GRILOVANé SýRY JSOU SKVěLá POCHOUTKA. JEN NE VšECHNY JSOU NA GRIL VHODNé. NěKTERé ZAS VYžADUJí ZVLášTNí PříPRAVU

Foto: Shutterstock.com

Které druhy vybrat?

Ke grilování se hodí celá řada sýrů, ale nejlépe zejména takové, které mají pevnější strukturu. 

  • Hermelín: Hermelíny a další sýry typu camembert chutnají skvěle a patří k nejoblíbenějším. Jen je nezapomeňte před úpravou na grilu zabalit po jednom do alobalu (ne však do toho, ve kterém jste je koupili). A klidně je ochuťte kořením, které je na sýry přímo určené. Takto připravený sýr se griluje pět až deset minut z každé strany při nižší teplotě, aby se vnitřek sýra dobře rozpustil. Dochutit ho ale klidně můžete až po upečení.
  • Halloumi: Vyzkoušet můžete také skvělý řecký sýr typu halloumi, který vás překvapí svou nevšední chutí. Vyrábí se tradičně z kozího a ovčího mléka a je jen mírně slaný. Díky své pevné struktuře se grilováním neroztéká, takže ho není potřeba balit před grilováním do alobalu. Plátky by měly být hotové za 8 minut z každé strany. Po ugrilování si ho můžete vychutnat i na tradiční řecký způsob. Tedy pokapat olivovým olejem, citronovou šťávou a okořenit bílým pepřem. Nebo se také skvěle hodí se do zeleninových salátů.
  • Oštěpek: Už jste zkusili na grilu tradiční slovenský sýr oštěpek, který se vyrábí z ovčího mléka? pokud ne, určitě neváhejte. I ten má celkem pevný povrch, takže se nemusíte bát ho grilovat přímo na roštu. Pokud si vyberete zauzený oštěpek, není potřeba ho už více dochucovat a další koření by i chuť pokazilo.
  • Kozí sýr: Také kozí sýry jsou skvělou volbou pro grilování. Jen vybírejte ty, které mají pevnější kůrku. Seženete je, jak bez příchuti nebo s medovým nádechem či s oříšky nebo bylinkami. Před grilováním je také nezapomeňte zabalit do alobalu, abyste zabránili vytékání ušetřili si čas a nervy s čištěním mřížky.

Na které je lepší zapomenout?

Naprosto nevhodné jsou měkké tavené a čerstvé sýry. Nedoporučujeme také experimentovat s druhy jako feta či mozzarella, protože se mohou úplně rozpustit a ztratit svou strukturu. A skončily by nejspíš roztavené na mřížce nebo na uhlících.

Další tipy a rady:

  • Grilované sýry skvěle chutnají jen tak s čerstvým pečivem nebo zeleninovým salátem. Skvěle se také doplňují se sladkou chutí. Oblíbená kombinace hermelínu a brusinek je skvělá. Ale velmi si pochutnáte na sýrech s omáčkou z rybízu nebo fíků.
  • Při dochucování grilovaných sýrů to obecně nepřehánějte s kořením. Jinak zbytečně zkazíte přirozenou chuť sýru. Do alobalu můžete dát trochou olivového oleje, případně jím potřete sýr. Hotové sýr můžete dochutit až na talíři například ochuceným bylinkovým nebo chilli olejem.
  • Nepokládejte sýr na rozpálený gril přímo z lednice, nechte jej přejít na pokojovou teplotu. Nebudou mít tak teplotní šok a ugriluje je tak rovnoměrně.
  • Pokud sáhnete po obyčejných sýrech, jejichž obal přímo neříká, že jsou vhodné na grilování, mějte po ruce vždy alobal.
  • Během grilování do sýrů nepíchejte vidličkou, obracejte ideálně plastovou nebo dřevěnou obracečkou.
MOHLO BY SE VÁM LÍBIT:

Zdroj: kupi.czprozeny.cz, ireceptar.cz

Související články

2024-05-21T17:08:25Z dg43tfdfdgfd