JAK ZABRáNIT TVORBě LEDU V LEDNICI: FUNGUJE OLEJ, JEDLá SODA A ZáKLADEM JE PREVENCE

Problém s námrazou v lednici. Pokud máte starší model lednice, tak to zajisté moc dobře znáte. Jak zabránit námraze? V podstatě stačí jednoduchý trik.

Námraza se objevuje na stěnách lednice, což je nepříjemné, když se na to přijde moc pozdě. S ledem v lednici nicméně má zkušenost snad každý. Víme, jak obtížné je se ho zbavit. A to nejen s ohledem na časovou náročnost. Jak si s touto situací poradit rychle a co nejlépe?

Preventivní řešení

Stačí vsadit na jednoduchou prevenci. Led se nebude tvořit, pokud budete lednici rychle a správně zavírat, vždy se přesvědčíte, že dvířka dobře těsní, nebo že je děti nenechaly otevřená. Nicméně je tu efektivní preventivní řešení. A to spočívá v tom, že zevnitř lednici jemně natřete rostlinným olejem. Ten stačí nanést na hadřík či ve velmi malém množství na houbičku a potřít jím stěny mrazáku i lednice. Je třeba nezapomenout i na šuplíky, zásuvky a komory. Zkrátka na místa, kde se led tvoří. Pokud se obáváte, že lednice bude příliš kluzká a bude cítit olejem, tak máte pravdu. Avšak olej velmi rychle díky zimě zmizí a kluzký povrch je to, čeho je třeba dosáhnout. Tam, kde je olej, se led nebude tvořit a usazovat.

Pomoc nabízí jedlá soda

Jedlá soda taktéž pomůže. Pro aplikaci je třeba posypat lžící jedlé sody stěny lednice, kde se nachází námraza. Nechat pak 20 minut působit. Poté je třeba drhnout led ze stěn. Na odstraňování ledu je vhodné použít například plastovou či dřevěnou stěrku. Hlavně nepoužívat moc velkou sílu, stěrka může snadno prasknout. Rovněž je třeba dávat pozor, aby nedošlo k poškrábání povrchu. Jakmile bude odstraněn led, je vhodné vnitřní stěny omýt vlhkým hadříkem a poté vytřít do sucha.

Foto: Pixabay

Prevence aneb boj proti námraze

Zásadní je dovírat dvířka. Ujistěte se, že lednice stojí na rovině, jedině tak si můžete být jisti, že jsou dvířka správně zavřená. Před uložením do lednice nechte horké a teplé pokrmy vychladnout, abyste tak snížili vlhkost v chladničce. Potraviny bohaté na vodu je vhodné skladovat v přihrádce s regulovanou vlhkostí. Jedná se zejména o zeleninu a ovoce. Zkontrolujte správné nastavení termostatu lednice.

Zdroj: ireceptar.cz, bydlimeutulne.cz

Náhledové foto: Pixabay

The post Jak zabránit tvorbě ledu v lednici: Funguje olej, jedlá soda a základem je prevence first appeared on Náš dům.

2024-04-17T04:15:46Z dg43tfdfdgfd