JAK NA ZDRAVOU CHůZI: VYVARUJTE SE NEJčASTěJšíM CHYBáM, KTERýMI SI NEVěDOMKY šKODíTE. DLOUHé KROKY JSOU JEDNOU Z NICH

Chůze patří k vůbec nejpřirozenějším a nejkomplexnějším druhům pohybu, který si můžete denně dopřát. I při tak triviální a zautomatizované věci se ale můžete dopouštět chyb, které mohou mít negativní vliv na vaše zdraví, zejména děláte-li je dlouhodobě.

Pomáhá proti bolestem, s hubnutím, budováním svalstva a kondicí, posiluje kardiovaskulární systém, pomůže vám ale i s přetíženou psychikou, nebo když hledáte řešení problému, kterým se už dlouho trápíte. Chodit je pro tělo přirozené a prospěšné, pokud ho ale neprovází některá z častých chyb, které vaše úsilí zbytečně hatí. 

Nevhodné boty

Vůbec nejčastější chybou je volba nevhodného obutí. Ujít opěvovaných deset tisíc kroků denně zvládnete klidně i po městském betonu během každodenních pochůzek. Máte-li ale na nohou úzké baleríny nebo nepohodlné boty na podpatku, riskujete horší věci než jen puchýře a znavené nohy. Zaděláváte si na propadlou klenbu, hroutí se vám páteř, ochabují zádové a břišní svaly, přetěžujete kyčle a kolena. Noha prostě potřebuje prostor, oporu a podrážku, která dokáže tlumit nárazy.

Tenisky dnes naštěstí můžete nosit k většině outfitů. Vybírejte je nejen podle vzhledu, ale i pohodlí. Boty by vás neměly dřít ani tlačit, prsty potřebují volnost, pata oporu. Boty také pravidelně měňte, opotřebením totiž jejich schopnost opory i odpružení klesá. Ideálním řešením jsou podle fyzioterapeutů barefoot boty, které mají prostornou špičku, jsou pružné a ohebné ve všech směrech a nenaklánějí vaše tělo podpatkem (ani nízkým). Kvalitní barefooty seženete například pod značkou Ahinsa, za níž stojí fyzioterapeut Lukáš Klimpera.   

Chybné držení těla

Špatné držení těla má dnes většina z nás. Na vině je sedavý styl života, časté hrbení se nad počítačem a mobilem, málo přirozeného pohybu. Snažte se na to během procházky myslet. Eliminujte vše, co vám zdravý postoj komplikuje. Tím může být i kabelka přes rameno, vyměňte ji za pohodlný batoh. Snažte se při chůzi narovnat, nepředklánět, nekoukat na zem. Svůj zrak pozvedněte vzhůru, hlavu držte zpříma, hrudník otevřený, ramena volně svěšená. Ani ruce by neměly křečovitě kopírovat trup, ale v pohybu přirozeně doplňovat kmitání nohou. Jinak riskujete svalové disbalance, zadýchávání, pokles výkonu a bolesti zad. K vzpřímené chůzi vám pomůže trénink s nordic walking holemi

Poznejte výhody chůze: Jaká je správná technika a kolik minut týdně ujít abyste spálili tuk, posílili kosti, svaly i imunitní systém

Nechce se vám běhat ani chodit do posilovny? Zkuste se zaměřit na tak obyčejný a přirozený pohyb, jako je chůze. Poznejte její výhody a naučte se správné rutiny, abyste zůstali motivovaní.
svetzeny.cz
svetzeny.cz

Moc dlouhé kroky

Máte problém s nedochvilností, takže pak při chůzi pospícháte, co vám síly stačí? Opět chyba. Natahujete-li nepřirozeně krok, zatěžujete páteř, pánev a kyčle a riskujete také bolestivý pád a úraz. Kroky by měly být přirozené a rychlost pohodová, zhruba v tempu 120-140 kroků za minutu. V takovém tempu kladete nohy na povrch v přirozeném úhlu, nepřepínáte svaly ani klouby a dokážete ujít delší vzdálenost.

Stále stejná trasa

Do práce, s dětmi do školky, na nákup… Trasy, kterými chodíte, jsou dokola stále stejné? Je třeba narušit rutinu a dopřát si pravidelně procházku i jinudy. Změna prostředí prospívá psychice, protože narušíte nudu a stagnaci. Tělu zas fyzicky prospěje změna terénu. Zejména pokud chodíte většinou po městském betonu, zamiřte ve volnu do přírodního terénu, ideálně kopcovitého a nerovného. Potrénujete nožní klenbu, rozhýbete klouby, zaměříte se na jiné svalové partie. Čas od času úplně odložte boty a projděte se naboso, to stimuluje reflexní body na chodidlech, které prospívají orgánům celého těla. 

Bolest v kolenou znamená, že ztrácíte stabilitu v životě. Jaký význam mají vaše další bolístky?

To, že každého člověka v životě něco bolí, nemusí nutně znamenat hned fyziologický problém. Když vám nedokáže pomoci ani váš lékař, tak co když se pravda nachází někde ve spirituální sféře? Máte dostatečnou stabilitu ve svém životě? Jaký význam mají bolesti kolen?
svetzeny.cz
svetzeny.cz

Chybí zahřátí a protáhnutí

Před každým cvičením je třeba svaly zahřát, po cvičení se určitě nezapomínáte protáhnout. Ani při chůzi byste na to neměli zapomínat, zejména když si dopřejete delší vycházku nebo procházku v intenzivnějším tempu. Pokud před cvičením svaly a klouby nezahřejete, hrozí jejich ztuhlost a snížená flexibilita, a tím roste i riziko přetížení nebo zranění. Absence následného protažení zas vede k napjatosti a bolestem svalů. Před každým sportem proveďte krátkou zahřívací rutinu, která prokrví svaly a mobilizuje klouby. Po dokončení chůze si dopřejte statický strečink na protažení, sníží svalové napětí a zlepší vaši flexibilitu. Nezapomeňte také na pitný režim, hydratací vhodným nápojem podpoříte regeneraci a předejdete únavě. 

Související články

2024-04-17T04:41:49Z dg43tfdfdgfd