CHřESTOVá POLéVKA JE JARNí žIVOTABUDIč: PřIPRAVIT JI MůžETE Z BíLéHO I ZELENéHO CHřESTU

Chřest, hovorově také ‚špárgl‘ se v českých zemích pěstuje už od dob Rakousko-Uherska. Má rád mírné klima, proto mu zdejší podmínky vyhovují. Právě od poloviny dubna do poloviny května je jeho hlavní sezóna a nám se tato první jarní ‚královská‘ zelenina představuje ve své plné kráse a hlavně síle. A protože času není mnoho, nepromarněte ho – připravte si z něj třeba chřestovou polévku.

Chřestová polévka z bílého chřestu

Polévka z bílého chřestu má jemnou chuť, svěžest a delikátní aroma, protože bílý chřest je oproti jeho zelenému protějšku, sladší a s jemnější texturou. Aby tato esence vynikla, používejte do polévky ingredience, které nemají příliš výrazné aroma – zeleninový nebo drůbeží vývar, šalotku, smetanu, žloutek či muškátový oříšek, který chuť chřestu jednoznačně podtrhne. Ze zelených bylinek se hodí petrželka, bazalka či medvědí česnek a jako posypku volte krutony z bílého pečiva nebo opražené mandle.

Než se vrhnete do vaření, u bílého chřestu je vždy nutné odlomit tvrdší konce stonků a oloupat slupku.

  • Ani jedno ale nevyhazujte. Jak slupky, tak i odlomky přidejte do zeleninového (nebo kuřecího) vývaru, který následně použijete na výrobu polévky. Vytěžíte tak z bílého chřestu skutečně maximum chuti a navíc omezíte plýtvání.  

Chřestová polévka ze zeleného chřestu

Zelený chřest se nemusí loupat a stačí ho jen omýt a odříznout oschlé nebo tvrdé konce. Obvykle má intenzivnější chuť a také výraznější barvu, která polévce dodá charakteristický jarní odstín. Recept na polévku ze zeleného chřestu se oproti té z bílého příliš neliší, protože i zde je vhodné zachovat jemnou chuť rostliny.

  • Avšak můžete si dovolit použít i výraznější ingredience. Ať už je to cibule, česnek, brambory, petržel a pro zjemnění opět použijte smetanu nebo mléko.
  • Z bylinek jsou vhodné petrželka, ale také kopr nebo estragon.
  • Polévku ze zeleného chřestu zkuste zvýraznit citronovou šťávou a servírovat s krevetami nebo uzeným lososem.

Krémová chřestová polévka

Chřestová polévka se ve většině případů rozmixuje na hladký krém. Tato konzistence ještě umocní její jemnou chuť a zároveň ji zahustí. Proto mnohdy není vůbec třeba do těchto zeleninových polévek přidávat mouku či jíšku. Většinou postačí již zmíněná smetana, nebo rozšlehaný žloutek.

  • Chřestový krém servírujte jako polévku před hlavním chodem.
  • Pokud do ní přidáte některý ze sytících komponentů (krutony, slaninu, uzeného lososa) nebo k ní přikousnete čerstvé pečivo, vydá za samostatné hlavní jídlo.

Zdroje informací: Apetit

2024-04-28T09:21:49Z dg43tfdfdgfd