EVě S DCEROU VZALY TéMěř VšE PLAMENY, BABIčKU ZACHRáNILI HASIčI. REAKCE OKOLí RODINU DOJALA

Při požáru přišli během několika minut téměř o všechno, rodina samoživitelky Evy z Železného Brodu se teď pomalu vzpamatovává z šoku. Dlouhá léta s maminkou a devítiletou dcerou čekaly na přidělení městského bytu. Když se dočkaly, ani ne po roce vyšlehly plameny. „Zachránili jsme stůl, dvě židle, pračku a většinu pokojíčku, aspoň že dcera nepřišla o velkou část hraček. Nový gauč je zničený, většina oblečení taky,“ posteskla si Eva Kurfiřtová pro CNN Prima NEWS.

Hasiči požár v devátém patře panelového domu dostali pod kontrolu během chvíle, v domě naštěstí fungovaly hydranty. Maminku Evy Kurfiřtové, která v tu chvíli byla sama doma, museli hasiči zachraňovat s pomocí plošiny z balkónu, kde volala o pomoc. „Maminka je naštěstí zdravotně v pořádku, jen se trochu nadýchla kouře, horší je to po psychické stránce,“ prozradila Eva Kurfiřtová pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Otec při záchraně čtyřletého syna položil život. Zraněním po požáru domu nakonec podlehl

Rodina našla azyl u přátel. „Je nás teď doma sedm, spíme, kde se dá, ale nejdůležitější je, že se nikomu nic nestalo,“ popsal Marián Dendys, Evin kamarád. Pro rodinu v nouzi rychle zorganizoval i sbírku.

„Na portálu Znenáze21 jsme nastavili cílovou částku na 100 tisíc korun a překročena byla už druhý den a pořád lidé přispívají, aktuálně je tam přes 130 tisíc. Je neuvěřitelné, jak lidé dokážou pomáhat, když je to potřeba,“ řekl Dendys. Podle něj budou ještě peníze potřeba, z bytu poničeného požárem se totiž podařilo zachránit jen minimum věcí. Eva Kurfiřtová si navíc nestihla po přestěhování vybavení domácnosti pojistit.

Lidé přitom nepomáhají jen penězi. „Moc milé bylo třeba hned první den, když nám někdo přinesl taštičku se zubním kartáčkem. Vůbec nás v tom stresu nenapadlo, že to budeme potřebovat. Včera nám jedna paní darovala gauč, pořád se ozývají lidé a nabízejí další věci, zatím to ale nemám kam dávat. Na bytovém odboru už se ale řeší nové bydlení, snad to dobře dopadne,“ doplnila Eva Kurfiřtová.

Proč začalo hořet, zatím není jasné, policisté dosud vyloučili jen úmyslné zapálení.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Radek vážil při narození 900 gramů. I přes nalomené zdraví dělá pokroky, vůz však dosluhuje

2024-04-29T06:33:35Z dg43tfdfdgfd