GEORGIANA Z DEVONSHIRU: SLAVNOU VéVODKYNI MANžEL PSYCHICKY TýRAL A PODVáDěL S JEJí PříTELKYNí

Kamkoliv přišla, všichni se jí klaněli. Obdivovali její krásu, smysl pro humor i módní kreace, které se vždy staly hitem. Proslulá byla svými vysoce vyčesanými vlasy, do kterých zaplétala pštrosí pera, ovoce i ptáky, a také velkými klobouky. Veřejnost ji milovala, o manželovi se to ale říct nedalo. Georgiana Cavendish, vévodkyně z Devonshiru za zavřenými dveřmi paláců tiše trpěla.

Georgiana Spencer, která vyrůstala v milující rodině, byla v pouhých sedmnácti letech provdána za Williama, 5. vévodu z Devonshire. Ačkoliv si její rodiče sňatek dlouho rozmýšleli, nakonec rozhodl majetek, protože vévoda patřil mezi nejvlivnější muže tehdejší Anglie. Co ale dokázal ve své kariéře, to mu chybělo v rodině. Georgiana v nevinné naivitě svých sladkých sedmnácti let toužila po lásce, tu jí však vévoda nebyl schopen dopřát.

Nemanželská dcera a milenka

Georgiana, nyní už Cavendish, vévodkyně z Devonshiru, se v manželství trápila od samého začátku, bohužel ale vzhledem k dané době nebylo úniku. První ránu ji William zasadil, když do jejich společného domu přivedl svoji nemanželskou dcerku Charlottu, která přišla o matku. O manželových nevěrách už nebohá Georgiana, s níž vévodu milostný život netěšil, měla tušení, nemanželské dítě tak bylo jen potvrzením domněnek. Zpočátku se i přes příkaz vévody odmítala o Charlottu starat, nakonec ji však přijala za vlastní.

To ale ani zdaleka nebyl vévodův jediný prohřešek. Manželé často trávili volný čas v britských lázních Bath, kde si Georgiana našla blízkou kamarádku. Lady Elizabeth Foster se v té době rozhodla opustit manžela a Georgiana jí a jejím synům nabídla útočiště v jejich sídle. Byly si velice blízké a Elizabeth se stala nejlepší přítelkyní vévodkyně.

Zároveň v ní však našel zalíbení i vévoda William a Elizabeth svého dobrodince nedokázala odmítnout. Nešlo však o krátkodobý románek, naopak. Jejich v podstatě už veřejný vztah trval dlouhá léta. Vévodkyně Georgiana se kvůli tomu trápila, mohla si však stavět hlavu, jak chtěla, ale nezmohla proti tomu vůbec nic, vévoda jí odmítal v čemkoliv vyhovět a bylo mu jedno, že nebohou Georgianu psychicky deptá. 

V mládí nádherná kráska vévodkyně z Alby: Měla 22 hrabství a nejvíce titulů na světě. Poslední chvíle strávila s manželem ve věku syna

Byla multimilionářkou, mecenáškou umění, ikonou módy a přítelkyní královské rodiny. Byla také rebelkou, milenkou a flamenkovou tanečnicí. Byla vévodkyní z Alby, jednou z nejvlivnějších a nejkontroverznějších postav ve španělských dějinách.
svetzeny.cz
svetzeny.cz

Milenec a těhotenství

Na psychice Georgiany neutěšený život po boku bezcitného manžela a jeho milenky samozřejmě zanechal následky a vévodkyně čím dál víc propadala alkoholu a hazardu. V tomto čase se ale zároveň seznámila s nadějným řečníkem a budoucím hrabětem Charlesem Greyem, jehož kouzlu neodolala. Brzy se z nich stali milenci a Georgiana na chvíli uvěřila, že dostane šanci na šťastný život.

Vévoda William o jejích záletech tušil, když se však staly věcí veřejnou a Georgiana navíc s Charlesem otěhotněla, rozhodl se zakročit. Své ženě její avantýry zatrhl a dceru, kterou porodila, poslal Charlesově rodině, aniž by Georgiana měla šanci ji vidět. Pro krásnou vévodkyni to byla další životní rána, se kterou se musela vyrovnat.

Přes životní nástrahy, které jí život přichystal, však byla Georgiana ve společnosti velice oblíbená a žádaná. Jako jedna z prvních žen se angažovala v podpoře politiků včetně Charlese Greye, a proslula svojí inteligencí a smyslem pro humor, který britská smetánka obdivovala stejně jako její cit pro módu. Kdekoliv se Georgiana objevila, její outfit okamžitě kopírovaly všechny vznešené paničky a vévodkyně se tak stala trendsetterem své doby.

Královna rokoka Madame de Pompadour: Milenka Ludvíka XV. rozmazlovala krále jídlem, podle jejích prsou se vyrábí skleničky

Madame de Pompadour, původním jménem Jeanne Antoinette Poisson, excelovala jako prominentní kurtizána a neodolatelná milenka krále Ludvíka XV. Její reputace spočívala nejen v její kráse, ale také v její inteligenci a nadčasové eleganci, díky čemuž se stala jednou z nejvýznamnějších postav na francouzském dvoře své doby. Jak se z prosté dívky stala ženou hodnou královy lásky?
svetzeny.cz
svetzeny.cz

Dluhy na rozloučenou

Rodinný život byl ale pro půvabnou Georgianu prokletím do samého konce. Dlouhých čtyřiadvacet let žila v milostném trojúhelníku se svým manželem a přítelkyní Elizabeth, radost jí dělaly jen její dvě dcery a syn. Další dvě děti zplodil vévoda se svojí milenkou a se souhlasem Georgiany je uznal svými legitimními potomky.

Georgiana zemřela 30. března 1806 v Londýně ve věku pouhých osmačtyřiceti let. Krátce po její smrti se vévoda William oženil se svojí dlouholetou milenkou Elizabeth, manželství si však dlouho neužil, jelikož již po dvou letech zemřel. Georgiana mu navíc poslední dva roky života neulehčila, protože musel až do smrti splácet její dluhy z hazardu. 

O životě Georgiany byl natočen v roce 2008 film s výstižným názvem Vévodkyně, v němž ztvárnila hlavní roli Keira Knightley.

Nenasytný proutník Ludvík XIV.: Král Slunce měl více dětí s milenkami než s manželkou, stud mu nic neříkal

Králem se sice stal už ve čtyřech letech, ale to za něj převzala vládu jeho matka. Ludvík XIV., který si nechával říkat Král Slunce, se trůnu reálně ujal v patnácti letech. Nějaké zásluhy v roli panovníka určitě měl, ale známý je především díky své náruživosti a nespoutanosti jakožto muž. Jak si král Francie užíval celých dvaasedmdesát let neomezené vlády?
svetzeny.cz
svetzeny.cz

Související články

2024-05-05T03:38:34Z dg43tfdfdgfd