CO LETOS VYSADIT PROTI DřEPčíKůM, ABY VáM LETOS NEZLIKVIDOVALI úRODU. POMOHOU KRáSNé KVěTINY I BYLINKY

Co letos vysadit proti dřepčíkům, aby vám letos nezlikvidovali úrodu. Pomohou krásné květiny i bylinky. V živé tapiserii zahrady, kde každý odstín a struktura vypráví o růstu a obnově, existují i různé neviditelné bitvy a jejich mlčenliví strážci.

Tito botaničtí bojovníci, vybavení vlastním arzenálem přírodních repelentů, nabízejí fascinující pohled na vynalézavost přírody. A které z nich vám pomohou proti dřepčíkům?

Aromatický strážce: Pelyněk

Artemisia absinthium, běžně známý jako pelyněk, je vytrvalá rostlina, která na zahradě dosahuje výšky až 120 cm. Její dřevnaté stonky a listnaté koruny jsou nejen pěknou podívanou, ale jsou také hrozivým nepřítelem proti dřepčíkům, mšicím, housenkám a chorobám způsobeným rzí. Vysaďte ho proto okolo záhonů, které chcete ochránit a pokud se přímé výsadby bojíte, klidně mu věnujte pár květináčů.

A pokud přímá bariéra nezabere, budete si později moci připravit účinný postřik. Když se totiž 300 g kvetoucích vrcholků pelyňku namočí do 10 litrů studené vody, výsledná směs není nic jiného než kouzelná. Párkrát rostliny postříkáte a škůdci se odstěhují.

Foto: Pixabay

Všestranný afrikán

Jejich zářivé květy, mozaika zlaté, oranžové a žluté barvy, jsou nejen vizuálním potěšením, ale také šampiony v boji proti škůdcům. Měsíčky vyžadují dostatek slunečního světla a půdu bohatou na živiny, ale jakmile trochu povyrostou, stanou se opravdu ostražitými ochránci zahrady.

Měsíčky mají navíc jedinečný dvojí obranný mechanismus. Jejich krásné květy nad zemí vydávají vůni, která odpuzuje mšice, škodlivé brouky a housenky. Pod povrchem vedou jejich kořeny tichou válku proti háďátkům.

Sametoví bojovníci: měsíčky

Léčivé měsíčky se svými výraznými oranžovými a sametovými okvětními lístky jsou svědectvím krásy a síly, které lze nalézt v přírodě. Jejich zvláštní vůně, která nemusí být pro lidské smysly přitažlivá (naštěstí není nijak výrazná), slouží však jako mocná bariéra proti škůdcům. Udělejte z nich tedy obrubu kolem záhonů a těšte se na to, jak letos s nepříjemnými škůdci zatočíte.

 

Zdroj: https://www.zahrada-centrum.cz/clanky/478-drepcici-pohroma-nejen-pro-lichorerisnice, https://www.pasti.cz/blog/jak-poznat-drepciky-a-zbavit-se-jich/

Náhledové foto: Pixabay

The post Co letos vysadit proti dřepčíkům, aby vám letos nezlikvidovali úrodu. Pomohou krásné květiny i bylinky first appeared on Naše zahrada.

2024-04-11T23:04:22Z dg43tfdfdgfd