KYNUTé MARUščINY KOLáčKY: NADýCHANé A VLáčNé PEčIVO NEODOLATELNě VONí MáSLEM. DůLEžITé JE SPRáVNě PRACOVAT S DROžDíM

Koláčky jsou tradičním českým pečivem, na které je nespočet receptů. Upečte si kynuté Maruščiny koláčky a potěšte sebe i návštěvu. Jsou vynikající a z talíře hned zmizí.

Kynuté koláče

Kynuté koláčky a bábovka jsou snad nejtypičtějšími představiteli dezertů české kuchyně. A z obou je možné připravit nespočet různých variant. Ty tradiční koláčky jsou plněné tvarohem, korunované rumem provoněnými povidly a navrchu ozdobené máslovou drobenkou. Pohrát si ale můžeme s těstem i s náplněmi a drobenkou. 

Náplně nemusí být jen tvarohová, povidlová nebo maková, možností je více. I závěrečná drobenka zaslouží pozornost a dá se vylepšit

Kynuté těsto, droždí, koblihy i celá vejce můžete dát klidně do mrazničky, když dodržíte tento postup a dobu uskladnění

Malé opakování o droždí

  • Před použitím droždí zkontrolujeme jeho stav. Čerstvé droždí má tendenci relativně brzy plesnivět.
  • Kvalitní čerstvé droždí je typické světle krémovou barvou, snadno se drobí a typicky voní. 
  • Droždí neboli kvasnice jsou tvořeny kvasinkami, které pro svůj růst a rozmnožování (aby hezky vzešel kvásek) potřebují cukr. 
  • Droždí může být čerstvé, které skladujeme v lednici při teplotách 1–10 °C.
  • Může ale také být sušené. V tom případě platí, že 1 sáček sušeného droždí (7 g) je většinou určen na 500 g mouky (záleží na receptu). V případě tohoto droždí nechystáme kvásek, ale hned ho pojíme s moukou a dalšími ingrediencemi.
  • V případě využití čerstvých kvasnic je třeba opatrnost při kontaktu s vyššími teplotami (nad 55 °C). To je třeba pohlídat, když je přidáváme mléko a máslo. Měly by mít vlažnou teplotu. Droždí nemá rádo ani přímý kontakt se solí. 
  • Kynout pak dáváme na teplé místo, ale opět nesmí být příliš teplé. 

Česká

Kynuté Maruščiny koláčky

Na zhruba 60 koláčků potřebujete: 600 g polohrubé mouky, 40 g droždí, 1 hrnek mléka (podle potřeby), 4 žloutky, 2 vrchovaté lžíce cukru a 1,5 sklenky oleje (asi 300 ml). Volitelná náplň: tvarohová, maková, ořechová, případně povidla. Dále: drobenka a máslo na pomazání po upečení.

Jak na to? Připravte si vyšší misku, nalijte do ní vlažné mléko, do něj rozdrobte droždí, přidejte trošku cukru a nechte vzejít kvásek.

Troubu předehřejte na 185 °C. Do mísy dejte žloutky, přisypte cukr a žloutky utřete. Přilijte olej, přisypte mouku a nalijte kvásek. Vypracujte hladké těsto. Pak ho překryjte utěrkou a nechte vykynout. Plech vyložte pečicím papírem. Těsto rozdělte na menší dílky, naplňte je nádivkou, koláče uzavřete a spojem dolů ukládejte je na plech. Do koláčků udělejte shora důlky a posypte je drobenkou. Pod drobenku můžete ještě dát trochu povidel. 

Plech vložte do předehřáté trouby a pečte podle velikosti koláčků cca 20 minut. Čas je pouze orientační. Po upečení koláče pokapejte rozpuštěným máslem a okraje máslem potřete.

Náš tip: Upečte si kynuté koláčky podle následujícího videoreceptu:

Přečtěte si také:

2024-05-08T07:05:23Z dg43tfdfdgfd