KVíZ: OTESTUJTE SE, JAK SI PAMATUJETE ZáKLADY BIOLOGIE ZE ZŠ. MáLOKDO ZíSKá PLNý POčET BODů

Většina z nás má povinnou školní docházku již zdárně za sebou, a ne vždy si tak vybavíme některé základní pojmy z přírodních věd. Biologie, jako nauka o všem živém, patřila mezi oblíbené předměty, ale samozřejmě vždy záleželo na tom, jak danou látku dokázal svým žákům předat učitel. Vědět, jak fungují základní životní děje v přírodě nám, pěstitelům a zahradníkům, může být často velmi nápomocné, protože pokud chápeme podstatu základních jevů u rostlin, dokážeme jim poskytnout optimální podmínky pro jejich růst a díky tomu nám rostliny také dobře prosperují. Ať už biologie patřila mezi vaše oblíbené či méně oblíbené předměty, zkuste si zavzpomínat na svá školní léta a vyzkoušejte si v našem kvízu, jak na tom se svými znalostmi jste. A máte-li odvahu, zkuste své znalosti poměřit s nějakým školákem.

Biologie je nauka o životě a vychází z řeckého bios = život a logos = věda. Přináší nejenom dobrodružství z objevování nového, ale také má vliv na náš každodenní život. Aby ale člověk pochopil onu podstatu života, musí se nejprve naučit živou přírodu kolem sebe vnímat. To sice může být pro mnohé v dnešní uspěchané době problematické, nicméně za pokus to určitě stojí.

Jak mohu biologii využít na své zahradě?

Možná vás napadne otázka, jak se vám mohou hodit základní znalosti z přírodních věd na vaší zahradě? Jak je lze využít při pěstování rostlin? Pokud pochopíme, jak fungují základní životní pochody v každé rostlině jako je fotosyntéza, dýchání či přeměna látek, dokážeme snáze poskytnout rostlině základní podmínky pro uskutečnění těchto dějů. Znalosti biologie nám také pomohou při množení rostlin, ať již při generativním či vegetativním způsobu. Nikdy tedy není na škodu, pokud si alespoň ty základní znalosti z přírodních věd čas od času zopakujeme, vždy to totiž bude jen k našemu dobru.

O autorce:

Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.

Související články

2024-04-29T05:01:33Z dg43tfdfdgfd