DOKONALý MRKVOVý DORT: JAK A číM HO OZDOBIT A CO PřIDAT DO TěSTA

Na mrkvovém dortu je neocenitelné, že ho můžete podávat jen tak: třeba jen poprášený moučkovým cukrem. Zároveň ale z jeho korpusu můžete s trochou dalšího přičinění vytvořit dort k narozeninám i na svatbu. Je totiž tak skvělý, že unese nahotu i nálož dekorace a dalších surovin. Co můžete použít?

Světlé polevy

  • Královská či bílková poleva je mezi cukráři známá také jako Royal Icing a platí za nejklasičtější polevu. Připravuje se z cukru a bílků, dochucuje se citronem.
  • Krémovou polevu, která se na mrkvový dort používá nejčastěji, můžete bohatě navrstvit. Připravíte ji ze změklého másla, krémového sýra (Philadelphia), cukru a vanilky. Použít můžete také krémový sýr mascarpone

S čokoládou nešlápnete vedle

Na promazání mrkvového korpusu i na jeho polití můžete použít snadnou čokoládovou ganache. Také nastrouhaná čokoláda nebo čokoládové hobliny přidají sladkou chuť a dekorativní vzhled.

  • Na čokoládovou ganache i na přípravu hoblin můžete použít nejen tmavou, ale i bílou čokoládu.

Vlašské ořechy i kokos

Přidáním ořechů jako jsou vlašské, pekanové nebo mandle do těsta získá dort extra chuť. Ořechy, zejména ty vlašské, můžete použít také a ozdobu a posypat jimi polevu.

Podobné je to s kokosem. Parádu udělá v těstě i na povrchu. Pokud kokosem zdobíte – ať jde o strouhaný kokos nebo plátky – předem ho opražte na sucho na pánvi. Získá tak intenzivnější chuť. 

Kandované, kompotované i sušené ovoce

Jak kandované ovoce, tak kompotované (například ananas, papája či mandarinky) se báječné hodí do těsta. Rozinky nebo sušené brusinky přidané do těsta zajistí jeho vláčnost i radost nad každým objevením malého sladkého kousku. 

Sirup nebo glazura

Jednoduchý cukrový sirup nebo glazura z citronové šťávy a cukru dodají dortu lesk a pikantní sladkou chuť.

Zdroj informací: časopis Apetit

2024-05-10T11:19:19Z dg43tfdfdgfd