CO DěLAT S ROSTLINAMI SPáLENýMI MRAZEM

Příroda je neúprosná a mnohdy i velmi krutá. Klima, které se v poslední době prudce mění k nepoznání, zamává často i s jarní úrodou. Spolu s proměnou klimatu kolísají do extrémů i jarní teploty, které ničí nejenom ranné plody ovoce, listy stromů ale dokonce i rostliny. Ty často i po jedné noci rychle umrznou. Co s tím?

Se zálivkou opatrně

Rostliny poničené a spálené mrazem lze zachránit jen tehdy, pokud není poškozený kořenový systém rostlin. Jakmile najdete půdu po ranních mrazech zcela zmrzlou, květiny ani rostliny v tu dobu nikdy nezalévejte. Počkejte vždy až do okamžiku, kdy půda zcela rozmrzne. Mohlo by díky tomu dojít k zbytečně dalšímu poškození.

Foto: Pixabay

Udržte rostliny v teple

Ne všechny rostliny lze uchovat při pokojové teplotě, řada z nich roste na zahradě, kde je potřeba je také vhodně chránit. Pro udržení správné termoregulace je možné udržet teplo pomocí netkané ochranné folie. Ponechte ji na rostlinách pouze přes noc, přes den by mohlo dojít snadno k přehřátí. Rostliny by navíc nemohly ani pořádně dýchat. Folii proto včas odkryjte.

Mrtvé části odstraňte

Jakmile rostliny na více místech uhynuly, je zapotřebí tyto části ihned odstranit. Odumřelé stonky ořežte a odkliďte je stranou. Někdy je potřeba říznout i do živého. Vždy ale uřízněte jen tu část, která je poškozena. Stonky se s návratem tepla opět rychle vzpamatují. Dejte rostlinám novou šanci na život. Postupným prořezáváním můžete zachránit většinu rostlin. Tento úkon provádějte vždy za tepla, ujistěte se vždy o počasí na další dny. Stonky, které necháte bez prořezu, mohou snadno zahnívat. Jednejte proto včas.

Výživa je nezbytná

Po zmrzlých dnech, kdy dojde často k vyčerpání rostlin, je dobré rostliny řádně vyživit. Dopřejte jim proto hnojivo bohaté na draslík a fosfor. Pomůžete rostlinám k snadnějšímu a rychlejšímu zotavení.

V době oslabení chraňte rostliny před infekcí, škůdci a různými hlodavci. Nezapomeňte tak použít i různé fungicidy či pesticidy. Jakmile se rostliny po několika týdnech nevzpamatují, je s nimi nejspíš amen. V takových případech je lepší vyměnit je za nové.

Zdroje informací: https://www.dumazahrada.cz/zahrada/rostliny-spalene-od-mrazu-pomoc-obnova/

https://desaterotvariosobnosti.cz/mrazy-a-zahrada-na-jare-ochrana-rostlin-behem-kveteni/

Náhledové foto: Pixabay

The post Co dělat s rostlinami spálenými mrazem first appeared on Náš dům.

2024-05-01T11:13:29Z dg43tfdfdgfd