CUKR JAKO čISTíCí PROSTřEDEK? ANO!

S nečistotami umí zatočit i obyčejný cukr. Bohatě postačí i ten krystalový. Jak cukr na skvrny nanést? Je možné cukr nanést i na znečištěný koberec? Na všechny tyto otázky najdete odpovědi níže v tomto článku.

Cukr místo odstraňovače skvrn

Cukr patří mezi přírodní sladidla, nemusíte jej však využít jen do čaje nebo cukrářských receptů. Pomůže v řadě domácností i se špatně odstranitelnými skvrnami. Tento ekologický, a navíc levný čistící prostředek lze využít místo předražených odstraňovačů skvrn. Také ten, kdo se hodně potí, nemusí zoufat, cukr pomůže i jemu.

Jinými slovy, cukr můžete využít na zašpiněné triko stejně jako na zanešený koberec. Báječně se hodí na všechny typy tkanin. Přidat ho můžete do pračky k běžnému pracímu programu, alespoň tedy v případě, že se jedná o menší skvrny. Cukr nasypte jednoduše do bubnu vaší pračky a zapněte jí. Rozdíl uvidíte po vyprání sami. Mnohé skvrny budou minulostí. Pokud se ale jedná o větší a hlubší skvrny, bude lepší cukrová pasta.

Foto: Pixabay

Potraviny, mastnota i tráva 

Všechny tyto nečistoty hravě odstraní cukrová pasta. Jak ji snadno vyrobíte? A co na to budete potřebovat? Tři vrchovaté lžíce cukru smíchejte s 200 ml hodně teplé vody. Vodu s cukrem zamíchejte vidličkou do hladka na jemnou kašičku. Místa, kde jsou skvrny vidět nejvíce potřete touto kašičkou a nechte na místě působit alespoň hodinu. Poté prádlo vyperte tak, jak jste byli doposud zvyklí.

Další triky pro odstraňování skvrn

Pokud na některých místech spatříte mastnotu, nepropadněte panice. Jedlou sodu naneste v tenké vrstvě přímo na oděv. Sodu nechte na povrchu tkanin chvíli působit a poté ji vyperte ručně v teplé vodě. Mastnota se z místa hne až po několika minutách.

Na zašlé prádlo brávaly kdysi babky i žlučové mýdlo. To jednoduše nastrouhaly na struhadle a smíchaly ho v teplé vodě. Nečistoty byly v mžiku pryč, prádlo stačilo jen na pár okamžiků nechat zanořené. Žlučové mýdlo, jenž rozpustí snadno i organické sloučeniny, si se skvrnami na prádle hravě poradí. Chcete-li se snadno zbavit skvrn, dejte na staré osvědčené recepty.

Zdroje informací: https://www.ireceptar.cz/domov-a-bydleni/cukr-jako-odstranovac-skvrn/

https://www.prozeny.cz/clanek/na-fleky-i-spaleninu-tyhle-triky-s-cukrem-a-soli-vas-prekvapi-40400

Náhledové foto: Pixabay

The post Cukr jako čistící prostředek? Ano! first appeared on Náš dům.

2024-05-06T11:02:14Z dg43tfdfdgfd