lidí nezačne hubnout, dokud alkohol neomezí zcela. Jejich metabolismus se totiž věnuje zpracování alkoholu a už nespaluje tuk, zjednodušeně řečeno.

Přestat s alkoholem má i další výhody, protože pokud člověk pije, má tendenci nejíst zdravě a v přiměřeném množství. „Alkohol zvyšuje chuť k jídlu a zároveň snižuje naši kontrolu nad tím, kolik čeho sníme,“ vysvětluje Pavel Suchánek, odborník na výživu. Nemusí přitom jít o nezřízené pití, asi každý si dovede vybavit, kolik se dá sníst třeba tučného sýra k pár sklenkám vína.

Nadměrná konzumace cukrů může vést až k diabetu, který je postrachem Čechů:

Jak omezit chuť na sladké

Nezřízenou touhu po sladkostech může člověk pociťovat, i když zrovna nepřestal pít alkohol. Následující rady proto platí pro všechny.

Pomáhají například aktivity zlepšující náladu, jako je cvičení či trávení času v přírodě nebo s přáteli, a věnování se koníčkům, protože výsledkem bývá zvýšená tvorba hormonů, jako je serotonin, dopamin, endorfiny a oxytocin. Ty všechny mohou pozitivně ovlivnit, jak se cítíme.

Zásadní roli hraje také dostatečný spánek trvající sedm až osm hodin denně. Nutný je i vyvážený jídelníček, který obsahuje komplexní sacharidy (například tmavé pečivo), bílkoviny z libového masa a mléčných výrobků a tuky, a jenž zabrání kolísání hladiny cukru v krvi.

Zdroje: healthline.com, webmd.com, womenshealthmag.com

2024-04-21T04:09:34Z dg43tfdfdgfd