CHřEST JE NOBLESNí VYSOCE VýžIVNá SUROVINA. VíTE, JAK DLOUHO CHřEST VAřIT?

Chřest je zelenina plná důležitých vitamínů i minerálů, která je bohužel hodně opomíjená už jen proto, že hodně lidí netuší, jak chřest tepelně upravovat. Chřest má příjemnou chuť a uvařený je doslova za pár minut.

V obchodech často narazíme na dva druhy chřestu, a to bílý i zelený. Bílý chřest má silnější slupku a proto jej před vařením musíme oloupat. Využít ho můžeme do zapékaných pokrmů, těstovin, salátů nebo jako přílohu ke grilovanému masu.

7 pokrmů s chřestem: Zdravou lahůdku jedinečné chuti připravujeme na mnoho způsobů

Jak uvařit chřest

Před tepelnou úpravou vždy bílý chřest oloupeme, naopak zelený loupat není třeba, pouze v případě, že konce stonku jsou až příliš dřevnaté. Stonky chřestu si před vařením svážeme do svazečku kuchyňskou nití.

  1. Vodu v hrnci přivedeme k varu, lehce osolíme, přidáme půl lžičky cukru a lžíci citrónové šťávy.
  2. Do vroucí vody vložíme svazeček chřestu, tak aby v hrnci stál a špičky chřestu byly vždy nad vodou a pouze se vařily v páře.
  3. Podle tloušťky výhonků vaříme bílý chřest 5 až 8 minutzelený chřest 2 až 5 minut. Vždy by měl být uvařený na skus, otestovat jej můžeme vidličkou.
  4. Aby si chřest zachoval svěží barvu, můžeme ho ihned po dovaření zchladit v míse se studenou vodou.

Smažený chřest

Chřest s pikantním máslovým přelivem

Chřest v jemné omáčce se zeleným pepřem

Jak připravit bílý chřest s lahodnou sýrovou omáčkou poradí tento videorecept. Jaká je vaše nejoblíbenější kombinace s chřestem? Napište nám ji do komentáře.

 

Přečtěte si také:

2024-04-24T12:41:54Z dg43tfdfdgfd