JAK MRAZIT VEJCE? CELá VEJCE ROZKLEPNUTá VE FORMIčCE, U žLOUTKů PřEMýšLEJTE, DO čEHO JE POUžIJETE, A UVAřENá RADěJI SNěZTE

Velikonoce a vejce jsou nerozlučná dvojice od pradávna. Tuto potravinu totiž na svátky zdobíme, děti ji si chodí vykoledovat. Jak se ovšem zachovat, pokud své plány předimenzujeme a nakoupíme vajec zbytečně moc, nebo jich naopak hodně dostaneme? Za jasně daných pravidel je můžeme zmrazit, ale musíme si dát na pár věcí pozor.

Vejce do zásoby

Před Velikonoci „frčí“ především vejce bílá, která jsou na barvení a zdobení nejvhodnější. To si uvědomují i obchodníci, kteří na tento sortiment často nasadí cenu, která nás donutí si „poradit“ i s vejci, jenž jsou hnědá. Ta naopak můžeme najít v různých slevových akcích, a proto máme tendenci jich nakoupit víc, aby byla do zásoby.

Jidáše: Tradiční velikonoční pečivo je vláčné a nadýchané, podává se potřené ingrediencí, která údajně brání hadímu uštknutí

Skladování v lednici

Skladování vajec má ovšem své podmínky, všeobecně je například známo, že je máme uchovávat v lednici při teplotě 4°C nebo nižší a doporučuje se ukládat vejce špičkou dolů. Tímto způsobem se žloutek udrží ve středu vejce a bílek zůstane kolem něj, což pomáhá prodloužit čerstvost vejce. To by se po dobu 3-5 týdnů nemělo zkazit, ale výjimky pochopitelně existují.

Velikonoční perníčky od PerníKáči: Podle receptu úspěšné perníkářky jsou hned měkké, krásně voní a povedou se každému

Mražení má pravidla

Pokud tedy chceme uchovat vajíčka (připomeňme si, že hovoříme o slepičích) na delší dobu, musíme zvolit jejich zamražení. Ta má ovšem svá specifika, na něž je dobré si dát pozor. Primárně je důležité mít jistotu, že jdeme mrazit vejce čerstvá. U těch, která jste zakoupili v obchodě, můžete věřit datu expirace, které je uvedeno na každém balení, ať jde o šest nebo i třicet vajec.

Pokud ovšem máte vejce čerstvá, třeba od farmáře či někoho z rodiny či blízkého okolí, raději vyzkoušejte, jak plavou. Tento test se totiž osvědčil jako jeden z nejprůkaznějších. Základem je, aby v nádobě naplněné vodou se vajíčko ponořilo na dno. Přestože plavání vejce obvykle značí, že byste ho měli vyhodit, můžete ho pro jistotu rozbít a zjistit, zda nezapáchá, protože někdy i vejce, která plavou, mohou být ještě v pořádku třeba na pečení. K mražení je ovšem nepoužívejte.

Holka u plotny radí: Jak skvěle uvařit vejce natvrdo nebo naměkko, a jak je snadno oloupat? Pomůže sůl, ocet a studená voda

Syrová do ledu

Když máte ověřeno, že nejsou vejce zkažená, můžete se směle pustit do jejich mražení. Nejjednodušší způsob, jak zmrazit celá vejce, je použít čisté, prázdné formy na led. Pokud máte nějakou velkou, do které se vejde celé vejce, použijte ji. Přidejte špetku soli na každé vejce, pevně přikryjte formu potravinovou fólií a uložte ji do mrazáku na rovný povrch, dokud nezmrznou. Když máte standardní formu na led, musíte oddělit bílek od žloutku.

Potom můžete použít stejný proces pro jejich zmrazení, jako byste to dělali u celých vajec. Není důvod panikařit, pokud žloutek nedrží tvar, protože většina receptů většinou stejně vyžaduje jejich šlehání. Pamatujte ovšem na to, že pokud mrazíte žloutky pro slané pokrmy, je třeba přidat k nim špetku soli, pro sladké zase přisypte špetku cukru. U bílků je mražení jednodušší, do nich se totiž nic dalšího nepřidává.

Čokoládový dort z mikrovlnky máte hotový za dvacet minut: Stačí pár ingrediencí a lahodný vláčný dezert je na světě

Vejce natvrdo raději zkonzumujte

Na mražení vajec ve skořápkách rovnou zapomeňte. Tekutina ve vejcích se totiž při zmrazení rozpíná a skořápka tak zákonitě praskne. To může způsobit, že se její kousky promíchají se žloutkem a bílkem, nebo dokonce bakteriální kontaminaci, a to skutečně nechceme.

Pokud ovšem počítáte s tím, že si zamrazíte i vejce z Velikonoc, která jste vykoledovali, nebo vám naopak zbyla z pomlázky pro ostatní, nebudete mít radost. Mrazení vajec uvařených natvrdo se obecně nedoporučuje, protože mrazem dochází ke změně jejich textury a chuti. Když vajíčka uvařená natvrdo zmrazíte a poté rozmrazíte, vaječný bílek se stane „gumovitým“ a voda, která v něm byla, se oddělí, což způsobí, že bude vodnatý a méně chutný. Žloutek může zase být po rozmrazení být drobivý nebo mastný.

Náš tip: Připravte si k snídani míchaná vejce podle našeho videoreceptu:

Zdroj informací:

thepioneerwoman.com - Can You Freeze Eggs? Here's How to Do It the Right Way

Přečtěte si také:

2024-03-28T06:09:11Z dg43tfdfdgfd