I čESNEKOVé SLUPKY SE DAJí VYUžíT. JAK NA TO?

Kdo by to byl řekl, že i obyčejné slupky od česneku dokáží zatočit se škůdci na vaší zahradě. Česnekové slupky proto sbírejte ve větším množství do ošatky a nikdy je nevyhazujte. Jak konkrétně mohou prospět?

Proč jsou slupky užitečné?

Slupky z česneku (ideálně toho bio) obsahují řadu antioxidantů, minerálů ale i vitamínů. Pokud je rozprostřete v tenké vrstvě na váš záhon, zaručeně dobře poslouží při zadržování vlhkosti v době parných suchých dní. Vrstvy slupek česneku dokáží navíc udržet i stálou teplotu půdy, zatočí často i s plevelem. Postupem času se slupky česneku dobře rozloží a uvolní do půdy i potřebné živiny. Jsou tedy pro rostliny velice užitečné.

Česnek díky své aromatické vůni zažene téměř všechen živý hmyz. S mšicemi, molicemi, hlemýždi, háďátky i plísněmi bude také brzy konec. Ochrání tak skvěle vaše rostliny před napadením.

Foto: Pixabay

Vyrobte z česnekových slupek ochranný postřik

Budete potřebovat zhruba dva litry vody a slupky z většího množství hlávek česneku. Slupky povařte ve vodě na mírném ohni zhruba dvacet minut. Teprve poté je možné získat potřebné živiny pro rostliny. Nálev po zchlazení přeceďte přes jemné síto tak, aby pevné části neucpaly otvor v postřikovači.

Takto připravený roztok naneste na listy rostlin. Listy jsou totiž častým zdrojem vzniku plísní i houbových infekcí, které se usazují zpravidla na spodní straně listů. Nanášejte roztok na listy ráno i večer. Česnekové aroma odláká nejen zvědavé hlodavce ale i pavouky a další zmíněné škůdce. Růže zbaví nahromaděného množství svilušek. Špenát, kapusta i zelí zůstanou díky česneku také bez újmy, s housenkami bude rázem konec. Česnek není jen všelék, ale pomocník téměř na všechno.

Zbytky slupek můžete uplatnit i na kompost. Slupky česneku se rychle rozkládají, nemusíte mít proto příliš velké obavy, jak se slupkami později naložit. Obohatí váš kompost o živiny, které vaše rostliny nepochybně potřebují. Kromě zahradničení je možné slupky uplatnit i v kuchyni. Skvěle se hodí do přípravy bujónů, jimž dodají teprve tu správnou chuť. O tom si povíme zase až někdy příště.

Zdroje informací: https://www.ireceptar.cz/zahrada/cesnekove-slupky-proti-skudcum/

https://chalupari-zahradkari.cz/tipy/cesnekove-slupky-nevyhazujte-hodi-se-do-jidla-ale-i-na-zahradu/

Náhledové foto: Pixabay

The post I česnekové slupky se dají využít. Jak na to? first appeared on Náš dům.

2024-05-21T11:11:11Z dg43tfdfdgfd