JAK VAřIT LEVNě? VLáDNí úSPORNá KUCHAřKA NABíZí KOLEM 50 RECEPTů. NAJDETE ZDE BEZPRACNý PERNíK, LANGOšE I DOMáCí ROHLíKY

Chlebová buchta s čokoládou, čočkové karbanátky, tuňáková pomazánka... Tyhle a další recepty můžete najít v dokumentu s názvem „Úsporná kuchařka“, který vydalo Ministerstvo práce a sociálních věcí. Kuchařka je k dispozici na webu pro všechny zdarma a tak jsme i my nakoukli, co se v ní skrývá.

Kuchařka od úředníků

Úsporná kuchařka není žádnou novinkou, Ministerstvo práce a sociálních věcí ji vydalo už v roce 2018. Ale nedávno se recepty z kuchařky opět začaly probírat. Možná v souvislosti s vyššími cenami potravin.

Každopádně „Úsporná kuchařka“ má naučit lidi, jak lépe využívat potraviny, které mají doma, a jak minimalizovat množství vyhozeného jídla. Dokument, který vznikl ve spolupráci se Slezskou diakonií, Institutem cirkulární ekonomiky nebo projektem Zachraň jídlo, má pomoci lidem se naučit, jak nakupovat s rozmyslem, plánovat jídelníčky, skladovat potraviny správným způsobem a využívat zbylé ingredience k přípravě dalších jídel.

Kuchařka, nabízející přes padesát receptů, je zaměřená nejen na klasické české pokrmy, ale také na jídla, která jsou rychle hotová a nezaberou moc práce. Vybrali jsme z publikace pár receptů, které nás zaujaly nejvíce. Posuďte sami. 

Retro okénko: Vzpomínáte na Tuzex? Za bony se tam daly koupit žvýkačky, kvalitní čokoláda, whisky i káva

Polévka za půl hodiny

Polévky jsou u nás velmi oblíbené, proto nemohou chybět ani v kuchařce z MPSV. Připravit si tak můžete například drožďovou. Bude vám na ni stačit: 72 g čerstvého droždí, 1 cibule, 1 lžíce sádla, 3 mrkve, 1 petržel, 1/2 celeru a sůl. 

Postup je snadný a zvládne ho i nezkušený „kuchař“. Cibuli oloupejte, pokrájejte nadrobno a osmahněte na sádle. Přidejte droždí a pražte společně, až se na pánvi vytvoří škraloup. Mezitím si do polévkového hrnce nalijte studenou vodu a osmahlé droždí s cibulkou do ní vmíchejte. Směs uveďte do varu. Podle chuti přisolte.

Mrkev, petržel a celer očistěte, omyjte a nakrájejte na menší kostičky. Vložte do vroucí polévky a vařte pod pokličkou na mírném ohni asi 30 minut, dokud není zelenina zcela měkká.

Máslové brambory s pečeným česnekem: Chuťově výraznější příloha se báječně hodí k minutkám, ale i jako samostatné jídlo

Čočkový karbanátek

Jako hlavní chod si podle „Úsporné kuchařky“ můžete připravit třeba čočkové karbanátky. Přílohou mohou být vařené brambory, ale lépe se určitě hodí kaše z nich. Na přípravu karbanátků si podle ministerstva stačí nachystat: 1 hrnek čočky, 1 kg brambor, 2 vejce, 1 cibuli, 4 stroužky česneku, strouhanku, sůl, pepř, majoránku, olej na smažení, mléko do bramborové kaše a kousek másla nebo rostlinného tuku. 

Postup opět není složitý. Nejprve uvařte čočku doměkka a poté ji rozmixujte na kaši. Přidejte vajíčka, česnek, dochuťte solí, pepřem a majoránkou. Na rozehřátém oleji nechte zesklovatět najemno nakrájenou cibulku, kterou následně přidejte do čočkového těsta. Vytvořte karbanátky, obalte je ve strouhance a zlehka osmahněte na rozpáleném oleji.

Bramborovou kaši zvládnete hravě. Brambory oškrábejte, propláchněte studenou vodou a vkládejte ideálně do vroucí osolené vody. Vařte doměkka. Uvařené brambory rozšťouchejte s trochou tuku, přidejte ohřáté mléko a vymíchejte v kaši.

Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda

Hrníčkový perník

Pokud si chcete užít jídlo se vším všudy, nesmí chybět ani dezert. Úsporná kuchařka doporučuje bezpracný perník. Na ten budete potřebovat: 2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek krystalového cukru, 1 prášek do perníku, 1 lžíci kakaa, 1/4 hrnku oleje, mléko dle potřeby a marmeládu či džem dle chuti (nemusí být). 

Proč se tento perník jmenuje bezpracný, dokazuje postup jeho přípravy, i to, že jde vlastně o hrníčkový recept. Nejprve promísíte kypřicí prášek a mouku, pak přidáte další suroviny a vypracujete řidší těsto, nalijete ho na vymazaný a moukou vysypaný plech a upečete. Po vychladnutí můžete perník podélně rozříznout a promazat marmeládou nebo džemem podle vaší chuti.

Pět rychlých večeří na všední dny: Pikantní těstoviny s fetou, smažené tousty plněné sýrem nebo rychlé kuře s omáčkou

Domácí rohlíky 

Zdá se vám, že cena pečiva neustále stoupá? Upečte si domácí rohlíky! Potřebujete: 500 g hladké mouky, 60 g másla/rostlinného tuku, 200 ml vody, 1 lžičku cukru, 2 lžičky soli, 10 g droždí, 1 vejce, trochu mléka a mák jako posyp.

Nejprve dejte mouku do mísy, přidejte sůl a promíchejte. Udělejte důlek a do něj nalijte teplou vodu s cukrem a droždím. Poté udělejte ještě malinký důlek vedle na máslo (nebo rostlinný tuk), které jste rozehřáli.

Nechte chvilku vzejít kvásek a zadělejte, dejte na teplé místo kynout asi na hodinu. Po vykynutí dejte na vál a rozkrojte na menší stejné kousky. Vyválejte slzu nebo trojúhelníček a rolujte odshora dolů, čímž vznikne krásný rohlíček.

Dejte na plech, nechte trochu nakynout, a pak potírejte vejcem s mlékem a posypte mákem. Pečte dozlatova v předem rozehřáté troubě (cca 180 stupňů, s mřížkou uprostřed).

Náš tip: Jak na dobré rohlíky se dozvíte i v našem video receptu:

Zdroje informací:

avcr.cz - Plýtvání jídlem: více než miliarda tun potravin se každý rok vyhodí

mpsv.cz - Úsporná kuchařka  

Přečtěte si také:

2024-05-22T14:30:28Z dg43tfdfdgfd