JAK POZNáME, žE JE Náš PES ALERGICKý? PSí ALERGIE JSOU čASTěJší, NEž SI MYSLíME

Alergie postihuje stále větší množství psů, ale přitom bývá dost často přehlížená. Když se i náš pes často škrábe, slzí mu oči nebo trpí zažívacími problémy, je možné, že je alergik. Jak zjistíme, že se jedná o alergii a jak se s ní můžeme vypořádat?

Psi mohou být alergičtí na mnoho podnětů, které následně vyvolávají nepříjemné zdravotní potíže. Odhaduje se, že alergie postihují 10 až 20 % psů. Skutečné číslo kvůli chybějící diagnostice však může být i vyšší. Alergie se mohou projevit v průběhu celého života pejska, i když nejčastěji poprvé ve druhém roce jeho života.

NENECHTE SI UJÍT: Zakázané potraviny pro psy: Čokoláda je jedovatá, ořechy nebezpečné a hranolky nevhodné

Nejčastější alergeny

Alergenů existuje mnoho a alergickou reakci jich může způsobit  i několik najednou. Nejčastěji bývají psi alergičtí na roztoče, blechy, trávy, pyly, potraviny a chemikálie, jako jsou například prací prášky nebo čisticí prostředky.

  • Nikoliv alergické, ale toxické pro ně potom mohou být některé běžné potraviny. Patří mezi ně například hroznové víno, rozinky, čokoláda, cibule, avokádo nebo česnek. Je proto důležité dbát na to, aby k těmto potravinám mazlíčci neměli přístup.

Alergie versus toxicita

Alergie a toxicita jsou termíny, které široká veřejnost často zaměňuje. Ve skutečnosti ale mají zcela odlišný význam. „Alergie je definovaná jako nadměrná reakce nebo přecitlivělost imunitního systému na látku, kterou vnímá jako cizí a potenciálně škodlivou. A to i v případě, kdy ve skutečnosti obecně škodlivá není. Takovou látku potom nazýváme alergenem," vysvětluje říká veterinářka  MVDr. Kateřina Franková a dodává: „Toxicita je silná reakce organismu na látku, která je pro daný organismus skutečně jedovatá nebo škodlivá. Může například poškozovat nebo narušovat funkci tělesných orgánů a v závislosti na míře jedovatosti mít i velmi závažné či fatální následky.“

Projevy alergie u psa

  • svědění kůže (nadměrné drbání, vykusování srsti, vylizování tlapek, vyrážky po těle)
  • záněty vnějšího zvukovodu
  • podráždění a slzení očí (červené oči a zánět spojivek)
  • nevolnost, zvracení, průjem
  • v horších případech může mít pes dýchací obtíže

Mezi příznaky můžeme řadit i jiné přehnané reakce organismu. Důležité je vždy vše konzultovat s veterinárním lékařem, který zhodnotí, zda se jedná o projevy alergie nebo o jiný problém a doporučí další postup.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Psí horoskop aneb Jakou povahu má váš pes podle znamení zvěrokruhu

Najděte spouštěč alergie co nejdříve

Toho, že je s pejskem něco v nepořádku, by si jako první měl všimnout majitel zvířátka. Máte-li podezření na alergii, zajděte k veterináři.

„Pokud se u psa projeví některé z příznaků alergie, nejprve se vylučuje problém s ektoparazity. Ty se totiž nemusí vždy při vyšetření zachytit. Dalším postupem je tzv.  eliminační dieta, kterou je vhodné nasadit na dobu alespoň 6 týdnů. Ta funguje na vylučovacím principu, který se snaží zjistit konkrétní potravinový zdroj alergie. Když se v rámci této metody nepřijde na příčinu, přecházíme k tzv. monoklonálním protilátkám, které dokážou cíleně utlumit svědivost. Je to bezpečná a moderní metoda, která dnes často nahrazuje dříve používané kortikosteroidy," uvádí veterinářka.

Na své krmivo je alergický pouze jeden z deseti psů

Přestože nejčastěji slýcháme o potravinové alergii, podle některých zdrojů je krmivo příčinou pouze 10 % všech alergických reakcí u psů. „Alergie na potraviny a alergie na podněty ve vnějším prostředí se sice často projevují podobně, ale u psů se mnohem častěji setkáváme s alergeny z vnějšího prostředí, jako jsou například pyly, plísně nebo roztoči,“ upřesňuje Denisa Kopecká, specialistka na výživu psů.

Zdroje: veterinářka MVDr. Kateřina Franková, Denisa Kopecká, specialistka na výživu psů, handipet.org

2024-04-15T10:12:00Z dg43tfdfdgfd