JAK NA DOKONALE KRéMOVá MíCHANá VEJCE? TRIKEM JE SPRáVNý POSTUP PřI PříPRAVě, VLáčNOSTI POMůžE I SMETANA

Máte rádi na snídani míchaná vajíčka, ale doma se vám je nikdy nepovede udělat tak, aby měly tu správnou dokonale vláčnou konzistenci? Tak zkuste tzv. folded eggs neboli skládaná vejce. Jde spíš o takovou kombinaci míchaných vajec a omelety a chutnají naprosto skvěle. 

Vejce ve tvaru růže

Folded eggs, označovaná někdy rovněž jako australian folded eggs, jsou jedním z kavárenských snídaňových hitů poslední doby. Frčí v mnoha moderních kavárnách po celém světě a nejčastěji se servírují společně s podobnou, avšak již trochu starší  kavárenskou specialitou, avokádovým toastem.

Nejde o klasická míchaná vajíčka, ale spíš o takový hybrid míchaných vajec a vaječné omelety. Nemají totiž podobu kaše, vejce se servírují v jednom kuse jako omeleta. Skládané vejce má však specifický tvar s volánky na okraji a záhyby uprostřed, díky nimž trochu připomíná rozkvetlou růži. 

Avokádové toasty: Jak na hit Instagramu a hipsterských bister? Chlebu prospěje jeden malý trik!

Trochu jiná míchaná vajíčka

Nejde však jen o zajímavý tvar, ale i o vynikající chuť a konzistenci, co dělá tato skládaná vajíčka výjimečnými. Jejich předností hlavně je, že drží pohromadě lépe než klasická míchaná vajíčka.

To oceníte hlavně tehdy, když byste je chtěli podávat na toastu, neboť ta obyčejná sklouzávají dolů při každém kousnutí.  Na rozdíl od omelety jsou ale  skládaná vejce mnohem jemnější a krémovější, zatímco omeleta může být někdy vysušená až trochu gumová.

Jak ochutit a vylepšit míchaná vajíčka? S pažitkou a čerstvým chlebem je připravíme během chvilky

Smetana a rychlá příprava

Jak ale takové dobroty, nadýchané jako peříčko, dosáhnete? Trik je ve speciálním způsobu přípravy, spočívajícím v použití dostatečně zahřáté až horké pánve a v rychlém způsobu přípravy vajec.

Na přípravu skládaných vajec přitom nebudete potřebovat už nic extra – kromě vajec si vystačíte už jen se smetanou a solí a pepřem. Smetanu můžete nahradit klidně mlékem, ale právě ona vám zaručí ještě větší krémovitost, nadýchanost, hedvábnost a lahodnost vajec

A jak docílíte takto dokonalého tvaru, jenž bude připomínat růži? Podívejte se na následující video

Dokonale krémová míchaná vajíčka

Pokud stále hledáte dokonalá míchaná vejce, zkuste rovnou tato skládaná. Rozhodně jde o zajímavou alternativu tradiční snídaňové speciality, která navíc vypadá na toastu, ale třeba i jen na talíři efektně. Pro ještě hezčí vzhled a lepší chuť je můžete pokapat i ochuceným olejem nebo ozdobit bylinkami. A jak tedy na to? 

Budete potřebovat: 2 velká vejce, 60 ml smetany ke šlehání, sůl, čerstvě mletý černý pepř a 1/2 lžíce másla. 

  1. Vejce rozklepněte do mísy, přidejte smetanu, sůl a pepř  a vše společně prošlehejte. Máslo rozpusťte na nepřilnavé pánvi na vysokém plameni, dokud nezačne syčet a není velmi horké, ovšem ne hnědé. Pak vlijte vaječnou směs do pánve - okraje by měly praskat a syčet. Nechte 15 až 20 sekund nerušeně stát, dokud vejce nezačnou na okrajích tuhnout.  
  2. Pak s pomocí gumové stěrky přetáhněte vaječnou směs z jedné strany pánve na druhou. Počkejte 5 vteřin, než se vejce usadí, a pak přetlačte uvařené vejce zpět na druhou stranu. Tento proces proveďte ještě asi třikrát nebo čtyřikrát a pokaždé vařené vejce otočte, abyste dosáhli požadovaného tvaru. Vejce jsou hotová, když jsou téměř ztuhlá, střed by měl být ale stále trochu vlhký
  3. Vejce ihned přendejte na talíř nebo na kousek toastu. Ten můžete předem potřít rozmačkaným avokádem nebo obloženým plátky avokáda. Vejce by mělo z pánve sklouznout vcelku jako omeleta. Podle potřeby je osolte a opepřete a případně dozdobte s bylinkami.

Náš tip: Klasická krémová míchaná vejce si můžete připravit podle našeho video receptu

 

Přečtěte si také:

2024-05-22T08:40:51Z dg43tfdfdgfd