JAK SI SPRáVNě čISTIT UšI? BěžNá METODA JE NEJEN šPATNá, ALE I NEBEZPEčNá

Děláme to skoro všichni. Čistíme si tak uši možná i denně, a to jak sobě, tak svým dětem. Používáme vatové tyčinky, které seženeme v každé drogerii. Obchodníci je doporučují nejen jako nástroj pro úpravu make-upu, ale také jako bezpečnou pomůcku právě k očistě uší. S tím druhým tvrzením ovšem odborníci nesouhlasí. Před strkáním běžných vatových tyčinek do uší dokonce varují. Na to, jak si tedy správně čistit uši, jsme se zeptali praktického lékaře Dušana Zhoře a lékárnice Ivany Lánové.

Jak si čistí uši lidé v Japonsku:

V ČLÁNKU NAJDETE:

  • Čištění stačí jedenkrát týdně
  • Když vatové tyčinky, tak jen vytvarované
  • Ušní maz lze změkčit a vyplavit
  • Peroxid do ucha nepatří
  • Pro ušní svíčky nejsou vědecké důkazy
  • Kleštičky, spirála či lžíce
  • Jak dostat z ucha vodu?
  • VIDEO: Jak si čistí uši lidé v Japonsku

Ušní maz možná vnímáme jako něco nežádoucího, ale buďme za něj rádi. Má totiž v uchu zásadní roli. „Má antimikrobiální vlastnosti, které ničí bakterie dříve, než mohou způsobit infekci. Funguje také jako zvlhčovač ušního kanálu,“ říká Douglas M. Hildrew, otolog a lékařský ředitel programu sluchu a rovnováhy v Yale Medicine.

Pro internetový časopis o zdraví Every Day Health potvrzuje, že myšlenka, že si musíme vatové tyčinky strkat do uší, abychom je čistili, je mylná a potenciálně nebezpečná.

„Sluchový kanálek u každého ucha funguje jako samočisticí struktura. Zatímco ucho neustále vytváří maz a zbavuje se odumřelých kožních buněk, je také navrženo tak, že se vše přebytečně nahromaděné přirozeně vytlačuje ze zvukovodu,“ vysvětluje specialista na uši.

Čištění stačí jedenkrát týdně

Důležitost ušního mazu v obraně zvukovodu zdůrazňuje i Ivana Lánová, členka představenstva České lékárnické komory.

„Tenká vrstva ušního mazu je velice důležitá pro ochranu před nečistotami a bakteriemi, a to zejména v případě ušního bubínku. Proto stačí ušní maz vyčistit jedenkrát týdně. Občas se ale stává, že je produkce mazu vyšší, potom se může zvyšovat i frekvence čištění,“ připomíná Ivana Lánová.

Správný postup čištění uší zahrnuje několik kroků a je důležité ho provádět opatrně, aby se nepoškodily ucho nebo ušní bubínek. „Nepoužívejte vatové tyčinky, klíče nebo ostré předměty. Mohou způsobit poškození ušního kanálu nebo ušního bubínku a zhoršit problém,“ varuje Dušan Zhoř, praktický lékař z Kyjova a člen Společnosti všeobecného lékařství a pokračuje.

„Nestrkejte do ucha žádné vatičky, ani ušní svíčky. Tím se jen ty chloupky, které ucho čistí, lidově řečeno připlácnou ke kůži a neplní pak svou funkci,“ dodává Dušan Zhoř.

Když vatové tyčinky, tak jen vytvarované

Podle lékárnice Ivany Lánové existuje navíc riziko, že si při čištění vatovou tyčinkou můžeme zatlačit ušní maz dovnitř zvukovodu. Tím se někdy vytvoří takzvaná mazová zátka. Kvůli ní může pak ucho bolet, hučí v něm nebo píská.

Pokud se bakterie a viry z ušního mazu rozšíří, mohou ve zvukovodu způsobit velice nepříjemný zánět. V nejhorším případě lze vatovou tyčinkou způsobit i perforaci ušního bubínku.

