GENIáLNí TRIKY NA ZDOBENí VELIKONOčNíCH VAJíčEK: ZKUSTE LETOS TřEBA KáVU, MáSLO NEBO KREPOVý PAPíR

Zdobení vajíček na Velikonoce patří mezi nejoblíbenější rodinné tradice. Zpříjemněte si letos zdobení netradičními návody a překvapte koledníky originálně malovanými vajíčky, jež budou patřit k jejich nejkrásnějším úlovkům. Do výroby kraslic můžete zapojit i děti, které bude tvoření určitě také bavit.

Skořápky vajíček jako mozaika

Pokud vám zbydou při vaření vajíček natvrdo skořápky, můžete je použít i na výrobu mozaiky. Drobnější kousky skořápek jednoduše namalujte dekoračními barvami nebo barevnými laky na nehty a postupně je přilepujte na vajíčka. Vytvářet můžete různé obrazce nebo je polepit celé. Na závěr mozaiku přestříkejte průsvitným lakem ve spreji. Mozaiku můžete dozdobit bižuterními kamínky nebo třpytkami.

Na zdobení velikonočních vajec spotřebujte zbytky bavlnek

Dalším krásným nápadem jsou vajíčka omotané bavlnkami. Nejprve horní část vajíčka potřete lepidlem a nalepte bavlnku, kterou budete postupně omotávat vajíčko směrem dolů. Pokud chcete vajíčko barevnější, přilepte na špičku bavlnky různých barev. Pro přírodní zdobení omotávejte vajíčko obyčejným provázkem.

Vajíčka zdobená bylinkami, voskovkami nebo kávou a máslem

Originálním nápadem jsou i vajíčka zdobená sušenými bylinkami a květy. Bylinky nalámejte nebo nasekejte nadrobno a nasypte do misky. Vajíčka poté stačí lehce potřít lepidlem a v bylinkové směsi obalit. Nechte zaschnout a postříkejte sprejem na vlasy.

Na zdobení vajíček pomocí kávy a másla si nejprve odmastěte skořápku odličovacím tamponkem namočeném v octu. Za použití starého zubního kartáčku, houbičky nebo malého kosmetického štětečku roztírejte nepravidelně po vajíčku máslo tak, aby byly některá místa mastná a některá suchá. Nyní ponořte vejce do studené silné kávy a nechte ho tam odpočívat přes noc. Druhý den vejce vyndejte, nechte oschnout a otřete suchým hadříkem. Další technikou je duhování pomocí voskovek. Barevné voskovky nastrouhejte na struhadle. Právě uvařená horká vejce v hoblinách vyválejte. Voskovky se na skořápce rozpustí a vytvoří velmi originální abstraktní vzory.

Krepový papír vykouzlí na vajíčkách krásné vzory

Na zdobení krepovým papírem použijte nejlépe bílá vejce. Vejce nejprve pečlivě omyjte a odmastěte octovou vodou. Nastříhejte si krepový papír na čtverečky o délce stran cca 20 centimetrů, na pestrobarevná vejce stříhejte na malé čtverečky, které mezi sebe promíchejte. Obalené vajíčko v krepovém papíru vložte do staré silonky. U pestrobarevného vajíčka vkládejte krepový papír kolem vejce. Nyní nalijte do nádoby ocet a pomocí lžíce vkládejte vajíčka v silonce do octu. Nechte chvilku louhovat a poté vajíčka usušte na papírové utěrce. Až bude krepový papír suchý, opatrně jej odstraňte. Vajíčka pro krásný lesk můžete ještě vyleštit olejem nebo jiným tukem. Krepovým papírem můžete ozdobit vajíčka i bez namáčení. Stačí vajíčka do papíru zabalit a na špičce obvázat barevnou stužkou.

 

Barvení velikonočních vajíček za pomocí přírodních barev

Místo chemie můžete na barvení vajec použít běžné kuchyňské pomocníky. Přírodní barvy nejvíce vyniknou na bílém vajíčku. Barvit můžete vařená, vyfouklá i syrová vejce. V každém případě je vždy pečlivě omyjte a odmastěte za pomocí octu s vodou. Protože přírodní barviva chytají pomaleji, v barvicí lázni vařte vajíčka minimálně 20 minut, ale nemusíte se bát je nechat v lázni klidně i přes noc. Zajímalo by vás, jaká je tradiční barva vajíček podle historických kronik? Prý červená. „Červená barva měla symbolizovat nejenom mučednictví Ježíše Krista, ale i barvu krve, která byla spojovaná se životem, tedy vznikem něčeho nového,“ vysvětlila Českému rozhlasu Valburga Vavřinová z Národního památkového ústavu. „Kromě červených vajíček byla oblíbená ještě žlutá vejce, která měla symbolizovat světlo, slunce - opět tedy život,” dodala.

Na žlutá vajíčka budete potřebovat slupky ze žluté cibule nebo kurkumu. V půl litru vody svařte slupky z cibulí nebo 2 čajové lžičky kurkumy a v lázni vejce povařte. Čím déle budou vajíčka v roztoku, tím budou tmavší až hnědé. Růžovou barvu docílíte ponořením do roztoku z červené řepy nebo v odvaru brusinek. Temně červenou barvu docílíte pomocí šťávy z červené řepy, slupek červené cibule nebo pomocí červeného vína. Šťávu z řepy a vína v tomto případě neřeďte. Modrý odstín získáte díky červenému zelí. Půlku hlávky zelí pokrájejte, zalijte vodou a vařte, dokud se nezačne barva rozpouštět. Ve vzniklém roztoku nechte vařit vejce alespoň 20 minut. Zelenou barvu získáte smícháním 5 polévkových lžic kmínu a 2 hrstí lipového květu v půl litru vody. Tmavě zelenou získáte za pomoci zeleného osení, petrželové nati nebo špenátu, které uvaříte ve vodě společně s vajíčky.

Související články

2024-03-27T14:03:09Z dg43tfdfdgfd