JAK UPRAžIT PAMPELIšKOVé KOřENY NA CHUTNOU KáVU? VYZKOUšEJTE TO S NáMI

Pampelišková káva je považována za velmi zdravý nápoj, který neobsahuje kofein a má pro nás mnoho zdravotních benefitů. Připravit pampeliškovou kávu - to není nic složitého. Představíme vám jednoduchý postup.

Při správné přípravě si na kávě z pampelišky pochutnáme. Je vhodná i pro děti, není totiž hořká, nýbrž příjemně nasládlá. Správná příprava znamená dobře očištěné a vylouhované kořeny, které následně upražíme a nakonec umeleme. Vyrýváme větší kořeny brzy na jaře před květem nebo na podzim po odkvětu. Kořeny důkladně omyjeme, můžeme i oloupat, nakrájíme je na kolečka a máčíme v čisté vodě asi 12 hodin, abychom je zbavili hořkosti, vodu 2–3krát vyměníme.

Pampelišky můžeme využít celé, tedy kořen, listy i květy. Poradíme, jak na to

Jak pražit pampeliškový kořen

Je to snadné a zvládne to každý.

  • Kolečka kořenů rozložíme na plech a pražíme v troubě při teplotě 180 °C po dobu přibližně 15–20 minut.
  • Kolečka občas promícháme, aby se pražila rovnoměrně. Pozor na připálení.
  • Pražené zchladlé kořeny uzavřeme do sklenice nebo dózy a uložíme v temnu. Doporučuje se k nim přidat oblíbené „sladké“ koření (např. vanilku, kardamom, skořici).
  • Menší množství kořenů můžeme pražit i na pánvi při střední teplotě. Kořeny často mícháme.

Pampelišková káva

Kávu pak meleme v mixéru nebo kávomlýnku a připravujeme jako klasickou kávu - to znamená, že ji zalijeme vroucí vodou a necháme chvíli ustát. Stejně jako do klasické kávy do ní můžeme přidat mléko (i rostlinné) nebo ji přisladit. 

   

Přečtěte si také:

2024-04-16T06:42:19Z dg43tfdfdgfd