CO ZAPéCT V TROUBě? JíDLA Z JEDNOHO PEKáčKU ANEB RYCHLé A BEZPRACNé OBěDY čI VEčEřE

Oběd z jednoho pekáče

Ve dnech, kdy nic nestíháte a starostí je až nad hlavu, často není příliš prostoru přemýšlet nad tím, co k obědu. Právě pro takové chvíle je dobré mít v rukávu několik zaručených receptů na jídla z jednoho plechu. Mnohdy stačí zkombinovat jen maso a brambory, někdy přidat zeleninu či obiloviny, omáčku nebo pouze zalít vejcem a rázem máte sytý oběd, ze kterého se nají celá rodina.

Výhody zapečených jídel:

  • Jednoduchost: Příprava je většinou nenáročná, stačí jen nakrájet surovin, rozložit je na plech a dát péct do trouby. To šetří čas i úsilí při vaření.
  • Miminum špinavého nádobí i nepořádků v kuchyni: S použitím pouze jednoho plechu je po jídle mnohem snazší uklidit. Nemusíte mýt tolik nádobí a náčiní.
  • Kombinace chutí: Při společném pečení se jednotlivé chutě surovin spojí, což přispívá k bohatším a komplexnějším chutím jídla.
  • Variabilita: Možnosti jídel z jednoho plechu jsou téměř nekonečné. Můžete vytvářet různé kombinace surovin, koření a omáček. Vše podle libosti a stavu domácích zásob.
  • Ideální pro velké skupiny: Pokud chystáte hostinu nebo večeři s přáteli, jídla z jednoho pekáče jsou skvělou volbou, protože lze snadno připravit velké množství jídla najednou.
  • Úspora času a energie: Protože se jídlo i s přílohou připravují společně v troubě, šetříte tím energii a také čas. Během samotného pečení máte volné ruce a můžete se věnovat něčemu jínému.

Zapečené těstoviny a lasagne

Pro zapečené těstoviny (zejména šunkofleky) máme v Česku pochopení i lásku, a stejně tak to mají Italové s lasagnemi. Aby také ne, vždyť kombinace masa a těstovin je nesmírně chutná a přitom se dá připravit na tolik způsobů. My je zapékáme nejčastěji s vejci a slaninou, Italové dávají přednost rajčatové omáčce, bešamelu a sýru.

  • Zapečené těstoviny lze snadno připravit i v bezmasé verzi pouze se zeleninou, žampiony nebo směsí sýrů. Tyto variace jsou rychlejší a i levnější.

Zapečené brambory

Na francouzské brambory vsázely už i kuchařky ze školní jídelny a moc dobře věděly proč. Je to vynikající oběd z jednoho pekáče připravený raz dva. Dokonce i servírování jednotlivých porcí jim šlo od ruky. Stačilo naběračkou odkrojit úhledný čtvereček a přesunout na talíř. Až budete příště přemýšlet nad tím, co uvařit k obědu, když doma skoro nic není, vzpomeňte si zapečené brambory.

Pizza

Je známo, že pizza vznikla jako jídlo chudých v Neapoli a dnes je oblíbená pro svou všestrannost a jednoduchou přípravu po celém světě. Jako rychlé jídlo z plechu je pizza naprosto dokonalá. Na tenké těsto přidejte rajčatový základ, plátky mozarelly, šunky nebo tuňáka v konzervě, žampiony, nakrájenou cibulku, zkrátka vaše oblíbené suroviny, případně zbytky, které nabízí spíž a lednice. Rázem vytvoříte fantastické jídlo, plné chuti.

  • Pokud si na improvizaci příliš netroufáte, vyzkoušejte některý z našich osvědčených receptů na pizzu.  

Slané koláče

Francouzský quiche je skutečně rychlý recept do trouby a většinou ani není třeba pracně zpracovávat křehké těsto, bohatě postačí těsto listové z obchodu. Slaným koláčům sluší snad každá zeleninová či masová náplň, stejně tak houby, olivy nebo bylinky. Vše se zalévá rozmíchanými vejci se smetanou a bohatě sype sýrem.

  • Koláč je výborný jak čerstvý, tak studený druhý den. Proto se náramně hodí jako oběd v létě, kdy není příliš chuť na teplá vařená jídla.

Pečené kuře v troubě

Kuřecí maso má výhodu v tom, že oproti ostatním masům nevyžaduje tak dlouhou tepelnou úpravu, a proto se lépe hodí na rychlá pečená jídla. Ať už do pekáčku vložíte celé kuře, nebo ještě lépe naporcované, vždy máte jistotu chutného obědu. Společně s drůbeží lze do pekáčku přidat i brambory a péct společně. Pomalu pečené kuře je toho zářným důkazem.

Nákypy a slané žemlovky

Mezi rychlé obědy do trouby jednoznačně patří také nejrůznější nákypy a žemlovky. Na slano i na sladko, představují plnohodnotné jídlo, které přijde vhod především ve dnech, kdy nemáte velký hlad. Navíc do žemlovek spotřebujete starší pečivo, které byste jinak vyhodili. 

  • Klasická tvarohová žemlovka patří mezi české evergreeny a potěší také děti.
  • Ze slaných vyzkoušejte třeba žemlovku à la Benedikt, která je napočítaná rovnou na osm porcí. Takže zde skutečně nehrozí, že by vám po obědě stále kručelo v břiše.

Zdroj informací: Apetit

2024-04-24T08:51:21Z dg43tfdfdgfd