JAK UPéCT KYNUTý MAZANEC: POJďTE SI PřIPRAVIT JEDEN ZE SYMBOLů VELIKONOC

Mazanec je tradiční kynutý bochánek, který se peče snad ve všech domácnostech v období Velikonoc. Tento oblíbený moučník se tradičně pekl na Bílou sobotu, aby byl připravený na neděli k posvěcení. Teprve poté se mohl konzumovat.

Tradiční mazanec se peče z kynutého těsta, báječně voní po rozinkách namočených v rumu a také po citrónové kůře. Povrch zlatavého mazance zdobí nasekané plátky mandlíkříž, který nám připomíná Kristovu oběť.

Kvíz na téma velikonoční pokrmy a zvyky: Otestujte své znalosti

Jak se připravuje kynutý mazanec

Na tento moučník si připravíme tyto suroviny: 600 g polohrubé mouky, dále 150 g másla, 150 g moučkového cukru, 40 g droždí, 3 žloutky, 250 ml mléka (podle potřeby), 100 g rozinek,1 panák rumu, 1/2 lžičky soli a citronovou kůru.

  1. Nejprve bychom měli několik hodin předem naložit rozinky do rumu.
  2. Dále připravíme kvásek a to tak, že si v misce rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a 3 lžíce vlažného mléka. Na teplém místě necháme vzejít kvásek.
  3. Do větší mísy prosejeme mouku přes síto, poté k ní přidáme sůl, cukr a citrónovou kůru, potom vše promícháme.
  4. Do mouky uděláme důlek, vlijeme vzešlý kvásek, přidáme ostatní ingredience - změklé máslo, žloutky, mléko, rum (ve kterém se macerovaly rozinky) a vypracujeme tuhé těsto. Během hnětení přidáme namočené rozinky a hotové těsto necháme asi hodinu kynout.
  5. Po hodině kynutí těsto opět propracujeme a rozdělíme na 2 bochánky, které uložíme na plech s pečicím papírem. Opět necháme zhruba půl hodiny kynout.
  6. Ve středu bochánku nastřihneme křížek, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí.
  7. Troubu předehřejeme na 150 °C a pečeme zvolna zhruba 30–40 minut.

Velikonoční mazanec

Krakonošův mazanec

Luxusně nadýchaný velikonoční mazanec (Svěceník)

Pojďte si připravit báječný velikonoční mazanec podle následujícího videoreceptu, který vás povede krok za krokem a zaručeně se vám povede. Dobrou chuť.
 

Přečtěte si také:

2024-03-27T13:37:36Z dg43tfdfdgfd