JEžEK JE INDIKáTOR ZDRAVé ZAHRADY, říKá ODBORNICE ZUZANA POKORNá. JAK TEDY JEžKůM POMáHAT A NEšKODIT JIM?

Ježkům prospívá hlavně dostatek potravy, který závisí převážně na hmyzu a možnostech zimních úkrytů. Úbytek těchto velmi užitečných živočichů má na svědomí převážně lidská činnost. Ježky ohrožuje především ztráta přirozeného prostředí, fragmentace krajiny, intenzivní zemědělství a také automobilová doprava.

Pojďme si ukázat jak může každý z nás přispět k lepšímu soužití lidí a ježků. Pro ježky je základ potrava a tu mu dopřejeme pestrou zahradou. Jak říká vedoucí ošetřovatelka ze Záchranné stanice pro volně žijící živočichy v Praze Zuzana Pokorná: „Ježek je podle mě takový indikátor zdravé zahrady. Té pestré, ne zahrady, kde bude jen anglický trávník a túje.“

Pestré zahrady

Pomůžeme tak tím, že necháme růst keře, nebudeme hned z jara sekat, ale dopřejeme ježkům dostatek hmyzí potravy. Ideálně mu necháme nějaké větve nebo kupičky listí u kraje zahrady. Dávejte pozor, pokud máte pejska, a na zahradu ho vypouštíte. Hlavně pro ty menší ježky, bývá střet se psem smrtelný. Pokud chcete, můžete ježkovi domeček koupit. Prodává ho charitativní obchod Zelená domácnost, kde tímto nákupem podpoříte jak ježky, tak Českou společnost ornitologickou.

Najdete tam i ježčí krmivo, pokud třeba nemáte zahradu tak pestrou, anebo jako já bydlíte v bytě v Praze, pomáhat se dá všude (poznámka autorky). Ježek navíc jako všichni živočichové pije a tak nepohrdne mělkou miskou s vodou.

Propojení zahrad

Ježčí dálnice zní dost honosně, ale jde jen o to, aby ježek mohl z vašeho pozemku projít na ten sousedův. Pokud jsou zahrádky dobře průchozí, ježek nemusí tak často přecházet silnice, snižuje se riziko střetu s vozidlem. A stačí jen otvor v plotě cca 13 x 13 cm, který můžete třeba vyznačit nějakým motivem.

Sekačky

Dávejte pozor i při sekání. Pacienty záchranných stanic jsou na jaře velmi často ježci posekaní strunovou sekačkou nebo křovinořezem. Nejnebezpečnější jsou pak robotické sekačky, které posekají, na co přijdou.

Ježek před nebezpečím neutíká, schoulí se do klubíčka!“

Pozor dejte i při pálení listí a větví. To je totiž ideální místo na ježčí úkryt a při zapálení se opět pouze schoulí.

Dalším nebezpečím jsou jedy. Zahrádkáři nemají rádi slimáky a plzáky, kteří si pochutnávají na úrodě. Jenže když použijete chemické prostředky a ježek sní otráveného slimáka, druhotně se otráví také a zemře.

„Otrávený ježek se pozná tak, že leží, klidně i ve dne a neschoulí se do klubíčka. Ihned ho dopravte do nejbližší záchranné stanice.“

Přírodní přípravky proti slimákům

Na trhu jsou ale dostupné i ekologické přípravky, které neohrozí ježky ani domácí zvířata. Přípravek, který bezpečně účinkuje na slimáky a plzáky, kteří se po pozření granulí Ferramol stáhnou s pocitem nasycení do svých podzemních úkrytů, kde uhynou, odpadá tedy sbírání mrtvých slimáků na zahradě. Není nebezpečný při náhodném požití ani pro domácí zvířata (psy, kočky), ani pro jiná zvířata - ježky, žížaly, včely, ptáky a jiné užitečné organismy. Účinná látka - fosforečnan železitý, běžně se vyskytující ve volné přírodě.

Věděli jste, že…

U nás v Česku žijí dva druhy ježků? Ježek západní a východní. V Praze žijí hned oba dva druhy. „Ježek západní, ten má hnědou srst a tmavé brejličky a je více uhlazený. Východňák má šedou srst a bílý flek na hrudi, k tomu více neučesané bodlinky,“ dodává Zuzana Pokorná.

U nás spadají poranění a nemocní ježci do péče záchranných stanic, kontakty najdete na Zvíře v nouzi. V Česku je ale i specializovaná ježčí stanice – Pomoc ježkům, z. s. v Luhačovicích.

2024-05-22T18:40:12Z dg43tfdfdgfd