HOUBAřSKá SEZONA ZAčíNá: JE čAS NA SBěR KAčENEK

Příchod jara se hlásí rok od roku dříve a není divu. Díky globálnímu oteplování rostou houby již na konci března. A ne ledajaké! Je čas vyrazit na české kačenky. Roste jich v lese hojně, bude jich dost pro všechny.

Verpa Bohemica není pro každého

I když patří tato nevšední houba mezi ty jedlé, ne každý umí tyto vzácné houby dobře strávit. U řady lidí se může projevit alergická reakce, která se projeví nejčastěji urputným zvracením.

Již během brzkého jara můžete mezi spadanými listy zahlédnout tuto nenápadnou houbu. Sbírat jí můžete až do května, a to v hojných počtech. Když najdete kačenku, zpravidla na jednom místě nebývá jediná. Kačenky rostou pospolu ve větších počtech, může jich být na jednom místě klidně i sto.

Kačenka česká, kromě toho, že na ní může mít i několik lidí alergii, je jinak zdraví prospěšná houba. Obsahuje polyfenoly, a kromě nich i karoteny a řadu dalších prospěšných antioxidačních látek.

Foto: GLJIVARSKO DRUSTVO NIS from Serbia, CC BY 2.0 , via Wikimedia Commons

A jak vypadá?

Kačenka má na sobě nápaditě posložený žebrovitý klobouk. Ten se skládá z několika laloků a nejvíce se podobná další zajímavé (avšak nejedlé) houbě jménem ucháč obecný. Pokud si k ní přivoníte a zavřete na chvíli oči, budete mít pocit, že mezi prsty žmouláte kousek dobře vyzrálého plísňového sýra.

Po tepelné úpravě získá tato houba lahodnou chuť. Chutnat vám budou i jen lehce podušené na másle. Hodit se však mohou i do různých salátů nebo do různých krémových omáček. Kačenky mají poměrně výraznou houbovitou chuť, pokud si je doma budete připravovat, postačí do jídel přidat jen špetku ochucovadel či jemného koření.

Zdroje informací: https://living.iprima.cz/kacenka-ceska-je-kralovna-jarni-hub-a-opravdova-delikatesa-jen-pozor-na-alergii-431701

https://www.nasezahrada.com/kacenka-ceska-uz-roste-nejchutnejsi-jarni-houbu-poznate-jednoduse/

Náhledové foto: Pixabay

The post Houbařská sezona začíná: je čas na sběr kačenek first appeared on Náš dům.

2024-03-28T11:11:55Z dg43tfdfdgfd