JAKéHO SI LETOS NA VELIKONOCE UPEčETE BERáNKA? LáKá VáS KLASICKý TřENý, TVAROHOVý, KYNUTý NEBO KAKAOVý?

Proč zrovna beránek?

Zatímco některé ostatní velikonoční pochoutky přibyly k Velikonocům až postupem času, beránek patří k velikonočním symbolům od nepaměti. V křesťanství je beránek symbolem Ježíše Krista, který se nazývá také „beránkem božím“. Důvodem je jeho obětování se za hříchy lidstva. Velikonce jako důležitý křesťanský svátek tuto symboliku zohledňují i v kuchyni. 

Jaké těsto na velikonočního beránka?

Nejčastěji se napříč tradičními recepty setkáte s beránkem z třeného těsta, který se připravuje stejně jako třená bábovka.

Pokud však nejste milovníky nadýchaného piškotu, můžete připravit beránka tvarohového, šlehačkového – třeba kakaového s rozinkami – nebo kynutého. S našimi recepty upečete beránka tak, aby se vždy povedlPodívejte se, čím se jednotlivá těsta liší a vyberte si svého favorita.

  • Třený beránek je příjemně nadýchaný, po upečení má jen drobné bublinky a dobře se vyklápí z formy. Důležité je dopřát těstu čas při počátečním tření másla s cukrem a následném zašlehání žloutků a bílkového sněhu. 
  • Šlehačkový beránek je obdobou třeného. Počáteční příprava je stejná, smetana ke šlehání mu však dodá extra vláčnost.
  • Tvarohový beránek je na přípravu velmi snadný a díky tvarohu vydrží dlouho vláčný. 
  • Kynutý beránek je vzhledem k procesu kynutí o trochu náročnější na přípravu. Pochutnají si na něm zejména milovníci domácího kynutého pečiva. Kynutý beránek je tak trochu 2v1 s mazancem, který už pak péct nemusíte.
  • Kakaový beránek potěší nejen děti, ale i dospělé. Navíc kombinuje to nejlepší z beránka třeného a šlehačkového, kterým dodá přidané kakao ten správný šmrnc.

PŘIPRAVTE SI VELIKONOČNÍHO KAKAOVÉHO BERÁNKA PODLE NAŠEHO RECEPTU:

V jaké formě, na kolik stupňů a jak dlouho se peče beránek?

Pokud nevlastníte keramickou či kameninovou formu, které se pro pečení beránka tradičně používají, můžete si pořídit formu silikonovou, skleněnou nebo plechovou. Zároveň se nabízejí formy dvoudílné a jednodílné. Které dáte přednost závisí na tom, jestli chcete mít beránka tvarovaného i zezadu. Výhodou dvoudílných forem je rovnoměrné propečení beránka a ochrana proti trhlinám v těstě. 

  • Suroviny na přípravu beránka nechte dojít pokojové teploty.
  • Beránka pečeme v teplotním rozmění 150 – 180 °C přibližně hodinu, vždy se držte instrukcemi v receptu.
  • Před vyndáním beránka z trouby nezapomeňte na test špejlí.
  • Pokud pečete beránka v jednodílné formě, doporučuje se po zapečení přikrýt alobalem.
  • Před pečením formu důkladně vymažte tukem a vysypte hrubou moukou. Před vyklopením zabalte beránka ve formě do vlhké utěrky, podpoříte tím jeho hladké vyklopení. 

Na závěr nezapomeňte beránka ozdobit. Ovčí kabátek mu dodá lehký posyp moučkovým cukrem, na očka použijte dva hřebíčky a na krk barevnou stuhu. Pokud si chcete se zdobením více pohrát, vyzkoušejte beránka zdobeného bezé.

Zdroje informací: Apetit, Český rozhlas, Kuchařka pro dceru, ČRo Region

2024-03-27T17:49:45Z dg43tfdfdgfd