JAK PěSTOVAT MáTU A MEDUňKU: DRžTE JE ZKRáTKA, JINAK VáM ZAHUBí VšE OSTATNí

Máta a meduňka patří mezi oblíbené a hlavně nenáročné bylinky, které si snadno vypěstujete v květináči na parapetu nebo na zahrádce. Při venkovním pěstování ale buďte obezřetní a raději oběma jasně vymezte prostor. Mohlo by se snadno stát, že vám přerostou přes hlavu.

Jak pěstovat mátu

Všechny druhy máty milují vlhko, vyžadují dostatečnou a pravidelnou zálivku. Nezaměňujte ale dostatečnou zálivku s bahnem, přemokření mátě dobře nedělá. Nejlépe uděláte, když ji vysadíte do propustné zeminy, těžší půdu vylehčete pískem. Snese i přímé slunce, ideální stanoviště je ale polostín v závětří, jinak ji budete muset denně zalévat. 

Na pěstování je máta nenáročná, ve většině zahrad se jí daří až příliš dobře, a tak má tendence se invazivně rozrůstat. Tvoří husté kořeny, takže ostatní vegetaci může úplně vytlačit. Lepší je proto pěstovat ji v omezeném prostoru většího květináče nebo truhlíku, případně velký květináč můžete zapustit do záhonu, omezíte tak odpar vody a ušetříte si trochu práce se zaléváním. Pokud ji chcete vysadit do volné půdy, vždy tak dělejte ve vzdálenosti alespoň 30 cm od ostatních rostlin a průběžně v prostoru kolem ní vyrývejte její kořeny, ať ji udržíte na uzdě.

Máta skvěle funguje jako přirozený odpuzovač komárů, dobře tedy uděláte, když ji vysadíte poblíž letní terasy

 

Pozor na rez mátovou

Mátu většinou nenapadají jiné choroby než je rez mátová. Poznáte ji podle červenohnědých skvrn  na listech. Jako prevence funguje kypření půdy kolem rostliny a vyhazování spadaných listů. Jakmile se rez objeví, nejčastěji to bývá po dešti, je potřeba rostlinu seříznout až u země a napadené části vyhodit do bioodpadu nebo spálit. Pečlivě vyčistěte i prostor kolem rostliny, ať tam nezůstanou spadané nemocné listy. Nové výhony už by měly růst zdravé.

 

Jak pěstovat meduňku

Meduňka miluje slunce a propustnou půdu, i ona patří mezi žíznivé rostliny. Buďte ale opatrní na přemokření, v tom má někdy tendence zahnívat nebo chytat plísňová onemocnění. Dopřejte jí proto pravidelný střih vždy, když doroste do výšky cca 15 cm, ať se dostane vzduch i až ke kořínkům.

I meduňka má tendence se invazivně rozrůstat, proto se ji doporučuje podobně jako mátu pěstovat buď ve větších nádobách (kořeny má až 20 cm hluboko) nebo ji sázet v dostatečné vzdálenosti od ostatních rostlin. Tato bylinka, kterou můžete znát i jako marulku, ale skvěle poslouží jako půdopokryvná trvalka.

Meduňka funguje jako velké lákadlo pro včely, proto by na vaší zahrádce neměla chybět. A jako bonus od vás bude držet dál komáry, podobně jako máta.

 

Související články

2024-04-17T06:56:49Z dg43tfdfdgfd