KáMEN, DřEVO A SKLO: NESVAčILKA SE PO VíCE NEž 100 LETECH DOčKALA VYSNěNé KAPLE

Snily o ní generace, dočkali se až současníci. Obec Nesvačilka na Brněnsku se pyšní unikátní kaplí z kamene, dřeva a skla. Ve středu ji za účasti stovek věřících slavnostně vysvětil brněnský biskup Pavel Konzbul.

Na stavbu kaple se začalo vybírat od věřících už v roce 1920, vůbec první dárce tehdy poukázal na účet 28 korun. Jenže okupace Československa v roce 1939 a následná komunistická diktatura poslaly vše k ledu. Zásluhou faráře René Strouhala ze sousedních Moutnic se však podařilo myšlenku kaple oprášit.

„O kapli byl po celou dobu výstavby velký zájem. Nejprve ho i ve mně rozdmýchali sami farníci, v momentě, kdy kaple začala nabírat prvních jasných obrysů, se sem začaly sjíždět školy, obhlížet ji chodili mladí architekti nebo zvídaví řemeslníci," svěřil se Strouhal.  Opět doma! V Ostravě přivítali pět kostelních zvonů ukradených za války nacisty Strop kaple ve tvaru vejce připomíná narození Krista. Sedm ručně tesaných trámů podpírá dřevěný tubus, osmý tvoří vertikálu připomínající kříž. Pětapadesát oken budovy odkazuje na slzy Panny Marie Bolestné, které je svatostánek zasvěcen.

Podobu objektu vyprojektoval architekt Jan Říčný, který za něj získal titul Dřevostavba roku. Za 24 milionů tak získala malá obec 25 metrů vysokou dominantu, která je viditelná už zdaleka. V plánu je ještě pořízení varhan a oltář pro venkovní slavnosti. Okolí svatostánku doplní čtrnáct kamenných zastavení křížové cesty.

2024-05-08T15:25:17Z dg43tfdfdgfd