DVOJCTIHODNé KOLáčKY PODLE RECEPTU JIřINY BOHDALOVé: VONí MáSLEM A POVIDLY A VYDRží DLOUHO VLáčNé

Dvojctihodné koláčky patří k tradičním českým, respektive moravským moučníkům. Nejsou to koláčky jen tak ledajaké, výjimečné jsou dvojí náplní, která z nich dělá doslova koláčovou delikatesu. Upéct si je nyní můžete podle receptu z kuchařky slavné české herečky Jiřiny Bohdalové. 

Nejen herečka, ale i autorka kuchařek

Jiřina Bohdalová je jednou z nejslavnějších a nejoblíbenějších českých hereček. Letos na začátku května oslavila své třiadevadesáté narozeniny a i v tomto věku dokázala předvést fantastický herecký výkon ve filmu Svatá, jenž nedávno odvysílala Česká televize.

Slavná herečka je však známá nejen svými nezapomenutelnými rolemi, ale také tím, že je vášnivou kuchařkousběratelkou receptů. Na svém kontě má též několik kuchařských knih, ať už s recepty vlastními, nebo sesbíranými od jiných.

Jak herečka uvádí v rozhovorech, k lásce k vaření a jídlu vůbec ji přivedla její maminka, která byla vynikající kuchařka

Nejlepší náplně do koláčů a buchet: Od tvarohové přes perníkovou až po kaštanovou

Dvojctihodné koláčky jak malované

Recept na oblíbené moravské koláče s dvojí náplní najdete v knize Jiřiny Bohdalové s názvem Hádej, kam půjdem na večeři? Publikace vyšla roku 1990 a recept na koláčky je zde zařazen v kapitole Z maminčina receptáře

Pokud jste dosud měli z přípravy těchto koláčků z kynutého těsta obavy, můžete se do těchto směle pustit. S těstem se velmi dobře pracuje, koláčky jsou vynikající a ještě vydrží dlouho vláčné. A jak tedy na ně?

Budete potřebovat: 300 ml vlažného mléka, 1 kostku cukru, 42 g droždí, 100 g polohrubé mouky, 50 g moučkového cukru, asi 500 g hladké mouky, 2 žloutky, malou rovnou lžičku soli, 2 dcl oleje, tvarohovou nádivku, povidla, žmolenku a máslo na potření. 

Na nádivku si připravte: 500 g tvarohu, 1 vejce a cukr podle potřeby. 

  1. Do mísy vlijte mléko, přidejte kostku cukru a rozdrobte droždí. Mísu překryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek. Do jiné mísy nasypejte polohrubou mouku a moučkový cukru, přidejte žloutky a lžičku soli. Pak přidejte polovinu kvásku, trochu hladké mouky (asi 3 lžíce) a zamíchejte. Dále přidejte celý zbytek kvásku, olej a hladké mouky tolik, aby vzniklo hladké těsto (celkem si odvažte 500 g a přidávejte dle potřeby). Mísu překryjte utěrkou a těsto nechte na teplém místě vykynout.
  2. Mezitím připravte nádivku. Smíchejte tvaroh s vejcem a cukrem v množství podle chuti. Když je těsto pěkně vykynuté, lžící vykrajujte kousky, klaďte je na pomoučněný vál, plňte tvarohovou nádivkou a zabalte je jako knedlík. Nechte na vále, než zabalíte všechny. 
  3. Pak je dávejte na máslem potřený plech (kus od sebe) a celým vejcem (nejlépe obaleným do fólie, případně malou skleničkou) dělejte do bochánků důlky. Okraje koláčů potřete rozšlehaným bílkem a do důlků dávejte po malé lžičce švestková povidla a posypejte žmolenkou. 
  4. Na plechu nechte koláče ještě asi ½ hodiny kynout. Pečte ve vyhřáté troubě (při 180 °C) asi 25-30 minut. Hotové potřete rozpuštěným máslem.

Náš tip: Při přípravě koláčků můžete postupovat i podle našeho video receptu

Přečtěte si také:

2024-05-22T16:41:15Z dg43tfdfdgfd