KRůTí ROLáDA SE SLADKOKYSELOU NáPLNí PODLE PAVLA BERKYHO: JE PRAVDA, žE JSEM SE S VáZáNíM TROCHU TRáPIL, ALE STáLO TO ZA TO

Na roládu můžete použít téměř jakýkoliv druh masa, nejčastěji se roláda připravuje z vepřového a drůbežího. Maso je potřeba seříznout, aby bylo dostatečně tenké, aby se dalo snadno zarolovat, ale zároveň dostatečně silné, aby udrželo náplň. 

Podívejte se na video, kde vám Pavel Berky ukáže, jak maso na roládu připravit

  • Velmi ostrým nožem udělejte do masa hluboký podélný řez cca 0,5 cm od okraje krůtího prsa, ale neprořízněte maso skrz. Postupujte nožem dále, jako byste maso řezem ‚odrolovávali’ až na konec prsa.
  • Na konci porcování byste měli mít před sebou plát. Pokud jsou některé části masa výrazně silnější, můžete do nich udělat krátký svislý zářez, aby se slabě rozevřely. 
  • Pokud je maso příliš tlusté, můžete ho rozklepat na požadovanou tloušťku. Jestliže si na seříznutí masa netroufáte, poproste řezníka, aby to udělal za vás. 

Čím plnit roládu? 

Náplň může být rozmanitá. Můžete použít různé druhy sýrů, zeleniny, ořechů nebo dokonce ovoce, které dodá roládě sladkokyselou chuť. Důležité je, aby byla náplň dobře ochucená, protože to dodá masu další vrstvu chuti.

  • Do rolády, kterou podle našeho receptu připravil Pavel Berky patří špenát, slanina, šalotka, šalotka, česnek, brandy, sušené brusinky, javorový sirup, hořčice, uzená paprika, tymián a rozmarýn.

Jak zarolovat roládu?

Zarolování masa je umění samo o sobě. Měli byste se snažit rolovat maso co nejtěsněji, aby náplň zůstala uvnitř během pečení. Po zarolování masa použijte kuchyňský provázek. Ujistěte se, že je roláda pevně svázaná, ale ne příliš těsně, aby se maso mohlo během pečení zvětšovat a nezařezávalo se příliš do provázku. 

Tip: Na rolování rolády můžete použít také alobal: Maso položte na rozložený alobal a pokryjte ho nádivkou. Srolujte a upevněte alobalem. Klasickým způsobem převažte provázkem a dejte do trouby. 20 minut před koncem pečení alobal odstraňte a roládu nechte dopéct, aby získala zlatavou barvu.

Jak dlouho péct roládu?

Doba pečení se může lišit v závislosti na velikosti rolády. Obecně platí, že roládu byste měli péct při teplotě kolem 180 stupňů po dobu asi 1 až 1,5 hodiny. Důležité je pravidelně maso přelévat výpekem, aby bylo šťavnaté. 

Tipy a triky 

Marináda: Marinování masa před jeho přípravou může zvýraznit jeho chuť. Můžete použít směs olivového oleje, česneku, bylinek a koření. 

Odpočinek: Až plech s roládou vyjmete z trouby, přiklopte ho druhým plechem a nechte 15 minut odpočívat. To umožní šťávám vrátit se částečně zpět do masa, což zvýší jeho šťavnatost.  

Omáčka: Výpek z rolády můžete použít k přípravě omáčky. Přidejte trochu vína, vývaru nebo smetany, přiveďte k varu a nechte zredukovat. 

Masové rolády jsou skvělým způsobem, jak předvést své kulinářské dovednosti. S těmito tipy a triky můžete připravit rolády, které budou nejen chutné, ale také neodolatelnou pastvou pro oči! 

Zdroj: časopis Apetit, Pavel Berky

2024-04-19T08:23:17Z dg43tfdfdgfd