BRZY BUDETE MOCI VYSADIT HLíZNATé ROSTLINY: PřI VýSADBě DODRžTE PáR PRAVIDEL, JINAK VáM MEčíKY, JIřINY A PODOBNé ROSTLINY RADOST DěLAT NEBUDOU

Jakmile pominou noční mrazíky, což bývá zhruba v druhé polovině dubna, je čas vysadit hlíznaté rostliny. Před výsadbou je ale třeba nejen připravit půdu, ale postarat se musíte hlavně o samotné hlízy. Pokud těmto zásobním orgánům totiž nevěnujete dostatek pozornosti, nebude se hlíznatým rostlinám, nejčastěji jiřinám a mečíkům, dařit. Na co se tedy musíme zaměřit ještě před samotnou výsadbou hlíz a co dělat v případě, že v květnu přijdou nízké teploty?

Hlízy před výsadbou namočte

V druhé polovině dubna nastává vhodný čas pro výsadbu hlíznatých rostlin, kdy už většinou nehrozí noční mrazíky. A pokud mrazíky přece jen nastanou, nestačí proniknout hluboko do půdy, takže o osud hlíz se nemusíte bát. Pokud se chytáte letos pěstovat hlíznaté rostliny, máte hlízy buď uložené z loňského roku, nebo si je budete muset teprve zakoupit. Při první variantě, kdy máte své uskladněné hlízy jiřin či mečíků neboli gladiolů, je musíte vyndat, očistit a odstranit ty, které jsou suché či dokonce napadené nějakou houbovou chorobou, nejčastěji plísní. Hlízy, které jsou na omak tvrdé a zdravé, je dobré před samotnou výsadbou trochu nabudit a namočit na 24 hodin do vody. To je vhodné zejména v případě, že jsou hlízy hodně scvrklé. Máte-li hlízy z loňska hodně narostlé, můžete je klidně čistým nožem rozdělit a to tak, aby každá hlíza měla minimálně jedno očko. Pak hlízy můžete zasadit.

Při nákupu hlíz buďte opatrní, ať neplatíte zbytečně

Jestliže nemáte svoje uskladněné hlízy, musíte se vypravit na jejich nákup. Hlízy dnes prodává kdejaký obchod, i ten s potravinami, takže nejlépe bude, pokud se pro ně vypravíte do zahradnictví či třeba na nějakou výstavou či veletrh. Při nákupu buďte opatrní a hlízy si vždy vybírejte sami. Nenechte prodejce, aby vám je sami vybrali, protože ne každý prodejce je poctivý a může vám do pytlíčku dát hlízy zaschlé, poškozené či dokonce napadené, hlavně, aby se jich sám zbavil. Zdravá hlíza je suchá a pevná, a je viditelný pupen, který v tuto dobu už často raší.

Jak sázet hlízy rostlin

Nejprve si připravte záhon, kde chcete rostliny pěstovat. Ten dobře odplevelte, prokypřete příp. zryjte. Pro každou hlízu vyryjte samostatnou jamku, která by měla být tak hluboká, aby hlíza byla přikryta 3 až 5 cm silnou vrstvou půdy. Po zakrytí zeminou je přitlačte. Pokud v květnu hrozí pokles teplot, mladé výhony jiřin i mečíků přikryjte bílou, netkanou textilií. Nezapomeňte, že vysoké druhy vyžadují oporu, je proto nejlepší zapíchnout kolíky k hlízám již při výsadbě. To má jednu nespornou výhodu, že oporu pak nezapíchnete třeba do hlízy, která by okamžitě začala zahnívat a postupně by odumřela.

 

O autorce:

Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.

Související články

2024-04-17T06:11:51Z dg43tfdfdgfd