HIT LETOšNíCH VELIKONOC? PUNTíKATá VEJCE – ZVLáDNETE JE DO HODINKY I S DěTMI

Hit letošních Velikonoc? Puntíkatá vejce – zvládnete je do hodinky i s dětmi. Barvení vajíček a jejich darování kolemjdoucím koledníkům patří k oblíbeným velikonočním zvykům. Dodržujte tradici a zkuste letos vyladit vejce do puntíků.

Barvení velikonočních vajíček je tradiční způsob, jak slavit Velikonoce, tzv. svátky jara. Je mnoho způsobů, jak vejce obarvit, a každý kraj, oblast nebo i každá rodina má ten svůj oblíbený způsob, jak vejce vyzdobit. Můžete použít obyčejné barvy, tempery nebo třeba vosk či různé jiné přírodní techniky. Fantazii se v tomto meze určitě nekladou.

Puntíkatá vejce snadno a rychle

Hitem letošních Velikonoc budou překvapivě veselá puntíkatá vejce. Takto vyzdobená vypadají vejce opravdu velmi originálně a elegantně. A jako bonus jsou hotová doslova za pár minut, když odpadá starost s vymýšlením jiné osobité technologie nebo kresleného vzoru.

Vše, co budete potřebovat, je sůl, voda a zapálená svíčka. Vejce uvařte ve vodě se dvěma lžícemi soli. Po vychladnutí na něm pak vytvořte puntíky z horkého vosku, který kape ze zapálené svíčky. Dávejte však velký pozor na své ruce i okolní předměty. Vosk je opravdu velmi horký a mohli byste se velmi jednoduše spálit. Malé děti by pak takovou činnost měly provádět rozhodně pod dohledem dospělé osoby.

Foto: Pixabay

Využít můžete i přírodní barviva

Takto připravené vejce pak můžete obarvit již běžným postupem, například s použitím vody a octa. V hrnci smíchejte 1 litr vody s dvěma polévkovými lžícemi bílého octa. Vodu přiveďte k varu a použijte některou z přírodních ingrediencí pro barvení vajíček, jako jsou slupky od cibule nebo třeba červené víno. Vývaru ze slupek nebo z jiné potraviny, kterou jste si vybrali, snižte mírně teplotu a nechte ho třicet minut mírně vařit.

Po uplynutí doby vývar přeceďte, abyste se zbavili všech zbytků potravin. Do přecezeného vývaru pak vložte uvařená vajíčka a nechte je v barvivu alespoň třicet minut ležet. Ocet zajistí, že se barvy na vajíčka opravdu dobře chytí, a aplikace vosku zase to, že vyniknou puntíky na místech, kam jste vosk nakapali. Jakmile vejce dosáhne požadovaného odstínu barvy, vyjměte ho z vody kleštěmi a jemně ho osušte papírovou utěrkou. Teď už jste na letošní Velikonoce perfektně připraveni.

 

Zdroj: Хитрий спосіб фарбування великодніх яєць в горошок — ошатно й оригінально (ukr.media) , https://www.bonami.cz/c/jak-vyuzit-zbytky-svicek, https://www.manumi.cz/blog/2-jednoduche-zpusoby-jak-na-domaci-vyrobu-svicek

Náhledové foto: Pixabay

The post Hit letošních Velikonoc? Puntíkatá vejce – zvládnete je do hodinky i s dětmi first appeared on Naše zahrada.

2024-03-29T00:09:56Z dg43tfdfdgfd