KAM V PRAZE NA KáVU? 10 NEJLEPšíCH PRAžSKýCH KAVáREN PODLE ZORKY, MILOVNICE KáVY

Super Tramp Coffee

Opatovická 160, 110 00 Nové Město

Pokud se pohybujete v centru Prahy a chcete uniknout všudypřítomnému ruchu, kavárna Super Tramp Coffee vás zachrání. Jen budete muset trochu hledat.

Do téhle oázy klidu se dostanete ze dvou stran. Já doporučuji vydat se po Spálené ulici, najít dům s číslem popisným 15, projít nenápadným průchodem, kde minete Vyšší odbornou školu publicistiky. Pak se vám odkryje pohled na okouzlující vnitroblok se zahrádkou, které vévodí útulná kavárna. Uvnitř mnoho míst není, zato mají velkou zahrádku.

  • Vedle výběrové kávy z evropských pražíren (především Casino Mocca z Budapešti) a sladkých i slaných dobrot z vlastní pekárny si tu můžete koupit zrnka s sebou, ale i plátěnky, trika, dětská bodýčka a před Vánoci také několik knížek, které každoročně pečlivě vybírají.

Spell Coffee

Jindřišská 939/20, 110 00 Nové Město

Přibližně na půli cesty mezi Václavským náměstím a Hlavním nádražím se ukrývá podnik Spell. Nejde o obyčejnou kavárnu. Je to totiž vyhlášené kadeřnictví, brow bar i kavárna v jednom podniku. Kávu z pražírny The Naughty Dog, limonády ze sirupů Herbert, dezert, francouzské pečivo z Tisse Bakery, tortilu nebo zapečený kváskový chléb vám tu tedy naservírují hned vedle kadeřnického křesla.

  • Nebojte, abyste tu mohli posedět nad šálkem kávy, nemusíte se objednávat na úpravu účesu či obočí. Klidně Spell Coffee navštivte jen tak.

The Miners Charles Bridge

Lázeňská 282/19, 118 00 Praha 1-Malá Strana

Z Nového Města se dostávám na Malou Stranu, kde na velmi frekventovaném místě v blízkosti Karlova mostu sídlí nejnovější pobočka sítě kaváren The Miners, ve které se můžete ukrýt před davy turistů proudících z našeho nejstaršího mostu.

Kavárna kombinuje historický design budovy s minimalisticky zařízeným prostorem, kde se skvěle relaxuje i pracuje. Samozřejmostí je také výběrová káva z celého světa (Etiopie, Brazílie, Keňa, Peru, Mexiko či Kolumbie) od prověřených pěstitelů, kterou si v The Miners sami praží, ale také čerstvé pečivo, sendviče a dezerty.

  • Pokud máte Malou Stranu z ruky, mrkněte na seznam The Miners poboček, kde určitě najdete nějakou, která má pro vás ideální polohu. A pozor – jednu jejich kavárnu můžete navštívit i v Barceloně!

Mezi Srnky

Arbesovo náměstí 7, 150 00 Praha 5-Smíchov

Mezi Srnky chodím moc ráda, ale více než starší pobočka na Vinohradech mi učarovaly „Srnky“ na Smíchově, přímo u tramvajové zastávky Arbesovo náměstí. Co se týče kávy, můžete si tu pochutnat na jakémkoliv druhu kávového nápoje od pražské pražírny Candy Cane a ostravské Father's coffee nebo si zrnka odnést domů. Na baru najdete výběr čerstvě upečených sladkostí a ačkoliv se lepku nevyhýbám, zbožňuju zdejší bezlepkové brownies.

Doporučuju nahlédnout také do „srnčího“ menu. Ukrývá totiž dokonale vyladěná brunchová jídla, která si tu dáte od rána až do zavíračky v 19:00 ve všední dny a v 17:00 o víkendu. Ačkoliv se mění podle sezóny, vždy vypadají jako malá umělecká díla a obsahují dobré suroviny – čerstvá vajíčka z volného chovu od pana Dvořáka, kváskový semínkový chléb z Kin & K Bakery a spoustu zeleniny.

  • Každý všední den se Mezi Srnky podává polévka, týdenní speciál coby hlavní jídlo (mně nedávno velmi chutnala trhaná kuřecí stehna na víně se smetanovou omáčkou a ricottovými noky) a v sobotu či v neděli tu zase dostanete víkendový speciál.

Cafe Letka

Letohradská 44, 170 00 Praha 7-Letná

Z Arbesova náměstí můžete tramvají číslo 12 dojet až na Letenské náměstí, ze kterého to máte pár kroků do Cafe Letkakavárny s jedním z nejkrásnějších interiérů, který doslova dýchá historií.

Oprýskané štukové stěny, nábytek z druhé ruky, spoustu květin a prostorná okna, kde se také můžete uvelebit a vychutnat si vynikající kávu s čerstvým sladkým i slaným pečivem. To se peče v jejich espresso baru Letec v nedalekých Holešovicích. Na své si ale přijdou i milovníci drinků a točeného piva z broumovského pivovaru Matuška.

  • V Letce neberou rezervace a je tu často plno, přesto se podle mě vyplatí tu chvíli vydržet a na místo si počkat.

