JAK NASTROUHAT KřEN. ROSTLINA JE PROSPěšNá PRO ZDRAVí A V KUCHYNI JI OCENíME

Křen je oblíbenou surovinou pro dochucování některých pokrmů, zejména masitých, a význam má i při nakládání zeleniny. Můžeme ho pěstovat na zahradě a podle potřeby vždy část vyrýt, kořen se dá také jednoduše koupit.

Křen je vytrvalá nenáročná rostlina, která dobře snáší mráz a snadno se rozrůstá - proto ji musíme vysadit na místo, na kterém nám nebude překážet. Pokud není půda zmrzlá, křen můžeme vyrývat podle potřeby. Je to jednodušší, než ho vyrýt do zásoby a pak skladovat.

Jak uložit křen? Máme více možností, jak ho po vyrytí ze záhonu uskladnit. Vyzkoušejme ty nejoblíbenější

Jak strouhat křen

Při strouhání se uvolňují látky, které nám dráždí oči až k slzám. Můžeme použít ochranné brýle, ale strouhání jde rychle.

  • Křen nejprve oloupeme nebo oškrábeme a pak ho nastrouháme na jemném struhadle.
  • Během strouhání s křenem postupně otáčíme a strouháme ho "do špičky", aby nezůstávaly po stranách nenastrouhané části.
  • Nastrouhaný křen co nejdříve spotřebujeme.
  • Případný přebytek strouhaného křenu lze zmrazit, nicméně k mražení se více hodí celý oloupaný křen - po vyjmutí z mrazničky ho ihned nastrouháme, nečekáme na rozmrznutí.

Využití křenu v kuchyni: Český ženšen má všestranné použití. K čemu všemu se hodí?

Využití strouhaného křenu

Křen používáme na dochucení pokrmů. Je skvělý do křenové omáčky nebo na tradiční vejmrdu. Můžeme si z něho připravit také domácí krenex.

 

Přečtěte si také:

2024-04-28T10:12:16Z dg43tfdfdgfd