JAHODY S CIBULí: IDEáLNí KOMBINACE PRO PěSTOVáNí OBOU PLODIN

Už se těšíte na krásné červené sladké jahody? Aby ne, mnozí z nás už netrpělivě chodí okolo své zahrádky a dívají se, jestli některá z jahod už nečervená. Mnohdy ale člověk přijde a vidí spíše spoušť něž krásnou úrodu. I proto se vyplatí jahodníky dokonale chránit. Jak? Třeba výsadbou jiných plodin, které to zvládnou za vás. Ideální volbu představuje třeba taková cibule. Proč? To vám prozradíme v následujících řádcích.

Jahody si s cibulí budou rozumět

V každém případě. Nároky cibule na půdu jsou fakticky podobné, jako je tomu v případě jahod. S jahodami si tato plodina nijak nekonkuruje. Naopak jahody ochrání před nejrůznějšími chorobami způsobenými houbami. Výsadba cibule mezi jahodníky není nijak složitá. Stačí buď klasickou cibuli, nebo šalotku či jarní cibulku zasadit tak, aby byla kořínkem pod povrchem zeminy a vršek lehce přečníval přes samotnou zeminu. Nejlepší je cibuli zasadit do volných okýnek, která vám vzniknou po vysazení jahod.

Jahody a cibule sazečka: Foto Radek Štěpán

Kolik jahodníků na jeden záhon?

Jahodníky potřebují v každém případě dostatek prostoru. Na takový záhon o rozměrech 120 x 300 centimetrů vejde zhruba nějakých 24 rostlin. Rostliny by se v podstatě ideálně neměly dotýkat. Pokud ale půjdete na samosběr jahod, nejspíše se u pěstitelů setkáte s opakem. Když ale jednotlivé rostliny začnou prorůstat do sebe, jsou pochopitelně mnohem náchylnější k přenosů různých chorob.

Cibule sazečka: Foto Radek Štěpán

Jahody záhon nakonec určitě zaplní

O tom není třeba pochybovat. Vzdálenost mezi jednotlivými rostlinami by měla činit nějakých 30 cm. Optimální spon je cik cak, nikoli do řádku. Vznikne tak prostor pro danou meziplodinu, jíž by měla být právě zmíněná cibule. Jinak není od věci ještě jahodový záhon mulčovat. Nejčastěji se využívá sláma, nicméně zkoušel jsem i posečenou trávu a jahodám se vcelku solidně dařilo. Nebyly navíc ušpiněné od hlíny.

Zdroje info: Autor, housedigest.com, idnes.cz, Meta  

Jahody a cibule sazečka: Náhledové foto Radek Štěpán

The post Jahody s cibulí: Ideální kombinace pro pěstování obou plodin first appeared on Naše zahrada.

2024-05-10T07:19:13Z dg43tfdfdgfd