DOKřUPAVA SMAžENé RýžOVé NUDLE SE ZELENINOU: DOMáCí „číNA“ JEN Z NěKOLIKA INGREDIENCí MůžE BýT NA STOLE ZA PáR MINUT

Dokřupava smažené rýžové nudle se zeleninou patří mezi oblíbené čínské rychlovky. Nejenže skvěle chutnají, ale můžete v nich využít zbytky zeleniny nebo masa. Vyzkoušejte si je připravit doma.

Co je potřeba na smažené rýžové nudle

Čínská kuchyně je pro nás symbolem převážně rychlého občerstvení. Pravdou je, že i když si jídlo připravujeme doma, je tepelná úprava poměrně krátká. Smažené rýžové nudle patří mezi jídla, která si s oblibou dáváme v bistrech. 

Potřebujeme rýžové nudle (500 g stojí zhruba 57 Kč). Dají se sehnat v supermarketech i prodejnách s asijskými potravinami. 

Ke smaženým rýžovým nudlím můžeme připravit i zeleninu. Hodí se mrkev, paprika, kedlubna a třeba pórek. Může být syrová i mražená. 450 g balíček čínské zeleninové směsi i s houbami pořídíte zhruba za 26 Kč. Bývá v nich Jidášovo ucho, které se jinak prodává v sušené podobě, zhruba 65 Kč za 100 g. Houba se ale také dá najít v lese (od listopadu zhruba do března)

Dnes představujeme bezmasou variantu, ale dá se přidat třeba i kuřecí maso nakrájené na nudličky. Většinou se nakládá do solamylu a koření na čínu a po marinování ho krátce smažíme ve vyšší vrstvě oleje. Hotové promícháme s nudlemi a zeleninou.

Kolik chutí znáte, tolikrát jste gurmánem. Co je umami a proč nám tak chutná "čína"?

Jak usmažit rýžové nudle

V asijské kuchyni se hodně používá sezamový olej. Vyrábí se světlý a tmavý. Oba mají poměrně výraznou chuť, proto je s tím třeba počítat při jejich využití. Ten tmavý pochází z pražených semínek sezamu. Je vhodný hlavně pro studenou kuchyni a ke krátkému smažení masa, ale i zeleniny a omelet. Jeho kouřový bod je necelých 180 °C, pak začíná kouřit a znehodnocovat se. Fritovat lze sezamový olej světlý. Pokud bychom se chuti obávali, nebo nechtěli plýtvat drahým olejem (500 ml zhruba 290 Kč), vsadíme při smažení na jistotu řepkového oleje

Smažení rýžových nudlí:

  1. Rýžové nudle uvařte podle typu. 1mm nudle se vaří 3 minuty, 3mm 3-4 minuty a 7mm se vaří 4-5 minut. Orientujte se podle návodu na obalu.
  2. Uvařené rýžové nudle sceďte a propláchněte studenou vodou. Nechte je okapat. Nudle se zatáhnou a nebudou se rozvářet. 
  3. Rozehřejte pánev.
  4. Do pánve nalijte olej a pánev rozpohybujte tak, aby se olej dostal všude.
  5. Nudle smažte 2-3 minuty a průběžně s nimi nadhazujte, aby se promíchaly.
  6. Hotové nudle propojte s dalším jídlem.

Čínská

Jak připravit dokřupava smažené rýžové nudle se zeleninou

Na čtyři porce budete potřebovat: 1 balení tenkých rýžových nudlí, 400 g zeleniny (mrkev, pórek, kedlubna, paprika apod.), 4 Jidášova ucha (přibližně), 2 vejce, koření Čína Kotányi, sójovu omáčku, sůl a olej (nejlépe sezamový).

Jak na to? Jidášovo ucho namočte do studené vody, a jakmile nabobtná (trvá to něco přes hodinu), nakrájejte ho na tenké proužky. Mrkev, papriku a kedlubnu očistěte a nakrájejte na proužky, pórek na kolečka. Na pánvi rozehřejte olej, opečte na něm zeleninu a Jidášovo ucho. Vše si můžete zrychlit mraženou zeleninovou směsí. Zakápněte sójovou omáčkou, osolte a posypte kořením. Vejce rozklepněte do misky, osolte a rozšlehejte se dvěma lžícemi vody a směs nalijte na horkou zeleninu. Přikryjte pokličkou, bez míchání nechte vejce ztuhnout jako omeletu, a pak vařečkou potrhejte.

Nudle uvařte ve slané vodě (1-2 minuty), sceďte je a promíchejte s tukem, aby se od sebe oddělily. Vynikající je k tomu lžíce másla. Na pánvi rozehřejte olej (asi 3 mm vrstva), přidejte nudle a občas jimi prohazujte, aby se osmažily ze všech stran. 

Přidejte zeleninovo-vaječnou směs, promíchejte a smažte vše společně dokřupava. Podle chuti dosolte a dochuťte kořením a sójovou omáčkou. Nudle se nejspíš polámou a tedy zkrátí, neměly by se ale lepit k sobě.

Náš tip: Připravte si dokřupava smažené rýžové nudle podle následujícího videoreceptu:

Přečtěte si také:

2024-04-30T05:34:21Z dg43tfdfdgfd