JAK NA JARNí ALERGII? POMOCI MůžE KAžDODENNí KONZUMACE KURKUMY – STAčí Jí šPETKA

Jak na jarní alergii? Pomoci může každodenní konzumace kurkumy – stačí jí špetka. Trpíte vyrážkami nebo záchvaty kýchání a kašle v určitém ročním období? Můžete mít sezónní alergii. Kurkuma vám však může pomoci. V ní přítomný kurkumin vám pomůže vypořádat se s alergickými příznaky a také sníží zánět. Pomoci může přidávat toto koření do všech možných jídel.

Vliv kurkumy na doprovodné projevy alergií

Kurkumin, polyfenolická fytochemikálie v kurkumě, může modulovat váš imunitní systém a zabránit uvolňování histaminu, který způsobuje astma. Může také pomoci zmírnit ucpání nosu, kýchání a další příznaky alergické rýmy. Ve studii provedené na 241 pacientech s celoroční alergickou rýmou bylo zjištěno, že kurkumin zlepšuje proudění vzduchu v nose během dvou měsíců.

Foto: Pixabay

Studie na myších ukázala, že kurkumin je vynikajícím prostředkem proti svědění, navíc jak lokální aplikace, tak orální příjem kurkumy mohou pomoci udržet vaši pokožku zdravou. Koření má protizánětlivé a antimikrobiální vlastnosti. Pomáhá zvládat řadu kožních onemocnění, včetně akné, atopické dermatitidy, psoriázy, alopecie a vitiliga.

Jak používat kurkumu k léčbě alergií

Ujistěte se, že konzumujete správné množství kurkumy a. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) by přijatelný denní příjem kurkuminoidů (fenolická sloučenina přítomná v kurkumě) měl být v rozmezí 0-3 mg na kilogram tělesné hmotnosti.

Kurkuma obsahuje sloučeninu zvanou kurkumin, která je silným antioxidantem. Kurkumin má také antialergické vlastnosti a inhibuje uvolňování histaminů. Můžete si také zkusit připravit kurkumové mléko se skořicí, zázvorem a medem. Skořice obsahuje cinnamaldehyd, který je protizánětlivý. Zázvor obsahuje 6-gingerol, který by podle studie mohl pomoci zmírnit příznaky alergické rýmy u myší a později snad i na lidech.

 

Zdroj: https://www.nzip.cz/clanek/1690-pylove-alergie-jak-vypadaji-a-jak-je-lekar-zjisti, https://www.fitness007.cz/blog/boj-proti-alergiim-6-nejlepsich-doplnku-stravy/, https://www.airbi.cz/sezonni-vs-celorocni-alergie

Náhledové foto: Pixabay

The post Jak na jarní alergii? Pomoci může každodenní konzumace kurkumy – stačí jí špetka first appeared on Naše zahrada.

2024-05-09T23:03:56Z dg43tfdfdgfd