HOVěZí NA čESNEKU PODLE šéFKUCHAřE OLDřICHA SAHAJDáKA: SVé KUCHAřSKé UMěNí Má Z KUCHAřKY MARIE B. SVOBODOVé Z 19. STOLETí

Oldřich Sahajdák je šéfkuchař restataurace La Degustation Bohême Bourgeoise, které pomohl už devětkrát obhájit michelinskou hvězdu. Základy svého kuchařského umění přisuzuje knize kuchařky Marie B. Svobodové, jež vyšla v 19. století. Podle této autorky pojmenoval i svou novou restauraci Marie B., kterou otevřel letos. 

Z knihy Marie B. Svobodové Kuchařská škola se Oldřich Sahajdák naučil základy, které se dají aplikovat na jakoukoliv kuchyni z celého světa. Kuchařskému umění pak vtiskl svůj rukopis. Pod jeho rukama ožívají třeba i české klasiky, které známe ze školních jídelen.

Hovězí na česneku se špenátem a knedlíky není zrovna jídlo, které byste na michelinského šéfkuchaře tipovali. Oldřich Sahajdák však tradiční česká jídla miluje a sám nemá nálepku fine dinning příliš v lásce. Dokonce i svůj podnik Marie B. nazývá hospodou.

Jak na hovězí na česneku podle Oldřicha Sahajdáka

Hovězí na česneku se špenátem je recept, který vás zavede do světa bohatých chutí. Tento pokrm je jako stvořený pro nedělní nebo jiný slavnostní oběd.

  • Začněte přípravou špenátu. Zbavte ho stonků, nakrájejte na širší nudličky a na 15 minut namočte do ledové vody. Mezitím si předehřejte troubu na 200 °C.
  • Maso nakrájejte na kostky, osolte, opepřete a promíchejte s utřeným česnekem.V hrnci vhodném do trouby rozškvařte na sádle kostičky slaniny, přisypte na kolečka nakrájenou cibuli a opékejte ji doměkka.
  • Přidejte maso a opečte ho ze všech stran. Maso podlijte vývarem či vodou, přiklopte a pečte 1 hodinu. Občas promíchejte, případně přilijte vývar či vodu.
  • Špenát spařte vroucí vodou a hned zchlaďte ledovou, aby si zachoval barvu. Na kostičky pokrájený špek rozpusťte na středním plameni v hrnci. Přidejte najemno nakrájenou cibuli, nasekaný česnek a společně nechte zezlátnout. Nakonec přidejte vyždímaný špenát a duste ho pod pokličkou doměkka. Vejce prošlehejte v misce a vmíchejte do horkého špenátu. Osolte a opepřete. Hovězí a špenát podávejte společně, třeba s bramborovým knedlíkem.

Zdroj: časopis Apetit

2024-05-08T07:29:43Z dg43tfdfdgfd