KRUPICOVO PUDINKOVý LETNí DORT: OSVěžUJíCí VLáčNý DEZERT KORUNUJí šťAVNATé JAHODY ZALITé DO PEVNé žELATINY, PříPRAVA JE SNADNá

Máte rádi nepečené dorty? Můžete si připravit dražší cheesecake, ale také levnější a přitom výborný krupicovo pudinkový dort. S vrstvou želé a ovocem navrchu vypadá velmi efektně a chutná skvěle.

Nepečený lehký osvěžující dort

Nepečené dezerty jsou obvykle oblíbené pro snadnou přípravu. Velmi často ale musíme při jejich přípravě počítat s určitou dobou v lednici na vychlazení, případně ztuhnutí.

Na žebříčku oblíbenosti najdeme dezerty z tvarohu a zakysané smetany, ale také o trochu dražší cheesecaky. Tyto dezerty jsou nejen výborné, ale také bývají poměrně efektní a bez obav je pak můžeme podávat návštěvě i třeba jako dort pro oslavence. 

Základem bývají piškoty, ale také sušenky, případně pokud nám zbyly odřezky z dortu. Sušenky propojíme s máslem a ze směsi připravíme utlačením ve formě základ. Na něm bývá tvarohová či pudinková vrstva. Na ni může přijít právě vrstva želé a ovoce.

Nepečený lehký tvarohový dortík: Jemný dezert se doslova rozplývá na jazyku, je snadný a potřebuje jen čas na vychlazení

Příprava želatinové vrstvy

Ačkoliv želatinu milujeme, někdy se přípravy želatinové vrstvy na dezertu obáváme. Vhodné je sáhnout po želatině, kterou máme osvědčenou, nebo kterou nám někdo doporučí. 

Želatinu můžeme pořídit v práškové a v plátkové podobě. Řídíme se pokyny na sáčku. Oba druhy želatiny musí nabobtnat, proto je namáčíme do studené vody (prášková na 10 minut, plátková na 5 minut). Na 1 díl práškové želatiny dáváme 6 dílů vody / ovocné šťávy. Nabobtnanou práškovou želatinu zahřejeme v kastrolu, ale maximálně na 80 °C. Želatinu nesmíme vařit, pak by netuhla.

Plátkovou želatinu dáme do malého množství vodynecháme nabobtnat. Když připomíná elastickou hmotu, tak želatinu vyždímáme a necháme ji rozpustit v teplé tekutině, nemusíme už ji zahřívat. Místo 10 g práškové želatiny použijeme 70 g plátkové želatiny.

Dort jako pod sklem: Zákusek ozdobený želatinou nejen, že skvěle chutná, ale taky krásně vypadá

Tuhnutí želatiny

Želatina tuhne pomalu. Na dezert ji dáváme, až když je téměř vychladlá. Tuhnutí urychlíme, když dáme želatinu do ledničky. Ztuhnutí záleží na množství želatiny a chladu. A co když želatina netuhne? Možná je nedostatečně nabobtnalá, málo rozehřátá, ale třeba také přešla varem. Je třeba hlídat, aby přišla na vychlazený dezert a sama byla téměř vychladlá.

Jahody

Krupicovo pudinkový letní dort

Na korpus dortu si připravte: 2 balíčky máslových BeBe sušenek (200-250 g) a 2 lžíce másla. Na náplň: 1 l mléka, 5 plných lžic dětské krupičky, 4 lžíce prášku vanilkového pudinku, 1 hrnek krupicového cukru a 1 lžíci másla. Na želé: červené dortové želé, 500 ml vody (nebo jahodové šťávy) a jahody.

Jak na to? Máslo nechte povolit. Sušenky rozdrťte v robotu, vysypte je do mísy  a smíchejte se změklým máslem. Na podnos dejte kruh od dortové formy a nadrcenou směs rozmístěte na dno. Pevně ji upěchujte jako u cheesecake.

V misce smíchejte mléko s cukrem, krupičkou a pudinkem, nalijte do hrnce, zahřejte a svařte na hustou kaši. Nakonec vmíchejte lžíci másla. Promíchanou směs nalijte do dortové formy a uhlaďte. Nechte vychladnout.

Želatinu v horké vodě připravte podle návodu. Podle potřeby ji trochu doslaďte a nechte vychladnout. Pokud chcete, narovnejte na dezert omyté a pokrájené jahody. Na ně nalijte povychladlou želatinu. Je třeba mít dort pevně utěsněný, aby želatina, která tuhne pomalu, neprotekla okolo. Nakonec kruh odstraňte a dort ozdobte kousky jahod, případně šlehačkou podle chuti a fantazie.

Náš tip: Přichystejte si krupicovo pudinkový letní dort podle následujícího videoreceptu:

Přečtěte si také:

2024-04-24T05:40:41Z dg43tfdfdgfd