JAK NA SUCHý VZDUCH V BYTě: POMOC NABíZí MOKRé RUčNíKY, NěKTERé ROSTLINY I JEDNODUCHý ODPAřOVAč

Suchý vzduch je snad ve všech domácnostech, a to jak v panelových bytech, tak i bytových domech. Co se s tím dá dělat?

S jarem začínají mít problém alergici, protože vzduch není tak vlhký jako v zimě. Suchého vzduchu se nezbavíte jen tak, ale můžete si s tím efektivně poradit. Je hned několik možností. Optimální vlhkost je 45 až 60 %. Pokud se do této hranice nevejdete, je třeba s tím něco udělat. Co?

Zvlhčovač není jedinou volbou

Ano, zdá se jako nejlepší řešení. Jenže nemusíte mít peníze na investici do pořízení zvlhčovače. Pozitivní zprávou je, že se rozhodně nejedná o jedinou efektivní možnost.

Jednoduché a levné řešení

Zvlhčit vzduchu doma můžete i jinak, mnohem levněji, praktičtěji a rychleji. Stačí rozvěsit mokré ručníky na topení, jakožto i prostěradla či jiné větší kusy látky. Další alternativou je použít rozprašovač a rozstříkat vodu z něj do vzduchu v místnosti, kde potřebujete zvlhčit vzduch. Pro lepší vzduch v interiéru se lze spolehnout i na pokojové rostliny, které stačí rozmístit po bytě. Efektivní je pořízení závěsné nádoby na topení. Do ní pravidelně dávejte vodu a nechte ji odpařovat. Do vody můžete přidat i váš oblíbený esenciální olej.

Rozprašovačem s vodou můžete také postříkat záclony v bytě, pokud je máte. Voda se z nich bude sama odpařovat a vy budete mít v místnosti lepší vzduch a bude se vám díky tomu i lépe dýchat. V případě suchého vzduchu v domácnosti je třeba při vaření větrat jen tak, jak je to nutné, aby vaši domácnost neprosytil pach a vůně. Vznikající vlhkost si jinak držte doma.

Foto: Pixabay

Odpařovač coby jednoduchá alternativa zvlhčovače

Jednou z dalších možností, jak zvlhčit vzduch v bytě, je pořízení jednoduchého odpařovače, jenž je vyráběn v podobě závěsné nádoby určené k zavěšení na radiátor. Tyto nádoby jsou z různého materiálu. Odpařovač však je možné nahradit klidně miskou s vodou, do které dáte oblázky a na kterou postavíte květináč. Nebo zkrátka místo květináče dáte misku s vodou, do které můžete kápnout éterický olej, položíte na radiátor a tekutinu budete pravidelně doplňovat.

Zdroj: bydlimekvalitne.cz, ceskestavby.cz

Náhledové foto: Pixabay

The post Jak na suchý vzduch v bytě: Pomoc nabízí mokré ručníky, některé rostliny i jednoduchý odpařovač first appeared on Náš dům.

2024-04-15T04:01:36Z dg43tfdfdgfd