„Vzhledem k popsaným rizikům, která mohou být spojená s používáním vatových tyčinek, dnes existují jejich speciální druhy. Například vatové tyčinky s bezpečnostní zónou, určené k čištění uší nebo odstranění vody při mytí vlasů. Ty mají takový tvar, který zabraňuje jejich průniku hlouběji do ucha,“ dodává Ivana Lánová.

Ušní maz lze změkčit a vyplavit

K hygieně uší lékárníci doporučují šetrnější metody, jako je čištění pomocí speciálního oleje nebo spreje. Ty pomáhají změkčování a následnému uvolňování ušního mazu ze zvukovodu.

„Tyto produkty se aplikují jednou až dvakrát týdně. Před aplikací je vhodné kapky zahřát v ruce, aby dosáhly tělesné teploty. Poté se aplikují do ucha, kde krátce působí. Následně stačí naklonit hlavu, nechat kapky samovolně vytéct a ucho zvenku očistit,” doporučuje Ivana Lánová.

Peroxid vodíku si do ucha sami neaplikujte:

Peroxid do ucha nepatří

Praktický lékař upozorňuje na rozšířený mýtus, podle kterého si lze ušní zátku z ucha odstranit peroxidem. „Nelijte do uší peroxid. Ten může zátku obtéci do meziprostoru k ušnímu bubínku a ve vzácných případech vést i k protržení bubínku. Peroxid v tomto případě patří do rukou zkušených lékařů,“ důrazně varuje Dušan Zhoř.

Pokud se člověk přeci jen rozhodne odstranit si ucpávku z ucha doma ručně, měl by to dělat opatrně a jemně.

„Nepoužívejte nadměrnou sílu a nezavádějte nástroje příliš hluboko do ucha. Pokuste se ucpávku odstranit pomalu a postupně. Pokud máte potíže s čištěním uší, máte bolesti nebo jiné potíže s uchem, je nejlepší konzultovat to se svým lékařem,“ dodává doktor.

Pro ušní svíčky nejsou vědecké důkazy

S rozpaky pohlíží praktický lékař i na používání ušních svíček. „U ušní svíčky, kterou zavedete do ucha, pak zapálíte druhý konec, by se měl teoreticky z plamene vytvořit podtlak. Ten by následně měl z ucha ucpávky vytáhnout. Nicméně, tento postup není podložen vědeckými důkazy,“ připomíná Dušan Zhoř.

Doktor Zhoř vzpomíná na to, jak si jedna jeho pacientka nechala v rámci svého zkrášlování do ucha nalít vosk, který měl vytrhnutím odstranit chloupky. „To se nestalo a zůstala jí v uchu těžko odstranitelná zátka. Museli jsme ji vyškrábat speciální ostrou lžičkou, což bylo nepříjemné a bolestivé,“ dodává lékař.

Kleštičky, spirála či lžíce

A co čeká pacienta v ordinaci lékaře, pokud sem přijde s ucpaným uchem? Dušan Zhoř mazovou zátku vytahuje různými nástroji, ať už se jedná o endoskopicky asistované vytažení za pomocí speciálních kleštiček, přes speciální měkké ušní spirály, na které se mázek namotá, až po ostrou lžíci, kterou tuhý maz vyškrábe. Poslední zmíněný způsob je ale podle lékaře nekomfortní kvůli poranění zvukovodu, které u toho bývá běžné.

Jak dostat z ucha vodu?

  • Pokud máte vodu v uchu po plavání, skoku do bazénu nebo potápění, můžete vyzkoušet naklonit se dopředu a zatřepat hlavou, aby voda vytekla ven.
  • Existují speciální kapičky do uší, které mohou pomoci vysušit vodu v uchu.
  • Případně použijte měkký hadřík či kapesník, které vodu nasají.
  • Nedoporučuje se vkládat cokoli do ucha, ale můžete opatrně otřít povrch ucha, případně vstup do něj.

2024-04-15T13:08:58Z dg43tfdfdgfd