ELIXíR NA čIšTěNí SLINIVKY PRáVě KVETE: NAJDETE JEJ SNADNO, UVAřTE SI LéčIVý čAJ

Pampeliška, neboli smetánka lékařská, právě svými žlutými květy rozzářila louky a stráně. Jednu z nejznámějších bylinek můžete zpracovat úplně celou. Léčivé účinky mají kořeny, stonky, listy i květy pampelišky. Jako životabudič pro svoji slinivku z ní ale budete potřebovat jen listy a kořen, ze kterých si připravíte léčivý čaj. Pampeliškový kořen má očistné účinky také na játra a žlučník.

V ČLÁNKU NAJDETE

  • Pampeliška jako detox
  • Rakovina slinivky
  • Čaj z pampelišky jako zabiják rakovinných buněk
  • Čaj jako životabudič na pročištění slinivky

Kořen smetánky lékařské má na slinivku, ale i na játra a žlučník očistné účinky. Působí močopudně a pomáhá vylučovat škodliviny z těla. Slinivka břišní nebo také pankreas má v našem těle velmi důležitou roli. Vylučuje enzymy, rozkládající potravu ve střevech a také produkuje hormony inzulin a glukagon, které regulují hladinu cukru v krvi. Onemocnění slinivky proto bývá vážným problémem. A nejde jen o cukrovku. V případě rakoviny slinivky, která je mezi nádorovými onemocněními třetí nejčastější příčinou úmrtí, mívá často fatální následky. Čím můžete podpořit správnou funkci slinivky? Přečtěte si návod, jak si můžete připravit čaj z pampelišky, k čemu je dobrý a jak často ho můžete pít.

Pampeliška jako detox

Pokud chcete podpořit zdraví a udělat něco pro svoji slinivku, zaměřte se v první řadě na svůj životní styl. „K zánětu slinivky přispívá nadměrná konzumace alkoholu, příliš vysoká hladina tuků v potravě i v krvi, obezita, kouření, diabetes a záněty střev,” varuje před rizikovými faktory onemocnění slinivky Lékárna Dr. Max.

Kromě změny životního stylu a zlepšení skladby jídelníčku nezapomínejte na to, že je také třeba dopřávat si psychický i fyzický odpočinek a mít dostatek pohybu. Pomoci může i užívání bylinek.

„Skvělá je pampeliška a čaje z ní připravené. Pampeliška ovlivňuje tvorbu trávicích šťáv a tlumí křeče a bolesti v oblasti slinivky. Doplňte kořen pampelišky kořenem lopuchu, v kombinaci jsou nepřekonatelným detoxikačním nápojem, díky němuž odstraníte toxiny, které se vám dostaly do těla kouřením, pitím alkoholu a konzumací tučných jídel,“ radí iReceptář.

Rakovina slinivky

Rakoviny pankreatu stále přibývá. „Očekává se, že karcinom slinivky břišní bude do roku 2040 druhým nejsmrtelnějším zhoubným nádorem kvůli vysokému výskytu metastatického onemocnění a omezeným odpovědím na léčbu,“ uvádí nepříznivou prognózu odborný web Bub Med.

Nemoci slinivky:

Nádorovému onemocnění slinivky se říká také tichý zabiják. Vzhledem k tomu, že slinivka je umístěna mezi žaludkem a zadní stěnou břišní, je nádor v počátečních stádiích jen obtížně zjistitelný a člověk o něm dlouho neví. Navíc je špatně léčitelný a rychle metastázuje.

V počátečním stádiu mohou být varovným signálem výskytu rakoviny slinivky bolesti břicha, podbřišku nebo zad, nechutenství, deprese nebo diabetes. Ve chvíli, kdy se rozšíří i na žlučník, potom i nažloutlá kůže.

Čaj z pampelišky jako zabiják rakovinných buněk

Pampeliškový čaj, oslavovaný pro své trávicí schopnosti, nabízí více než příjemnou chuť. Podle lékařky Deborah Lee z Dr Fox Online Pharmacy  by nažloutlý nápoj mohl snížit riziko rakoviny slinivky břišní.

„Pampeliška se používá jako přírodní lék na zdraví po stovky let. Bylo prokázáno, že má protizánětlivé, antioxidační, protirakovinné a diuretické vlastnosti. Obsahuje vitamíny, minerály, polyfenoly a také velké množství Beta karotenu. V četných lékařských studiích bylo prokázáno, že Beta karoten má velmi silné protirakovinné účinky, včetně snížení rizika rakoviny slinivky břišní,“ uvedla doktorka Lee pro anglický Daily Express.

Upřesnila, že ve skutečnosti je v pampeliškách tolik Beta karotenu na gram jako v mrkvi.

Čaj jako životabudič na pročištění slinivky

Na čaj můžete použít jak kořen, tak pampeliškové listy. „Kořen i list se používají ke stimulaci trávení a zlepšení funkce jater, žlučníku a slinivky břišní. Pampeliška zvyšuje tok žluči a je jednou z nejlepších jaterních bylin,” uvádí web bylinkové farmy Sawmill Herb Farm.

Návod na zpracování kořene:

  • Kořeny pampelišky důkladně omyjte od hlíny, nejlépe kartáčkem.
  • Kořeny nakrájejte na menší části, ty silnější na plátky.
  • Nechte kořeny sušit v troubě při teplotě 50 stupňů Celsia, aby se zachovaly všechny prospěšné léčivé látky. Sušit je můžete i v sušičce nebo na proudícím vzduchu.
  • Odvar připravíte ze lžičky sušeného kořene, kterou zalijte 250 mililitry vroucí vody. Necháte aspoň čtvrt hodiny louhovat pod pokličkou. Pít ho můžete dva až třikrát denně. Pijte ho mezi jídly a ne spolu s jídlem.

„Začněte svůj den šálkem čaje z kořene pampelišky a přidávejte jej pomalu, pokud chcete konzumovat více. Pampeliška má močopudné vlastnosti a může zvýšit objem močení, takže je důležité, abyste nechali své tělo, aby se tomu nejprve přizpůsobilo,“ doporučuje web zaměřený na čaje myteadrop.

Recept na čaj z pampeliškových listů:

Pampeliškové listy je nejlepší sbírat od března do května, kdy jsou jemně nahořklé. Starší listy už obsahují mléko a jsou proto už moc hořké. Listy pampelišky podporují chuť k jídlu a pomáhají k lepšímu trávení. Mají vysoký obsah vitamínů B, C a D, železa, zinku i draslíku.

  • Nasekejte lžíci mladých pampeliškových lístků na malé kousky.
  • Dejte do hrnku a přidejte půl lžičky oregana.
  • Zalijte horkou vodou.
  • Nechte 10 minut louhovat a poté sceďte.
  • Pijte třikrát denně po jídle

„Čaj z pampeliškových listů obsahuje draslík, který zabraňuje zadržování vody v těle. Užívání tohoto zdravého nápoje pomáhá stimulovat žaludeční sekreci a pomáhá také s odbouráváním cholesterolu, uvádí web Style Craze věnovaný zdravému životnímu stylu.

2024-04-13T04:06:44Z dg43tfdfdgfd