Café Tvaroh

Šmeralova 272/22, 170 00 Praha 7-Bubeneč

Na Letné nedám dopustit ani na Café Tvaroh, které na jaře a v létě nabízí snad dvojnásobný počet míst díky divoce kvetoucí zahrádce ve vnitrobloku. Moc mi chutná tu flat white a ráda si beru i zrnka na doma – naposledy jsem byla nadšená z kávy od berlínské pražírny Fjord Coffee Roasters.

Jak už název kavárny napovídá, v jejich menu narazíte na tvaroh s medem a vlašskými ořechy, a také několik dalších jídel, která se mění podle sezony. Vždy však jde o nejrůznější variace lívanců, open sendvičů a nechybí míchaná vajíčka. Za zmínku stojí, že v suterénu Tvarohu se ukrývá Cult Hifi Bar, který jistě potěší všechny hudební nadšence.

  • Nemáte hlad, ale spíš žízeň? Dejte si ve Tvarohu jejich ikonickou rakytníkovou limonádu, které nejenže krásně vypadá, ale ještě lépe chutná a opravdu osvěží!

Format Coffee

Milady Horákové 26, 170 00 Praha 7-Holešovice

Pár kroků od zastávky Kamenická najdete tenhle roztomilý espresso bar Format Coffee, který je sesterským podnikem kavárny a pražírny Mazelab, Cafefin a AN Bistro & Cafe.

V přední části s tyrkysově vymalovanou cihlovou stěnou a sbírkou mávajících kočiček Maneki Neko si můžete objednat výběrovou kávu od Mazelabu s sebou, nebo se posadit do útulné zadní místnosti s pohodlným gaučem, knihovnou a spoustou pokojovek. A jestli zrovna nechcete kávu, doporučuju jejich chai latté nebo fialové ube latté, které je bez kofeinu a prý chutná jako Kinder čokoláda!

  • Vitrínku se zákusky sice nemají velkou, ale jejich banánové nebo mrkvové chlebíčky jsou fantastické!

Osada

Adresa: Osadní 35, 170 00 Praha 7-Holešovice

V Holešovicích mám z kaváren určitě nejradši Osadu. Je ukrytá v klidném vnitrobloku, kde je za pěkného počasí krásné posezení.

K výběrové kávě (převážně z liberecké pražírny Nordbeans) si tu můžete vybrat ze spousty koláčů a jiných dobrot, ale najdete tu i snídaňové a obědové menu během všedních dní, zatímco víkendu vládne brunchová nabídka v čele s míchanými vejci, fermentovanou kaší a bohatou snídaní Osada. Ta obsahuje dvě vejce do skla, čerstvý sýr z farmy Bláto, hovězí šunku z Amaso, lučinu, zeleninu a toustový chléb.

  • Pokud máte rádi míchaná vajíčka, nezapomeňte si je v Osadě objednat. Osobně jsem lepší nikdy nejedla.

Tvoje máma

Slovinská 1052, 101 00 Praha 10-Vršovice

Když si vybavím Vršovice, hned si vzpomenu na kavárnu Tvoje máma, která svůj název nezapře. K výborné kávě si tu totiž můžete pochutnat na celé řadě sladkých dobrot jako od maminky (nebo od babičky) – doporučuju ochutnat zejména dvojctihodné koláčky, na které tu narazíte snad každý den, ale mají i vynikající kynuté buchty, bábovky, banánové a jiné chlebíčky nebo plněné koblížky. Malý a útulný prostor může být někdy plný, ale naštěstí je hned přes ulici park okolo kostela sv. Václava, kde si můžete kávu v kelímku a sladkost v sáčku pohodlně vychutnat.

Tip: Pokud chcete do Tvojí mámy vyrazit na víkendovou snídani (ano, i snídaňové menu má tahle kavárna ve svém repertoáru), doporučuju vám si přivstat a zavítat sem hned na začátku otvíračky, tedy v 8:30 (ve všední dny otevírají už v 7:00).

Café Jen

Kodaňská 37, 101 00 Praha 10-Vršovice

Poslední kavárenský poklad, který vám chci představit, je vršovické Café Jenmoje velká srdcovka. Parta velkých nadšenců tu připravuje výbornou kávu (filtrovanou i na bázi espressa) od pečlivě vybraných pražíren, ale sami si pečou fantastické koláče a dorty (opět doporučuju mrkvový!), chystají sendviče a do detailu propracované snídaně a brunche.

V kavárně také narazíte na koloniál s balenými zrnky, kávovým příslušenstvím, čaji, pivem a dalšími dobrotami – já mám obzvlášť ráda jejich vajíčkovou pomazánku a domácí vaječňák. Vedle toho má Café Jen i merch v podobě mikin s roztomilými nápisy s kávovou tématikou.

  • Partička Café Jen si vzala do parády prvorepublikovou vilu s velkou zahradou na Vinohradech (Hradešínská 1930/63), kterou na jaře 2023 pod jménem Vila 63 otevřeli coby venkovní kavárnu pro veřejnost  i místo pro soukromé eventy. V současnosti ale pracují na rekonstrukci interiéru vily, který by se už letos v létě měl stát plnohodnotnou kavárnou.

2024-03-30T08:40:53Z dg43tfdfdgfd