BYL VELKý A PřIPOMíNAL PAVOUKA. PůVOD DáVNéHO TVORA S OSTNY NA NOHOU JE ZáHADOU

Paleontologům trvalo zhruba čtyřicet let, než zjistili, že objevili nový druh pavoukovce, který před třemi sty miliony lety žil na území Spojených států amerických. Přesto tvor s mohutnými končetinami porostlými ostny i po nedávném výzkumu vědcům vrtá v hlavě. Fosilii totiž chybí klíčové znaky, podle kterých by dokázali vyhynulé stvoření zařadit do správného živočišného řádu. Zatím o něm mají pouze dílčí informace. Domnívají se však, že mohlo obývat i Evropu.

Po Zemi před stovkami milionů let chodila stvoření, která mohla nahánět hrůzu už jen svým vzhledem. Tým paleontologů zrovna pozůstatky děsivého živočicha nalezeného v americkém státě Illinois nedávno zkoumal. Dávno vyhynulý druh nyní popsali ve studii zveřejněné v odborném časopise Journal of Paleontology jako velkého pavoukovce s výraznými ostny na nohou.

Před stovkami milionů let byl na Zemi i krvelačný červ:

Ačkoliv na první pohled exemplář pocházející z období před 300 až 320 miliony let vypadal jako pavouk, vědci netuší, co byl zač. Chybělo mu totiž ústní ústrojí, podle kterého odborníci dokážou tvora identifikovat a zařadit. Proto jej nedokázali přiřadit k žádnému známému žijícímu nebo vyhynulému řádu pavoukovců.

„Některé druhy mají ostnaté nohy, ale nikdy jsme neviděli žádného, který by měl velké ostny po celé délce,“ vysvětlil pro CNN spoluautor studie a kurátor pavoukovců a stonožkovců Jason Dunlop z Přírodopisného muzea v Berlíně.

f

„Dvakrát jsme jej pozorovali a pokaždé si lámali hlavu nad tím, na co přesně se díváme,“ prohlásil Dunlop. Doplnil, že by mohlo jít o tvora spadajícího mezi pavouky, štíry nebo dokonce kraby. Bez dochovaných klíčových znaků to však experti nedokážou přesně určit.

Mohl být i v Evropě

Vědci jsou ale přesvědčení, že objevili nový druh. „Připomíná moderního sklípkana, ale se zavalitým typem těla o délce 1,5 centimetru,“ napsal autor studie Paul Selden z Univerzity v Kansasu. Dodal, že tvor pravděpodobně používal ostny spíš k obraně než k útokům. Badatelé se zároveň domnívají, že v oblasti se vyskytovali i další pavouci, štíři a primitivní plazi a obojživelníci, kteří mohli představovat nebezpečí.

Důkazy o vyhynulém živočichu pojmenovaném Douglassarachne acanthopoda se zatím nalezly pouze v Severní Americe. Dunlop se ale domnívá, že by mohl být i na severu Evropy. „Obě území byla pravděpodobně tropickým deštným pralesem. Všude, kde se dnes nachází uhlí, existuje šance najít tyto fosilie,“ vysvětlil.

Vědci nalezli zkamenělinu obřího pavouka:

Specifického osminožce s ostny objevil poprvé v osmdesátých letech 20. století v oblasti fosilních ložisek Mazon Creek odborník na zkameněliny Bob Masek. V té době ještě nevěděl, že nalezl jedinečného tvora. Až v roce 2023 vědci zjistili, že se jedná o nový druh, načež se rozhodli provést další výzkum. Výsledky zveřejnili letos v květnu.

Nálezy prehistorických tvorů

Paleontologové v posledních letech zaznamenali několik významných objevů vyhynulých tvorů, kteří obývali planetu před miliony let. Nález dravých červů připomínajících stvoření z filmu Duna přepsal dějiny. V Indii nalezli pozůstatky ohromného hada. V Číně pak byla velmi dobře zachovalá fosilie plaza vypadajícího jako čínský drak. V Kanadě objevili zkamenělinu nejstaršího druhu medúzy.

2024-05-23T04:01:41Z dg43tfdfdgfd