JAK BEZPEčNě UžíVAT JABLEčNý OCET? MAXIMáLNě DVě LžíCE VE SKLENICI S VODOU PřED NEBO PO JíDLE, A TO JEN KRáTKODOBě

Jablečný ocet využíváme nejen do jídla, ale také pro zdraví. Jaké je bezpečné užívání jablečného octu? Kolik ho můžeme vypít, v jaké podobě a jak často? Zorientujte se v tom díky našemu článku.

Jak vzniká jablečný ocet

Jablečný ocet se vyrábí z rozdrcených jablek při procesu zvaném fermentace. Během něj jsou cukry štěpeny bakteriemi a kvasinkami. Nejprve se přemění na alkohol a ten se dál fermentuje na ocet. 

Jablečný ocet se hodí na využití v kuchyni při vaření, ale i na úklid, případně na zahradu. Tradičně (už od dob Hippokrata, tedy 460 př. n. l. – asi 370 př. n. l.) ho využíváme i na posílení zdraví. Objevují se názory, že má nejrůznější zdravotní přínosy, ať už to má být zlepšení hladiny cukru v krvi, hubnutí, pomoc při zažívacích potížích, jablečný ocet má ale také třeba mít vliv na prevenci srdečních chorob. Vzhledem k různým využitím se těžko zjistí, kolik jablečného octu můžeme denně přijmout. Je dobré si tyto informace ujasnit. Jak je to ve skutečnosti? 

Domácí jablečný ocet jen ze tří surovin: Recept podle návodu našich babiček zvládne každý, domácí ocet pak nemá chybu

Jak jablečný ocet konzumovat

Hlavní účinnou složkou jablečného octu je většinou zhruba 5-6 % kyseliny octové. Pokud budeme jablečný ocet konzumovat, je třeba si uvědomit, že sice obsahuje méně kyseliny octové než ocet kvasný lihový, ale stále je kyselý. Abychom si kvůli němu nepoškodili zubní sklovinu, měli bychom ho ředit vodou

Další variantou je použití jablečného octu spolu s olejem v zálivce na salát

Kdo může pít jablečný ocet

Ze studie z roku 2017 vyplynulo, že malé dávky jablečného octu si mohou dávat malé děti i starší lidé, pokud nemají zdravotní problémy. Dlouhodobá konzumace není příliš vhodná. Jestli je vhodný těhotné a kojící, pro to není dostatek vědeckých informací. 

Někdo to rád kyselé: Vinný ocet se hodí do marinád i marmelád, jablečný do salátu

Kdy pít jablečný ocet

Jablečný ocet se spíše doporučuje pít dopoledne, ať už před jídlem nebo po něm. Ideální je k tomu konzumovat potraviny s nižším obsahem sacharidů (nebo velkým obsahem vlákniny), jak uvádí studie z roku 2010

Pokud bychom popíjeli jablečný ocet po delší dobu a bereme přitom nějaké léky, je třeba se poradit s lékařem, jestli je to vhodné.

Jak využít jablečný ocet na kontrolu hladiny cukru v krvi

Jablečný ocet bývá často doporučován na kontrolu hladiny cukru v krvi, především u osob s inzulínovou rezistencí. Tímto problémem se zabývala studie z roku 2018, která naznačuje, že je vhodné si jablečný ocet dát před jídlem s vysokým obsahem sacharidů, zabrání se tím velkým výkyvům hladiny cukru v krvi. Ocet totiž zpomaluje vyprazdňování žaludku. Stejná studie upozornila i na to, že příjem octu zlepšuje vychytávání glukózy.

Pomáhá jablečný ocet na reflux?

Studie z roku 2016 zjistila, že obecně je riziko konzumace jablečného octu při kyselém refluxu minimální. Přestože obvykle je snášen dobře, u některých lidí jablečný ocet pálení žáhy zhoršuje. Vhodnější je jen na mírný reflux, stačí smíchat polévkovou lžíci octu ve sklenici vody a popíjet před jídlem nebo po jídle.

Jablečný ocet: Skvělý pomocník na vaření, ekologický úklid, na čistění pleti i na lesklé vlasy

Jak pomáhá jablečný ocet hubnutí

Studie z roku 2022 také naznačuje, že pokud jablečný ocet konzumujeme spolu s jídlem, potlačíme chuť k jídlu, a tak budeme mít větší šanci hubnout. Můžeme ho rozmíchat ve sklenici vody a vypít před jídlem nebo smíchat s olejem na zálivku na salát. Z dosavadních informací se zdá, že jablečný ocet nejspíš napomáhá hubnutí v kombinaci se změnami životního stylu a stravování.

Zjištění vědců z posledních let to nevypadá, že by se potvrdila teorie o podpoře trávení díky tomu, že jablečný ocet zvyšuje kyselost žaludku. Typická dávka je 1–2 polévkové lžíce. (15–30 ml) smíchané s vodou a užívané před jídlem nebo po jídle, ale množství se neopírá o vědecké závěry.

Jablka

Pro koho není jablečný ocet vhodný 

U vlivu na další onemocnění zatím nejsou přesvědčivé důkazy. Přestože to vypadá, že jablečný ocet má šanci pozitivně působit na určité zdravotní problémy, může také mít negativní vliv.

Jde například o poškození zubní skloviny, pokud bychom užívali jablečný ocet pravidelně. Omezit problém kyselosti s ohledem na sklovinu bychom mohli tím, že ho budeme popíjet ředěný pomocí brčka a po dopití si vypláchneme ústa čistou vodou, jak uvádí studie z roku 2017

V každém případě se mluví spíše o nižším množství (15-30 ml) jablečného octu smíchaného s vodou, vyšší množství a dlouhodobé užívání může kromě jiného vést k nízké hladině draslíku v krvi, jak uvádí souhrnná studie z roku 2015.

Zdroje informací:

ncbi.nlm.nih.gov: Diabetes Control: Is Vinegar a Promising Candidate to Help Achieve Targets?

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov: The effect of apple vinegar consumption on glycemic indices, blood pressure, oxidative stress, and homocysteine in patients with type 2 diabetes and dyslipidemia

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov: Vinegar reduces postprandial hyperglycaemia in patients with type II diabetes when added to a high, but not to a low, glycaemic index meal

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4991651/ Nutritional Interventions for Gastroesophageal Reflux, Irritable Bowel Syndrome, and Hypochlorhydria: A Case Report

ncbi.nlm.nih.gov:The Effects of Vinegar/Acetic Acid Intake on Appetite Measures and Energy Consumption: A Systematic Literature Review

ncbi.nlm.nih.gov: Meal-Time Supplementation with Betaine HCl for Functional Hypochlorhydria: What is the Evidence?

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov: The influence of frequently consumed beverages and snacks on dental erosion among preschool children in Saudi Arabia 

jandonline.org: Vinegar an Effective Treatment for Glycemic Control or Weight Loss?

Náš tip: Z jablek si samozřejmě nemusíme chystat jen ocet, nejvíce ho využíváme v dezertech. Připravte si třeba moučník podle následujícího videoreceptu:

Přečtěte si také:

2024-06-11T07:05:00Z dg43tfdfdgfd