KVÍZ – Už NAšE BABIčKY VěDěLY, žE DíKY BYLINKáM BUDE KAžDé JíDLO CHUTNAT LéPE: VíTE, KTERá čESKá KLASIKA SE NEOBEJDE BEZ MAJORáNKY A JAKá BYLINKA BY NEMěLA CHYBěT VE SLAVNé OMáčCE NA STEAK?

Bylinky jsou nepostradatelným prvkem v kuchyni, dokážou výrazně proměnit každý pokrm. Bylinky nacházejí uplatnění v nejrůznějších pokrmech: od omáček, marinád přes polévky, dipy a saláty až po maso a ryby. Své místo mají i v nápojích a dezertech.

  • Čerstvé bylinky jako bazalka, máta, pažitka nebo koriandr dodávají jídlu svěžest. Sušené bylinky jako tymián, rozmarýn nebo oregano poskytují pokrmům intenzivnější a koncentrovanější chuť.
  • V Česku patří mezi nejoblíbenější zelená petrželka, kopr, majoránka, pažitka, bazalka, tymián a máta. 

Čerstvé, nebo sušené bylinky?

Hlavní rozdíly mezi čerstvýnu a sušenými bylinkami spočívají v intenzitě chuti, aroma a způsobu použití. 

Čerstvé bylinky jsou obvykle aromatičtější a mají jemnější chuť. Používají se v receptech, kde zůstanou čerstvé, jako jsou saláty, studené omáčky nebo tvarohové pomazánky. Do jídla přidávají až těsně před servírováním. Jejich nevýhodou je kratší trvanlivost a někdy vyšší cena. Jsou však bohatší na vitamíny a minerály než sušené byliny. 

Sušené bylinky jsou vhodnější pro pokrmy, které vyžadují delší dobu vaření, jako jsou dušená masa, polévky a pečené pokrmy. Jejich koncentrovaná chuť se nejlépe rozvine a uvolní právě dlouhým varem, můžete jich proto použít méně než čerstvých. Sušené bylinky vydrží v suchu déle. Sušením však mohou o někeré aromatické látky přijít. 

  • Petrželka nesmí chybět na čerstvě uvařených nových bramborách nebo jako ozdoba ve vývarů a zeleninových polévek.
  • Kopr dělí obyvatelstvo na dva tábory. Její výraznou a specifickou chuť totiž každý nemusí. Bez kopru bychom však neměli klenoty české kuchyně jako jsou houbová kulajda nebo smetanová koprovka. 
  • Majoránka. Sušená majoránka platí za tradiční bylinku české kuchyně. Používá se při přípravě masových pokrmů z vepřového, jako jsou zabijačkové dobroty, nebo oblíbených bramboráků.
  • Pažitka se často používá jako dekorace a dochucení na brambory či chleby nebo se přidává do pomazánek, salátů a polévek pro její jemnou cibulovou chuť.
  • Bazalka není původní českou bylinkou, velmi u nás zdomácněla. Nepostradatelnou je v italských a středomořských pokrmech, jako jsou těstoviny, pizza a salát caprese.
  • Tymián je silně aromatická bylinka. Skvěle doplňuje masové a dušené pokrmy, zejména s hovězím masem. Je důležitou surovinou některých receptur při přípravě českého pokladu – svíčkové na smetaně
  • Rozmarýn se používá při grilování ryb nebo přípravě pečené zeleniny. Jeho aroma je velmi intenzivní. 
  • Šalvěj má silné léčivé účinky a v kuchyni se využívá zejména při přípravě pokrmů z vepřového masa, kde pomáhá trávení těžkých jídel.

Zdroj informací: časopis Apetit

2024-04-20T08:08:48Z dg43tfdfdgfd