KRáSNé DROBNé KVěTY PODOBNé PLANýM RůžíM SI ZAMILUJETE. KUKLíKY MůžETE PěSTOVAT NA SKALCE, ALE NAJDETE JE I V NAší PříRODě

Kuklíky patří mezi květiny, které neoslňují krásou už na dálku, ale o to zajímavějšími květy vás překvapí, pokud jim věnujete bližší pohled. Můžete je pěstovat na skalce i na okrajích trvalkových záhonů, ale jejich zástupce potkáte i v naší přírodě a určitě je moc dobře znáte, i když vám jejich jméno zatím nic neříká.

Co je kuklík

Kuklíky jsou vytrvalé byliny z čeledi růžovitých, které se vyskytují ve všech světadílech, samozřejmě s výjimkou Antarktidy a V Austrálii, a také na Novém Zélandu, je jejich výskyt jen výjimečný. V Evropě se jedná naopak o velmi rozšířený rod, najdeme tu až 13 druhů. V ČR se vyskytuje 5 druhů. Kuklík městský (Geum urbanum), potoční (Geum rivale), nepůvodní kuklík šarlatový (Geum coccineum), alepský (Geum aleppicum) a velkolistý (Geum macrophyllum). Poslední dva zmíněné druhy kuklíků však jen velmi vzácně.

Kuklík šarlatový se v zahradách pěstuje nejčastěji

Nenáročná trsovitá trvalka pochází z Balkánského poloostrova, Malé Asie a Kavkazu. Dorůstá do výšky asi 20 cm, proto se nejčastěji pěstuje na skalkách, ale dokáže vytvářet i kouzelné lemy trvalkových záhonů. Kuklík šarlatový vykvétá od května do června, jednoduchými, poloplnými i plnými květy, které zblízka připomínají malé růžičky.

Listy kuklíku připomínají zase na první pohled listy muškátů. Jsou jasně zelené, široké a mělce vykrajované, jemně plstnaté. Květní lodyhy je jasně převyšují.

Jak pěstovat kuklík šarlatový

Jedná se o nenáročnou trvalku, která snese i mráz do hodnoty -28 °C. Pokud je zima mírná, pak rostlina dokonce ani neshazuje listy a je po celé zimní období zelená. Nízké zimní teploty však snese jen za předpokladu, že půda není trvale přemokřená.

Kuklík šarlatový upřednostňuje slunečné až polostinné stanoviště a mírně vlhkou a dobře propustnou půdu s neutrálním pH.

Kuklík městský najdete na okrajích lesů i městských chodníků

Od května, po celé léto až do října vykvétá hojně rozšířená, vytrvalá bylina s drobnými žlutými květy a válcovitým oddenkem, ze kterého vyrůstá růžice přízemních listů. Květní lodyha je vysoká 20-80 cm. Tento druh kuklíku roste téměř po celé Evropě, s výjimkou severních částí a v severní Africe, ale také v Severní Americe a Austrálii, kam byl zavlečen.

Dříve se kuklík městský využíval v lidovém léčitelství jako prostředek proti průjmu, křečím, snížení horečky a krvácení. Dodnes se přidává do potravinových doplňků s antivirovým účinkem.

Plody kuklíku poznal určitě každý, kdo má doma psa s delší srstí. Nažky, uspořádané v kulovitém souplodí jsou opatřeny háčkem, a proto se nejen na srsti zvířat, ale i na oblečení snadno zachycují.

Kuklík potoční roste na vlhkých stanovištích

Kolem potoků, na vlhkých loukách i na okrajích lesů najdete kuklík potoční. Dorůstá do výšky až 70 cm a vykvétá od května do června drobnými květy s načervenalou barvou. Má rád slabě kyselé, hlinité půdy, bohaté na živiny. Dříve byl kořen kuklíku potočního využíván v lidovém léčitelství proti horečce, krvácení a žaludečním obtížím.

Zdroj: tps://zahradkarskaporadna.cz/clanek-28870-kuklik-rostlina-s-drobnym-ale-o-krasnejsim-kvetem; https://www.ceskestavby.cz/rostliny/kuklik-geum.html

 

Související články

2024-04-29T18:18:56Z dg43tfdfdgfd